Miliardarul Warren Buffett a obţinut prima oară profit dintr-o afacere la vârsta de 6 ani, iar de atunci nu s-a mai oprit. Denumit „Oracolul din Omaha” datorită abilităţilor sale de a identifica oportunităţi investiţionale, principalul acţionar şi preşedintele companiei Berkshire Hathaway este considerat a fi cel mai de succes investitor al secolului XX.

28856-warrenbuffett.jpegMagnatul american al afacerilor şi-a câştigat fabuloasa avere prin investiţiile realizate pe bursă şi prin clădirea concernului Berkshire Hathaway, una dintre cele mai profitabile companii din lume. În vârstă de 82 ani, Warren Buffett ocupă în prezent locul doi în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 46 miliarde dolari. Cu toate acestea, omul de afaceri este recunoscut pentru caracterul său modest şi cumpătat.

Viitorul magnat s-a dovedit un bun antreprenor încă din copilărie, economisind o sumă impresionantă până la majorat

Născut în Omaha, pe 30 august 1930, Warren Buffett provine dintr-o familie cu posibilităţi financiare, fiind fiul unui congresman american. Și-a petrecut copilăria şi a absolvit liceul în Washington D.C., iar în dreptul fotografiei sale din anuarul de liceu scrie „îi place matematica; viitor broker la Bursă”.

  • Buffet a demonstrat spirit antreprenorial încă de la 6 ani, când a obţinut un profit de 5 cenţi din revânzarea unor doze de Coca Cola (echivalentul a circa 8 dolari în prezent)
  • La vârsta de 10 ani, tânărul afacerist a dorit să viziteze Bursa de Valori din New York, iar un an mai târziu a investit în primele acţiuni
  • La 14 ani, Buffet a completat prima declaraţie de venit, iar la 17 ani economisise circa 5.000 dolari din vânzarea de ziare şi alte mici afaceri (peste 51.000 dolari în prezent)

Împins de părinţi, viitorul geniu al investiţiilor s-a înscris la Harvard, însă a fost respins deoarece a fost considerat „prea tânăr”. S-a reorientat către Columbia Business School, stimulat de faptul că acolo predau personalităţi precum Benjamin Graham şi David Dodd, devenind ulterior masterand în ştiinţe economice.

Preferinţa sa de a investi în acţiuni sigure şi în business-uri cu un concept simplu i-a adus primul milion de dolari

În 1954, căsătorit şi cu un copil, Warren Buffett a acceptat un job în cadrul companiei mentorului său Benjamin Graham, pentru un salariu anual de început de 12.000 dolari (echivalentul a peste 100.000 dolari astăzi). Aici a învăţat viitorul miliardar să acorde mare atenţie raportului calitate/preţ, să ţintească acţiunile cât mai sigure şi să nu se arunce în afaceri riscante.

„Caut să investesc în companii sigure, al căror traseu să îl pot estima şi peste 10-20 ani. Mă refer aici la companii care vor arăta în viitor mai mult sau mai puţin la fel, însă se vor extinde şi vor face afaceri la nivel internaţional. De exemplu, guma de mestecat Wrigley este genul de business constant care mă atrage”, declara ulterior miliardarul Warren Buffett. 28859-casa_buffett.jpg

Doi ani mai târziu, după ce i s-a născut al doilea copil, Buffett s-a întors în Omaha pentru a porni Buffett Partnership Ltd., în timp ce economiile sale personale ajunseseră la 174.000 dolari (aproape 1,5 milioane dolari în prezent). În 1957, cu un an înainte de naşterea celui de-al treilea copil, viitorul magnat a achiziţionat o casă contra sumei de 31.500 dolari (echivalentul a circa 260.000 dolari), cămin în care locuieşte şi în prezent.

„Lanţurile obişnuinţei sunt prea uşoare pentru a fi simţite, până când devin prea grele pentru a fi rupte. La vârsta mea, nu-mi mai pot schimba obiceiurile. Sunt blocat. Dar voi veţi avea obiceiuri cel puţin 20 ani de acum încolo, pe care decideţi să le puneţi în practică chiar de azi”, declara într-un interviu preşedintele Berkshire Hathaway.

Holdingul construit de economistul din Omaha conţine zeci de business-uri şi acţiuni ale unor diverse companii

Warren Buffett a devenit milionar în 1962, datorită parteneriatelor cu diverşi investitori: acesta administra fonduri în valoare de aproape 7,2 milioane dolari, dintre care 1,025 milioane dolari în aparţineau. Doi ani mai târziu, milionarul a început să investească în compania Berkshire Hathaway, pe care ulterior a achiziţionat-o şi a transformat-o într-un nume faimos pe plan mondial. În 1979, acţiunile companiei valorau 1.310 dolari (peste 4.100 dolari astăzi), iar averea lui Buffett se ridica la 620 milioane dolari, astfel că a fost inclus pentru prima oară în clasamentul Forbes 400.

  • La sfârşitul anilor ’80, Buffett a început să achiziţioneze acţiuni ale companiei Coca-Cola. S-a dovedit a fi una dintre cele mai înţelepte investiţii, iar în prezent deţine 7% din companieHoldingul construit de Buffett a continuat să facă achiziţii, iar la începutul anilor ’90, „Înţeleptul din Omaha” a devenit miliardar
  • Berkshire Hathaway este în prezent un holding ce deţine zeci de companii, din diverse domenii

Investiţiile bursiere nu sunt însă singurele realizări ale miliardarului american, acesta fiind şi un binecunoscut filantrop. Warren Buffett şi-a dăruit aproape toată averea fundaţiilor de caritate, iar în 2006, fundația Bill & Melinda Gates a beneficiat de cea mai mare donație din istorie: acţiuni în valoare de circa 30 miliarde dolari. Copiii săi nu vor moşteni sume semnificative, deoarece investitorul nu consideră că marile averi trebuie transmise din generaţie în generaţie. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că „doreşte să le ofere copiilor săi suficient încât să simtă că pot face orice, dar nu atât de mult încât să simtă că pot să nu facă nimic”.

CITEȘTE ȘI: Mansardarea blocurilor vechi, o soluţie de compromis pentru o capitală sufocată

 

3 January 2013