Grecia trebuie să-şi onoreze angajamentele stabilite cu liderii europeni şi cu creditorii internaţionali sau să ia în calcul renunţarea la statutul de membru al Zonei euro. Germania şi Olanda au transmis acest mesaj după ce ministrul grec de Finanţe a declarat că ar fi obţinut o prelungire a termenului de aplicare a reformelor, declaraţie dezminţită de instituţiile internaţionale.

27723-greecepig_2049574b.jpgGrecia trebuie să demonstreze credibilitatea programului stabilit, Europa nu va mai tolera încălcarea termenelor. Deşi impactul financiar ar fi puternic dacă Grecia ar părăsi Zona euro, oficialii germani şi olandezi declară că nu vor mai fi făcute concesii, iar că Grecia trebuie să lupte pentru a continua să fie membru al uniunii monetare.

„Nu s-a decis încă. Vrem ca Grecia să rămână în Zona euro, dar are multe de făcut", a declarat pentru ZDF Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe.

Olanda şi-a menţinut poziţia la fel de puternic, ministrul de Finanţe declarând că ţara sa nu va tolera nicio întârziere a măsurilor pe care trebuie să le ia guvernul de la Atena. Mai mult, Grecia nu trebuie să mizeze în orice situaţie pe sprijinul internaţional, că trebuie să-şi asume orice decizii şi să plătească pentru întârzierea implementării măsurilor de austeritate.

Avertizările vin după ce Yannis Stournaras, ministrul grec de Finanţe, a declarat în Parlamentul de la Atena că ar fi reuşit să obţină din partea creditorilor internaţionali o prelungire a termenului de aplicare a reformelor, până în 2016 în loc de 2014. Însă Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au emis declaraţii contrare, subliniind că evaluarea Greciei de către troica creditorilor nu a ajuns încă la final.

La momentul acesta, datoria Greciei se ridică la 164% din PIB, valoare ce ar trebui să ajungă la 120% pentru ca datoria publică să devină sustenabilă pe termen mediu. Dar specialiştii internaţionali se tem de faptul că această valoare nu va fi atinsă nici măcar în 2020, iar ajutorul financiar ar trebui majorat puternic dacă perioada ar fi prelungită. Drept urmare, sunt din ce în ce mai puţine state membre ale uniunii monetare care acordă suport guvernului de la Atena, în timp ce creşte considerabil numărul oficialilor care consideră că ar putea fi controlate riscurile pe care le implică ieşirea Greciei din uniunea monetară.

CITEȘTE ȘI: Elveţia mobilizează armata, pregătindu-se pentru posibile tulburări sociale de amploare, cauzate de criză

 

29 October 2012