Lunile de vară sunt preferatele hoţilor, deoarece cei mai mulţi proprietari pleacă în vacanţe, lăsând locuinţa prea puţin protejată. Deşi numărul spargerilor de locuinţe a scăzut uşor în ultimii ani, statisticile poliţiei arată că Bucureşti nu este totuşi nici pe departe unul dintre cele mai sigure oraşe.

25299-lacat.jpgLocuinţele modeste au început să fie la fel de atractive ca şi cele mai înstărite, avertizează specialiştii, aşa că nu mizaţi pe ideea că numai altora li se poate întâmpla. Uşa descuiată atât la apartament, cât şi la scara blocului, precum şi ferestrele deschise atunci când nu este nimeni acasă - acestea sunt cele mai des întâlnite greşeli ale proprietarilor jefuiţi, subliniază reprezentanţii poliţiei. Mai mult, nu ar trebui să vă jenați să cereți explicații unei persoane străine, care staționează nejustificat în scara blocului.

  • Circa 130.000 de spargeri de locuinţe şi 50.000 de tentative de efracţie se înregistrează anual
  • Procentul soluţionărilor acestor cazuri este sub 20%
  • Cel mai mare număr al furturilor are loc în timpul zilei, când proprietarii sunt plecaţi la serviciu sau la şcoală

„Sistemele de siguranţă de tip interfon sau închiderea automată a uşii de la bloc nu sunt folosite corespunzător de către locatari. Uşile blocurilor rămân întredeschise, proprietarii descuie interfonul oricui se recomandă a fi de la vreo firmă care li se pare cunoscută”, întăreşte Mioara Nadolu, administrator de bloc.

Sistemul infailibil nu există, dar pungaşii sunt descurajaţi de încuietorile de calitate

Fiecare locuinţă necesită altfel de sisteme de protejare, astfel că este bine să apelaţi cu încredere la specialişti. Chiar dacă nu ştie nimeni ce valori aveţi în casă sau în ce perioadă plecaţi în concediu, nu ezitaţi să investiţi în propria siguranţă! Specialiştii recunosc că nu există sistemul perfect, deoarece hoţii profesionişti sunt la curent cu tehnicile de spargere şi au unelte profesioniste. Cu toate acestea, cu cât uşa şi încuietoarea sunt mai de calitate, cu atât sunt mai descurajaţi, deoarece pierd mai mult timp şi fac mai mult zgomot în timpul procesului, ceea ce atrage atenţie nedorită.

„Un dispozitiv de încuiat este bun dacă este fiabil şi dacă are o durată de deblocare a wert-urilor cât mai mare, adică dacă este o marcă bună, cu tehnologie avansată. Preţurile încuietorilor de calitate variază între 170 şi 900 lei”, afirmă ing. Tiberiu Ceuţă, director tehnic Hofbauer Trading, reprezentant Mottura.

Calităţile recomandate pentru o încuietoare:

  • Butuc anti-drill (greu de găurit)
  • Butuc protejat de smulgere printr-un sild bun, care nu are şuruburi la exterior, deci nu poate fi desfăcut, lăsând butucul vulnerabil, la vedere
  • Sild anti-drill (învelişul butucului trebuie să fie cât mai greu de găurit)
  • Cheia nu trebuie să poată fi copiată decât la centre specializate

„Siguranţa unei uşi nu este dată numai de calitatea ei intrinsecă (grosimea şi calitatea tablei folosite) ci mai ales de sistemele de siguranţă ale uşii. Recomandăm minim două sisteme de siguranţă, de calitate, din care unul să aibă şi bare sus/jos. Uşile de calitate sunt între 1.500 şi 3.500 lei”, reprezentantul Hofbauer Trading.

Maximum 20% dintre clienţi îşi asigură casa preventiv, în timp ce restul vin după ce au trecut ei sau apropiaţii printr-un eveniment neplăcut. Aşa că specialiştii recomandă să nu faceţi rabat de la calitate: dacă bugetul nu poate acoperi un sistem de siguranţă de calitate, dar mai scump, mai bine aşteptaţi ceva timp, decât să aruncaţi banii pe sisteme ieftine, dar mai uşor de spart.

Companiile de intervenţie rapidă oferă o gamă largă de sisteme, de la foarte simple la complexe

„Cele mai simple sisteme sunt cu senzori de mişcare,când dacă nu se introduce codul de securitate, se primeşte un semnal la dispecerat şi se intervine cu o echipă. Sistemele complexe pot avea senzori şi de de fum, senzori electromagnetici la ferestre, tastatură partiţionată – adică poate fi activată alarma doar în anumite camere, în cazul caselor mari”, arată Adrian Cocan, marketing manager în cadrul BGS.

Există diferite opţiuni la astfel de sisteme, spre exemplu butonul de panică, cu GPRS, pe care proprietarul îl poate apăsa dacă se simte ameninţat în locuinţă, iar agenţii merg la faţa locului. Dar acesta nu protejează locuinţa când nu este nimeni acasă. Sistemele de alarmă pentru case sunt mai scumpe decât cele pentru apartamente, este suprafaţa mai mare, astfel că este nevoie de mai mulţi senzori. În cazul apartamentelor de la bloc, amplasate la etajele intermediare, profesioniştii spun că este îndeajuns dacă este asigurată doar camera de la intrare.

„Cel mai mic abonament de monitorizare include deplasările fondate (intervenţiile în cazul în care chiar se întâmplă ceva), două alarme lunare nefondate (în cazul în care se greşeşte codul), două deplasări anuale ale ambulanţei noastre”, adaugă reprezentantul BGS.

Detalii ce se pot dovedi importante

  • Încuiaţi uşa locuinţei, chiar dacă sunteţi acasă. Nu lăsaţi întredeschisă uşa de la scara blocului
  • Este bine ca holul blocului să fie în permanenţă luminat
  • Dacă sunt persoane străine care staţionează nejustificat de mult timp în bloc, alertaţi autorităţile
  • Povestiţi cât mai puţinor persoane despre perioada de concediu şi rugaţi un vecin să vă golească cutia poştală
  • Hoţii sunt în pas cu tehnologia, astfel că este bine să nu publicaţi pe reţelele de socializare perioada exactă a concediului
  • Nu în ultimul rând, nu lăsaţi bunuri de valoare în locuinţă


CITEȘTE ȘI: Paşi şi acte necesare pentru construirea unei case prin programul Prima Casă

 
 
 

15 June 2012