Piaţa imobiliară americană aflată încă în dificultate poate oferi oportunităţi oricărui investitor, susţine Warren Buffett în ultimul interviu acordat CNBC. Cu un management adecvat al proprietăţii, oricine poate scoate profit de pe urma caselor unifamiliale extrem de devalorizate la momentul acesta, spune miliardarul, dispus întotdeauna să împartă din cunoştinţele sale în ceea ce priveşte investiţiile.

24196-12345.jpgÎncepând din 2008, plasarea banilor în locuinţele unifamiliale din SUA a devenit o opţiune extrem de atractivă. Cu toate că, în anii ce vor veni, această variantă va aduce un profit uriaş celor dispuşi să îşi asume un risc minim, acest gen de investiţie trebuie făcut cu mare grijă, atenţionează Buffett.

Mecanismul pare să fie simplu: achiziţia unei case cu peluză se poate face la un preţ mic, cu ajutorul unui credit ipotecar pe o perioadă cât mai îndelungată, având în vedere condiţiile avantajoase din această perioadă. Proprietatea poate aduce câştiguri lunare suplimentare prin închiriere, luând în calcul cererea în continuă creştere din piaţa chiriilor. Astfel poate fi acoperită rata mică, rămânând chiar şi un uşor profit.

„Dacă s-ar putea, aş cumpăra câteva sute de mii de case unifamiliale, dacă aş găsi o metodă de a le administra – căci managementul este extrem de dificil, aceasta este adevărata problemă, deoarece trebuie să te ocupi de ele una câte una, nu este ca în cazul blocurilor de apartamente. Aşadar, aş contracta credite ipotecare cu rate foarte mici, pe perioade lungi”, a declarat Warren Buffett, citat de CNBC.

Miliardarul recunoaşte că Berkshire Hathaway, compania al cărei preşedinte şi acţionar majoritar este, a achiziţionat proprietăţi cu probleme. Ulterior, acestea s-au dovedit a fi profitabile, în special din închiriere.

„Încă din 2008, noi am achiziţionat constant locuinţe executate silit şi alte proprietăţi cu probleme, în special în Grand Rapids (n.r. statul Michigan). Ne aflăm în discuţii pentru a mai cumpăra trei case, un duplex şi două case unifamiliale, tranzacţii ce urmează a fi finalizate în următoarele luni”, adaugă mogulul.

Fondurile de investiţii oportuniste aşteaptă perioadele în care creşte oferta de proprietăţi cu probleme

În Statele Unite ale Americii, din ce în ce mai multe companii plasează bani în piaţa locuinţelor executate silit, afacere ce a căpătat proporţii în special în ultima jumătate de an. Un raport al WSJ arată faptul că acest segment atrage oameni de afaceri, dar şi fonduri speculative, fonduri de pensii sau chiar universităţi private, acestea din urmă având, în SUA, departamente speciale pentru investiţii. Mai mult decât atât, unele instituţii se asociază cu firme locale, care au experienţă în achiziţia activelor companiilor cu dificultăţi financiare.

Raportul WSJ exemplifică cazul fondului speculativ Och-Ziff Capital Management Group LLC, care s-a asociat cu McKinley Capital Partners, deoarece aceasta din urmă a achiziţionat 300 de case unifamiliale, aflate în situaţii problematice. Toate proprietăţile sunt amplasate în zona Golfului San Francisco, din California. În decursul acestui an, Och-Ziff Capital vrea să mai cumpere încă 500 de proprietăţi executate silit, pentru a le închiria ulterior. Planul ideal prevede ca acestea să fie revândute, când piaţa imobiliară îşi va reveni.

CITEŞTE ŞI SUA anunţă ieşirea din criza imobiliară, iar România aşteaptă adâncirea crizei economice

 

3 April 2012