Familia Cocoş-Udrea îşi extinde afacerile la nivel de centre comerciale. De data asta este vorba despre moştenitorul imperiului construit de cuplul format din politician şi omul de afaceri. Alin Cocoş, fiul vitreg al Elenei Udrea, a cumpărat deja o clădire veche, unde a şi început construcţia. Ca şi alte iniţiative de business ale familiei, şi de data aceasta este vorba despre un proiect controversat.

24490-lipscani1.jpgAlin Cocoş a cumpărat deja o clădire pe strada Lipscani, în centrul istoric al Capitalei. Este vorba despre o construcţie cu subsol şi două etaje. Partea subterană va fi transformată într-un club, iar cele două etaje în centru comercial. Terenul pe care este aşezată are o suprafaţă de 3.370 mp, după cum arată documentele de la Primăria Capitalei. Achiziţia a fost făcută împreună cu un partener de afaceri.

„Probabil că spaţiul va fi ocupat de un magazin de marcă. Ca şi arhitectură, în acest moment ne-am gândit să facem trei corpuri de clădire, legate între ele, pentru a pune în evidenţă ruinele celor trei clădiri descoperite în urma cercetărilor arheologice”, arată Sorin Gabrea, arhitectul proiectului.

Alin Cocoş, acuzat că distruge vestigiile din zonă

Exact aceste ruine au stârnit vâlvă în rândul ONG-urilor, care l-au acuzat pe Alin Cocoş că ar fi demolat fără aprobare vestigiile din zonă. Întregul scandal a blocat o perioadă construcţia. Tocmai de aceea, proiectul nu a primit încă autorizaţie de construire. El urmează să fie discutat în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi avizat de Ministerul Culturii. Abia după acordul celor două instituţii, arhitectul şef al Capitalei va decide dacă eliberează sau nu autorizaţia. Între timp, s-a lucrat conform aprobărilor Primăriei. Panoul de şantier anunţă că există o autorizaţie de desfiinţare parţială, emisă de Primăria Capitalei.

„Ministerul Culturii a făcut descărcare de sarcină arheologică pe acest teren. Am făcut exact cum ne-au spus ei. Lucrările pe care le facem respectă autorizaţia eliberată de Primăria Capitalei. Noi nu ne permitem să facem asemenea lucruri. Nu ştiu cine şi-ar permite să demoleze astfel de vestigii”, a declarat pentru HotNews, Alin Cocoş.

Controversa legată de demolarea vestigiilor nu este singura problemă de care s-a lovit Alin Cocoş în demersul lui de a lansa un nou centru comercial pe piaţa bucureşteană. Înţelegerea iniţială de a face un pasaj care să treacă drumul spre vecini a picat, şi asta deoarece proprietarii iniţiali ai terenului în cauză au vândut, iar cumpărătorii nu au fost de găsit. Dacă până la urmă proiectul va vedea lumina zilei, arhitectura acestuia va fi una modernă, dar nu stridentă, specifică arhitecţii care se ocupă de dezvoltare.

CITEȘTE ȘI România, locul ideal pentru dezvoltarea de malluri

 

25 April 2012