De-a lungul timpului, fortificaţiile din jurul oraşelor au fost ridicate pentru le apăra de duşmani. Dacă în vremuri demult apuse, zidurile unei cetăţi aveau rolul de a ţine departe musafirii nepoftiţi, astăzi este tocmai invers: turiştii sunt atraşi de oraşele-cetate care au reuşit să treacă proba timpului. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai bine conservate cetăţi din lume. 

21908-10_taroudant_maroc.jpg10. Taroudant - Maroc

Taroudant este un oraş berber autentic, la poalele munţilor, pe valea râului Sousse. Denumit adesea şi „strămoşul Marrakech-ului", datorită asemănării izbitoare, Taroudant şi-a menţinut admirabil zidurile cetăţii ce îl înconjoară. Fortificaţia a fost ridicată în secolul XVI, sub domnia Dinastiei Saadi, deoarece oraşul a fost folosit, pentru o scurtă perioadă, ca şi capitală. Spre deosebire de Marrakech, aproape tot oraşul este în interiorul zidurilor. Actualmente se dezvoltă o nouă zonă în afara cetăţii, în jurul Universităţii Agadir. Taroudant este renumit în Maroc pentru produsele de artizanat, bijuterii şi covoare.

21907-9_toledo_spania.jpg9. Toledo - Spania

Toledo este una dintre fostele capitale ale Imperiului Spaniol, cu o istorie ce datează de pe vremea romanilor. Toledo a fost capitală până în 1561, când curtea regală s-a mutat la Madrid, iar vechea capitală a început un declin din care nu şi-a mai revenit. Oraşul este înconjurat de râul Tajo pe trei părţi şi două ziduri pe partea rămasă liberă. Toledo a fost declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO, în 1986.

21906-8_pingyao_china.jpg8. Pingyao - China

Pingyao este un mic oraş chinezesc, renumit pentru faptul că este apărat de ziduri construite în anul 1370. Fortificaţia maiestuoasă, ce include şase porţi importante şi 72 de turnuri de veghe, înconjoară vechiul oraş, care era centrul financiar al Chinei, pe vremea Dinastiei Qing. În 2004, s-a prăbuşit o parte a zidului sudic, dar a fost imediat reconstruită. Restul zidurilor sunt relativ intacte, oraşul fiind inclus pe lista Patrimoniului Mondial Unesco, din 1997.

21905-7_obidos_portugalia.jpg7. Óbidos - Portugalia

Fortăreaţa a fost ridicată de către mauri, în secolul VIII şi a fost cucerită de primul rege al Portugaliei, în 1148. Din cauza faptului că oamenii începuseră să îşi construiască locuinţe în afara zidurilor cetăţii, atât acestea, cât şi castelul Óbidos, au suferit lucrări de reconstrucţie, în secolul XIV. Pentru că şi-a păstrat aerul medieval, iar piaţetele, castelul şi zidurile cetăţii sunt extrem de bine întreţinute, Óbidos este o destinaţie turistică atractivă.

21904-6_xian_china.jpg6. Xi'an - China

Xi'an este unul dintre cele mai vechi oraşe chinezeşti, cu o istorie de peste 3.000 de ani. A fost capitală pentru o perioadă de 1.000 de ani, de-a lungul a 13 dinastii, iar în total, 73 de împăraţi au avut reşedinţa aici. Xi'an are un uriaş bagaj cultural şi istoric, punctul de plecare al Drumului Mătăsii, oraş plin de monumente şi situri arheologice, cele mai cunoscute fiind Mausoleul lui Qin Shi Huang şi a sa Armată de Teracotă. Oraşul este înconjurat de ziduri măreţe, menite să îl apere de duşmani, ridicate pe timpul Dinastiei Tang (618-907) şi reconstruite pe timpul Dinastiei Ming, în secolul XIV. Este cea mai bine păstrată cetate chinezească şi este unul dintre cele mai complexe sisteme antice de apărare din lume: zidul are 12 metri înălţime, 18 metri lăţime la bază şi 14 metri lăţime la vârf, precum şi aproape 100 de metereze.

21903-5_itchan_kala_uzbekistan.jpg5. Itchan Kala - Uzbekistan

Itchan Kala este fortăreaţa din interiorul oraşului Khiva, din Uzbekistan. Vechiul oraş găzduieşte multe monumente istorice şi case vechi, în general din secolele XVIII şi XIX. Cele mai interesante caracteristici ale acestui „oraş în oraş" le reprezintă zidurile de cărămidă arsă, precum şi cele patru porţi imense, de pe ficare parte ale fortăreţei dreptunghiulare. Zidurile cetăţii au fost distruse în câteva rânduri, dar au fost, de fiecare dată, reconstruite.

21902-4_avila_spania.jpg4. Ávila - Spania

Amplasat în vestul Spaniei, oraşul medieval Ávila este construit pe platoul unui deal stâncos, care se înalţă în mijlocul unei veritabile pustietăţi. Întregul oraş este înconjurat de ziduri ce au trecut proba timpului. Meterezele au, în total, nouă porţi şi 88 de turnuri, multe dintre acestea găzduind astăzi cuiburi de barză. Zidurile cetăţii au fost ridicate între secolele XI şi XII, astăzi fiind considerate a fi printre cele mai bine menţinute cetăţi locuite din lume.

21901-3_carcassonne_franta.jpg3. Carcassonne - Franţa

Carcassonne este cel mai mare oraş-cetate din Europa, cu turnuri şi fortificaţii construite în perioade diferite, de-a lungul timpului. O parte a zidurilor este de pe vremea romanilor şi este construită în mod diferit faţă de bucata de zid medievală, din cărămidă roşie, cu acoperişuri din ţiglă. Unul dintre turnuri a găzduit Inchiziţia Catolică, din secolul XIII, astfel că încă poartă numele de „Turnul Inchiziţiei". Mare parte a  filmului „Robin Hood: Prinţul Hoţilor", din 1991, a fost filmată în interiorul şi în jurul oraşului Carcassonne.

21909-2_ierusalim_israel.jpg2. Ierusalim - Israel

Ierusalim este Oraşul Sfânt a trei religii - iudaism, creştinism şi islamism. De asemenea, este capitala modernă a statului Israel, precum şi cel mai mare oraş. Este un oraş fascinant, unde atmosfera secolelor trecute se împleteşte perfect cu prezentul, unde vechile cartiere pitoreşti „locuiesc" lângă cele mai moderne blocuri-turn şi clădiri lucioase de birouri. Partea împrejmuită de ziduri a Ierusalimului, care la începutul secolului trecut reprezenta întregul oraş, este denumită astăzi Vechiul Oraş. Ierusalim a fost împrejmuit de ziduri de apărare încă din antichitate, iar în secolul XVI, au avut loc ample lucrări de reconstrucţie. Lucrările au durat din 1535 şi până în 1538, acestea fiind zidurile din zilele noastre.

21899-1_dubrovnik_croatia.jpg1. Dubrovnik - Croaţia

Dubrovnik este un oraş-fortăreaţă de pe malul Mării Adriatice, în cel mai sudic punct al Croaţiei. Denumit şi „Perla Adriaticii", oraşul este una dintre cele mai importante destinaţii turistice din zonă. În Evul Mediu, era singurul oraş din Marea Adriatică ce putea rivaliza cu Veneţia, din punct de vedere al comerţului maritim, atingând un nivel remarcabil de dezvoltare în secolele XV şi XVI. Zidurile ce apără oraşul au fost construite în sute de ani, între secolele XII şi XVII şi se menţin până în zilele de azi.

CITEŞTE ŞI: Top 10 - Cele mai bizare clădiri din lume


11 November 2011