România este abia pe locul 78 între cele mai competitive ţări din lume din punct de vedere economic. Țara noastră este penultima între membrii Uniunii Europene, fiind devansată doar de Grecia, care este în centrul crizei datoriilor suverane. În schimb, primele poziţii ale clasamentului sunt ocupate de state din vestul şi nordul Europei, în ciuda crizei grave ce afectează Bătrânul Continent. IMOPEDIA.ro prezintă cele mai competitive economii la nivel mondial, raport anual alcătuit de World Economic Forum.

26280-japonia.jpg10. Japonia

Japonia a scăzut un loc în clasamentul de anul acesta, având o performanţă similară anului trecut. Țara Soarelui Răsare continuă să performeze excelent la capitolul complexitatea afacerilor şi abilitatea de inovaţie, primind cele mai înalte calificative. Japonia se bucură de prezenţa a numeroşi ingineri şi oameni de ştiinţă extrem de capabili, ceea ce este răsplătit printr-un ridicat număr anual de invenţii de care beneficiază în special companiile private. Cu toate acestea, productivitatea ţării este în continuă scădere, din cauza unor severe slăbiciuni macroeconomice.

26281-hong_kong.jpg9. Hong Kong

Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a reuşit anul acesta să îşi îmbunătăţească uşor scorul şi să ocupe locul nouă, fiind a doua economie asiatică din top 10. Ca şi în anii precedenţi, Hong Kong primeşte un calificativ înalt la capitolul infrastructură, reflectând calitatea remarcabilă a facilităţilor de care se bucură toate modalităţile de transport, dar şi sistemele de telefonie şi energie electrică. În plus, sectorul bancar este punctat pentru gradul înalt de eficienţă, stabilitate şi încredere.

26282-great-britain.jpg8. Marea Britanie

Marea Britanie continuă să îşi îmbunătăţească performanţele în anumite domenii şi să recupereze terenul pierdut (acum doi ani nu a mai făcut parte din top 10, iar anul trecut a ocupat ultima poziţie). În contrast cu multe alte state europene, forţa de muncă este deosebit de eficientă, iar mediul privat de afaceri acoperă o piaţă de dimensiuni impresionante, fiind caracterizat de un grad înalt de complexitate, spirit inovativ şi abilitate de a implementa cele mai noi tehnologii pentru a creşte productivitatea.

26283-sua.jpg7. Statele Unite ale Americii  

Statele Unite ale Americii îşi continuă declinul început în urmă cu câţiva ani şi ocupă abia locul şapte (faţă de locul cinci de anul trecut). În timp ce multe lucruri de bază continuă să facă economia extrem de productivă, există o serie de slăbiciuni care au scăzut randamentul în ultimii ani. Companiile americane sunt deosebit de sofisticate, susţinute de un sistem universitar excelent, dar există lacune în anumite domenii care s-au tot adâncit, în loc să se atenueze. Mediul de afaceri continuă să nu aibă cea mai bună colaborare cu instituţiile publice, iar încrederea în clasa politică scade de la an la an.

26284-germany.jpg6. Germania

Germania îşi menţine poziţia pe locul şase anul acesta, fiind punctată pentru calitatea infrastructurii şi remarcându-se pentru diversele facilităţi de care se bucură toate modalităţile de transport. Piaţa bunurilor este destul de eficientă, caracterizată de o intensă competiţie locală deosebit de sănătoasă, precum şi de un nivel scăzut de dominare al marilor companii în piaţă. Sectorul de afaceri al Germaniei este complex şi bine pus la punct, mai ales la capitolul proceselor de producţie şi a canalelor de distribuţie.

26285-netherlands.jpg5. Olanda

Olanda continuă să progreseze, astfel că a avansat pe locul cinci în cadrul clasamentului. Raportul reflectă o continuă preocupare faţă de îmbunătăţirea stabilităţii pieţei financiare, cât şi a capacităţii de inovare. Per ansamblu, oamenii de afaceri olandezi sunt consideraţi a fi deosebit de sofisticaţi şi inovatori, iar autorităţile implementează cu repeziciune ultimele tehnologii pentru a creşte productivitatea.

26286-sweden.jpg4. Suedia

Suedia a decăzut pe locul patru în clasament faţă de anul trecut, fiind depăşită de Finlanda. Ca şi Elveţia, Suedia a pus mare accent pe dezvoltarea condiţiilor de creştere economică bazată pe inovare. Calitatea serviciilor instituţiilor publice este de top, cu un ridicat nivel de eficienţă, încredere şi transparenţă. De asemenea, şi instituţiile private sunt extrem de bine cotate, comportamentul etic în afaceri atingând cele mai înalte cote.

26287-finland1.jpg3. Finlanda

Finlanda a avansat faţă de anul trecut, remarcându-se prin calificativul excelent la capitolul educaţie superioară şi cursuri profesionale, acesta fiind rezultatul faptului că autorităţile au pus un accent puternic pe educaţie în ultimele decenii.  Drept urmare, absolvenţii universităţilor devin angajaţi extrem de bine pregătiţi, capabili să se adapteze rapid la un mediu în continuă schimbare, ceea ce a dus la un ridicat grad de inovaţie şi implementare a celor mai noi tehnologii.

26288-singapore.jpg2. Singapore

Singapore, liderul economiilor asiatice, şi-a continuat traseul ascendent în cadrul clasamentului şi a depăşit Suedia (care anul trecut ocupa locul doi), devenind a doua cea mai competitivă economie din lume. Insituţiile publice din Singapore sunt considerate a fi cele mai bune din lume, datorită lipsei de corupţie şi a eficienţei guvernului. În schimb, Singapore ar trebui să-şi îmbunătăţească capacitatea de implementare în piaţă a ultimelor tehnologii, subliniază raportul.

26289-switzerland.jpg1. Elveţia

Pentru al patrulea an consecutiv, Elveţia ocupă primul loc în clasamentul celor mai competitive economii la nivel mondial, caracterizată de o excelentă capacitate de inovaţie, precum şi de o cultură a afacerilor extrem de complexă. Elveţia are printre cele mai bune instituţii de cercetare din lume, iar colaborarea dintre mediul academic şi cel al afacerilor este impecabilă. Elveţia primeşte cele mai bune calificative la capitolele inovaţie, pregătire tehnologică şi eficienţa forţei de muncă.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai mari ţări din lume

 

7 September 2012