Cu mii de ani de istorie în spate, cele mai vechi așezări europene au de oferit lucruri impresionante vizitatorilor, ceea ce nu reușește însă să le propulseze pe lista celor mai căutate destinații turistice. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai vechi orașe din Europa, permanent locuite, potrivit publicației britanice The Telegraph.

39461-10_chalkida_grecia.jpg10. Chalkida, Grecia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 1.300 î.e.n.

Deși are în spate o istorie impresionantă (numele său apare în „Iliada” lui Homer), orașul Chalkida are foarte puține rămășițe ale vremurilor de altă dată, fiind cunoscut în prezent ca destinație de vacanță pentru iubitorii de plajă și soare. Renumele orașului se bazează în special pentru fenomenul de maree care are loc în Evripos – schimbarea rapidă a direcției apei la fiecare șase ore, create de atractia Lunii. În timpul fiecarei schimbari de direcție a apei, aceasta stă în loc circa opt minute.

39462-9_larnaca_cipru.jpg9. Larnaca, Cipru

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 1.300 î.e.n.

Larnaca zilelor noastre este așezată pe locul orașului antic Kition/Citium – colonizată atât de grecii din provincia Achaia, cât și de fenicieni, așezarea ar fi fost (potrivit legendelor) fondată de Khittim, fiul lui Noe. Numele orașului este asociat cu Zeno, fondatorul filozofiei stoice. Port important, datorită așezării strategice, Larnaca este astăzi al treilea mare oraș al țării, după Nicosia și Limassol. În același timp, mare parte a economiei se bazează pe sectorul serviciilor, cu precădere pe turism.

39463-8_kutaisi_georgia.jpg8. Kutaisi, Georgia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 2.000 î.e.n.

Capitala legislativă și al doilea mare oraș al Georgiei, după Tbilisi, Kutaisi a fost, de-a lungul istoriei, scena a multiple conflicte între regii georgieni, precum și între conducătorii ruși sau otomani. Deși a fost un important centru industrial, înainte de independența Georgiei, în 1991, Kutaisi nu a reușit să iasă din colapsul economic provocat de această mișcare, astfel că mulți dintre locuitorii săi ai plecat să lucreze peste hotare. Din păcate, cu toate că este un oraș cu o istorie impresionantă, Kutaisi nu face parte dintre destinațiile turistice cu reputație pe plan european.

39464-7_theba_grecia.jpg7. Theba, Grecia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 3.000 î.e.n.

Rival puternic al Atenei, Theba a fost un oraș cu greutate în atichitate, având un important rol și în mitologia greacă: cetate fondată de regele Cadmus, frate al Europei, Theba este scena povestirilor lui Oedipos sau Dionysos, precum și locul de naștere al lui Hercule. Înainte de a fi distrusă de Alexandru cel Mare, cetatea Teba era o forță greu de neglijat în peisajul Greciei. Inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, orașul modern Theba încă păstrează vestigii din antichitate, însă este eclipsată pe scena turistică locală de Atena sau Chalkida.

39465-6_trikala_grecia.jpg6. Trikala, Grecia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 3.000 î.e.n.

Denumit după numele nimfei Trikke, orașul antic Trikka și împrejurimile sale s-au bucurat de o deosebită prosperitate, până când a devenit scena unor bătălii sângeroase între Macedonia și Roma. În Evul Mediu, deși aparținea Imperiului Bizantin, orașul a fost invadat de diverse triburi (huni, slavi, bulgari, catalani). Intrând pe mâna otomanilor, după secolul XV, Trikala a atras numeroși imigranți musulmani. Din păcate, orașul și-a pierdut multe dintre clădirile medievale, la începutul secolului al XX-lea, în special odată cu amplele lucrări de modernizare de la începutul anilor ’30.

39466-5_patras_grecia.jpg5. Patras, Grecia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 3.500 î.e.n.

Format în antichitate prin unificarea a trei sate, Patras este astăzi al treilea mare oraș al Greciei, fiind văzut ca „poarta spre Vest” a țării. Datorită amplasamentului său, Patras a avut dintotdeauna un rol important pe scena comercială regională, bucurându-se constant de înflorire economică. La începutul secolului al XX-lea, Patras a fost primul oraș grecesc în care au fost introduse tramvaiele electrice și iluminatul stradal. Țintă a raidurilor aeriene italienești, în Cel de-al Doilea Război Mondial, Patras a reușit să-și revină după 1944, fiind astăzi un important centru universitar, cultural și tehnologic.

39467-4_chania_creta.jpg4. Chania, Grecia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 4.000 î.e.n.

Al doilea mare oraș al insulei Creta, Chania se află pe locul orașului antic Kydonia, descris de Homer ca unul dintre cele mai importante centre comerciale ale vremurilor sale, fapt demonstrat de multitudinea de monede, obiecte de lut și fresce descoperite la fața locului. Istoria orașului a fost influențată de romani, bizantini și arabi, venețienii având însă cel mai puternic rol, înainte de apariția otomanilor. În ciuda faptului că a fost bombardat sever în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, Chania încă mai păstrează construcții istorice, Centrul său Vechi fiind considerat a fi cea mai frumoasă zonă a Cretei.

39468-3_plovdiv_bulgaria.jpg3. Plovdiv, Bulgaria

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 4.000 î.e.n.

Cu o istorie de mai bine de 6.000 de ani, al doilea mare oraș al Bulgariei de astăzi a fost fondat de traci, cu numele de Philippopolis. De-a lungul secolelor, orașul a intrat pe mâinile grecilor macedonieni, romanilor și otomanilor, până să devină parte a Bulgariei, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Centru cultural și educațional, Plovdiv încă mai are numeroase rămășițe antice, inclusiv un amfiteatru și un apeduct roman, precum și băi turcești. Datorită geografiei locale, Plovdiv este supranumit și „Orașul celor Șapte Dealuri”.

 39469-2_argos_grecia.jpg2. Argos, Grecia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 5.000 î.e.n.

Potrivit mitologiei grecești, orașul a fost denumit după fiul lui Zeus cu Niobe, fiind descris de Homer ca un cunoscut centru ecvestru. Amplasat în nord-estul peninsulei Peloponez, la doar 12 kilometri de orașul Nafplion (prima capitală a Greciei moderne), orașul Argos este continuu locuit de aproximativ 7.000 de ani. Micul sat Argos a avut un rol comercial semnificativ în perioada miceniană (1.600 – 1.100 î.e.n.), devenind cu adevărat cunoscut în timpul domniei regelui Pheidon, cunoscut ca fiind cel care a introdus moneda în Grecia.

39470-1_atena_grecia.jpg1. Atena, Grecia

  • Dovezi ale unor primi locuitori datează din anul 5.000 î.e.n.

Potrivit legendelor grecești, orașul Atena a fost botezat după zeița cu același nume, în urma unei competiții cu Poseidon. Ambii zei doreau să fie patroni spirituali ai cetății, iar consiliul zeilor a promis să ofere această onoare celui care va oferi bunul cel mai de preț. Zeul mărilor a creat un izvor, în timp ce zeița a creat măslinul, ce urma să asigure pace și prosperitate, reușind să câștige disputa. Considerat „leagăn al civilizației”, datorită faptului că este locul de naștere al democrației, filozofiei, literaturii, celor mai importante principii matematice, teatrului și jocurilor olimpice, orașul Atena s-a bucurat de stima tuturor invadatorilor care au cucerit-o de-a lungul istoriei, fără a fi distrusă sau înrobită.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

29 January 2016