Valencia este cunoscută ca o destinaţie ideală pentru vacanţe, datorită faptului că beneficiază din plin de cele mai bune ingrediente: climă superbă, cele mai bune restaurante, viaţă de noapte animată, obiective turistice şi arhitectură frumoasă. Autorităţile locale au investit sume impresionante pentru a aduce Valencia în clasamentul celor mai atractive destinaţii europene, însă după declanşarea crizei mondiale, piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar oraşul a avut nevoie de sprijinul guvernului pentru a evita un colaps financiar.

29731-valencia.jpgAl treilea mare oraş spaniol, Valencia este un oraş  deosebit de progresiv, cu o arhitectură spectaculoasă, atât veche, cât şi modernă. Clasat drept oraş global, datorită importanţei sale în sistemul economic mondial, Valencia este şi o destinaţie atractivă pentru vizitatorii din întreaga lume. Industria turismului a devenit extrem de importantă pentru economia Valenciei, iar în ultimiul deceniu, autorităţile din Valencia au lucrat intens pentru a reinventa oraşul şi pentru a-l face mai atractiv în ochii turiştilor. Cel mai interesant rezultat al acestui proces de lungă durată este fascinantul complex cultural şi arhitectural, denumit „Oraşul Artelor şi al ştiinţelor” (spaniolă: Ciudad de las Artes y las Ciencias).

  • Cu o istorie de aproape 2.200 ani, Valencia a fost fondată ca şi colonie romană. Numele iniţial al oraşului era Valentia, însemnând  „valoare” în limba latină
  • Cu o populaţie de peste 1,7 milioane locuitori în zona metropolitană, Valencia se situează pe locul trei între cele mai mari oraşe din Spania (după Madrid şi Barcelona)

Valencia a fost prima dintre regiunile autonome spaniole care a solicitat ajutor financiar din partea guvernului, primind circa 3,5 miliarde euro. Specialiştii locali şi internaţionali blamează autorităţile locale pentru managementul neproductiv: în anii de glorie ai pieţei imobiliare, Valencia a investit miliarde de euro în proiecte de mare anvergură, c are nu erau neapărat necesare: oraşul deţine cel mai mare acvariu de pe continent, un pod de mari dimensiuni, o clădire de operă în stilul celei din Sydney, un uriaş stadion finisat doar pe jumătate sau impresionantul Oraş al Artelor şi ştiinţelor. Mai mult, odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor din Spania, au ieşit la iveală detaliile afacerilor corupte dintre autorităţile valenciene şi dezvoltatorii imobiliari.

Segmentul chiriilor reuşeşte să îşi menţină o activitate intensă, chiar şi după prăbuşirea pieţei imobiliare

Segmentul chiriilor nu a fost foarte afectat de problemele economice din ultimii ani. Numărul turiştilor a scăzut nesemnificativ şi, în plus, Valencia este o destinaţie extrem de populară pentru convenţii, la nivel european. Drept urmare, numărul apartamentelor în regim hotelier este foarte ridicat. Cele mai multe locuinţe destinate exclusiv turiştilor sunt amplasate în apropierea centrului vechi, iar chiriaşii beneficiază de tot confortul şi de numeroase facilităţi moderne. Oferta de apartamente în regim hotelier este pentru toate gusturile şi bugetele, de la studiouri cochete până la apartamente spaţioase, cu terasă şi piscină proprie.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 380 euro/lună, semicentral: 260 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 750 euro/lună; semicentral: 500 euro/lună

Proprietăţile vechi din Centrul Istoric au preţuri comparabile cu cele din Madrid

Una dintre cele mai acute probleme ale Spaniei în prezent este prăbuşirea pieţei imobiliare. În anumite regiuni ale ţării, preţul proprietăţilor a scăzut chiar şi cu 70% faţă de perioada de vârf. Deşi este unul dintre cele mai importante oraşe spaniole, Valencia nu a reuşit să scape de o devalorizare a proprietăţilor imobiliare. Preţurile au scăzut cu 30-50%, în funcţie de cartier, după ce urcaseră cu aproape 250%, între 1996 şi 2007.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.250 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.650 euro/mp

Din punct de vedere administrativ, Valencia este împărţită în 19 districte, însă Centrul Vechi este cea mai animată zonă a oraşului. Proprietăţile vechi şi stilate din Ciutat Vella au un preţ de vânzare inaccesibil pentru majoritatea cumpărătorilor, fiind comparabile cu cele din Madrid. De asemenea, L'Eixample  este un alt cartier în care clienţii pot găsi proprietăţi de lux, urmat de Camins al Grau. Locuinţele nerenovate se tranzacţionează la preţuri mult mai mici, iar zonele Jesus sau Patraix oferă un bun raport calitate-preţ.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Amman, unul dintre cele mai occidentalizate oraşe arabe

 

16 March 2013