Capitala britanică este deja renumită pentru proprietăţile imobiliare costisitoare, dar preţurile depăşesc noi limite. Cea mai recentă tranzacţie de pe segmentul rezidenţial de lux reconfirmă faptul că Londra are, la momentul acesta, cea mai fierbinte piaţă imobiliară din lume. Însă experţii avertizează că actualul boom imobiliar devine nesustenabil.

34152-londra.jpgO nouă tranzacţie imobiliară de proporţii reconfirmă faptul că Londra are cel mai fierbinte sector real estate din lume: un apartament nefinisat din centrul capitalei britanice a fost achiziţionat contra sumei-record de 237 milioane dolari (175 milioane lire sterline).

Cu o suprafaţă de aproape 1.500 metri pătraţi, penthouse-ul se află într-o clădire amplasată în centrul Londrei, având vedere către faimosul Hyde Park. Construcţia nu a fost deocamdată inaugurată, apartamentul fiind în stadiul „la gri”. Proiectul aparţine dezvoltatorului CPC Group, însă acesta nu a dorit să dezvăluie presei britanice detalii despre recenta tranzacţie. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei au declarat că valoarea apartamentului se va ridica la aproape 300 milioane dolari, odată ce va fi finisat şi mobilat.

Experţii avertizează: boomul imobiliar din Londra devine nesustenabil

Londra este una dintre metropolele a cărei piaţă imobiliară nu a fost afectată de criza financiară mondială, astfel că a devenit un adevărat magnet pentru bogătaşii lumii, interesaţi să îşi asigure banii, de-a lungul unor vremuri instabile. Destinaţie turistică de top, cu un regim al impozitelor stabil, stoc de locuinţe limitat şi cerere sănătoasă, Londra atrage investitori din toate colţurile lumii, iar proprietăţile de lux, din cele mai bine cotate cartiere, îşi găsesc cu rapiditate cumpărători.

  • Capitala britanică beneficiază de un amestec unic de avantaje, ceea ce face ca cererea de pe piaţa imobiliară să fie ridicată, în orice perioadă
  • Potrivit analizelor Savills, în decursul ultimului an, cei mai bogaţi oameni ai lumii au investit în proprietăţile londoneze circa 676 miliarde dolari, respectiv de patru ori mai mult decât în New York

Londonezii de rând se plâng că locuinţele au devenit inaccesibile pentru cetăţenii cu venituri medii, în timp ce autorităţile nu intervin pentru a tempera situaţia actuală. Preţul locuinţelor din capitala britanică a crescut cu aproape 20% doar în ultimul an, potrivit statisticilor oficiale, iar experţii susţin că actualul boom imobiliar devine nesustenabil: problemele financiare de pe scena mondială au dus la o scădere a dobânzilor la creditele imobiliare, dar şi la oferirea unor importante stimulente guvernamentale (facilităţi pentru investitori, condiţii speciale de creditare pentru anumite categorii, etc.). Economiştii atenţionează că ceastă reţetă „de criză” nu este aplicabilă într-o economie sănătoasă şi că astfel se ajunge la situaţia în care numeroşi clienţi împrumută de la bancă mai mulţi bani decât îşi pot permite. 

NU RATA: Cum arată un apartament din cel mai luxos ansamblu rezidenţial din lume? Vezi fotografii din One Hyde Park 

 

27 May 2014