Americanii sunt obişnuiţi să îşi schimbe căminul, se mută cu uşurinţă în alt stat, numai pentru a se bucura de un loc de muncă mai bine plătit, mai ales în contextul în care SUA nu a încheiat perioada de criză, iar un venit decent este greu de obţinut. Astfel că şi în 2011 s-au efectuat numeroase mutări interstatale, dar tot Washington D.C. este oraşul care atrage cei mai mulţi nou-veniţi, notează publicaţia CNN Money.

22909-new_image.jpgNumărul americanilor care s-au mutat în Washington D.C. este dublu faţă de numărul celor care au părăsit acest oraş, arată un studiu anual despre migraţie, realizat de compania United Van Lines. Conform acestei analize, capitala americană este cea mai apreciată destinaţie a celor care doresc să îşi întemeieze un nou cămin.

În cele mai multe state din SUA, şomajul a crescut simţitor în ultimii patru ani, astfel că majoritatea locurilor de muncă disponibile au apărut numai în sau pe lângă Washington D.C., mulţumită celui mai mare angajator american: guvernul.

Din 2008, guvernul federal a angajat circa 150.000 de persoane, fără a pune la socoteală noii salariaţi ai serviciilor poştale, arată datele Biroului de Statistică a Muncii. Cele mai multe dintre aceste noi slujbe au fost scoase pe piaţă în Districtul Columbia şi în zonele înconjurătoare, precum Virginia de Nord şi Maryland. Mai mult decât atât, salariile bugetarilor au crescut semnificativ în unele cazuri, astfel că au fost atraşi în această zonă mulţi profesionişti cu experienţă.

Raportul, ce analizează mutările interstatale efectuate de americani pe parcursul anului 2011, evidenţiază totuşi că mai sunt şi alte state care atrag noi locuitori, precum Carolina de Nord, Florida, Oregon şi Nevada.

De cealaltă parte, în 2011, Illinois a trecut prin cel mai însemnat exod, arată studiul United Van Lines: din totalul celor care s-au mutat, 61% au părăsit statul. De asemenea, New Jersey, New York, Michigan, Virginia de Vest şi New England - mai ales Maine Connecticut, New Hampshire şi Rhode Island - au pierdut masiv la capitolul locuitori. O adevărată surpriză pe această listă a fost Dakota de Nord, unde 56% dintre mutările interstatale au fost de plecare, în ciuda boom-ului petrolului care a făcut ca acest stat să aibă cel mai scăzut nivel al şomajului din Statele Unite ale Americii.

CITEŞTE ŞI: SUA, Brazilia si China, cele mai atractive destinatii imobiliare in 2012


10 January 2012