Există poate milioane de case ciudate, oriunde în lume. Dar înşiruirea locuinţelor de mai jos este mai mult decât o colecţie de case ciudate, este o demonstraţie a relaţiei pe care oamenii o au cu mediul înconjurător şi felul în care l-au modificat pentru a le servi nevoile. Este o demonstraţie a abilităţii umane de adaptare la orice ambient.

19621-10_john_o_groats_-_marea_britanie.jpg10. John o' Groats - Marea Britanie

Farul Duncansby Head este cel mai nordic punct al insulelor Marii Britanii şi este la 2,5 km de sătucul John o' Groats. Satul este cel mai îndepărtat punct faţă de Land's End Cornwall, aşezare din extremitatea sudică a ţării. Între cele două localităţi este cea mai mare distanţă liniară de pe Insulele Britanice, iar drumețiile pe acest traseu sunt obișnuite - circa 1.350 km pe cel mai direct drum.

Pe perioada verii, John o' Groats reprezintă o destinaţie superbă, dar în timpul iernii este un loc dur şi necruţător. Zăpada şi ceaţa densă sunt aproape în fiecare zi, iar orăşelul devine aproape părăsit, cu excepţia celor 300 de localnici.

19622-9_principalitatea_sealand.jpg9. Principalitatea Sealand

Fost fort marin tip Maunsell din al Doilea Război Mondial, situat la 13 km depărtare de insula Marii Britanii, Sealand este în afara apelor teritoriale ale oricărei ţări. Maiorul britanic Paddy Roy Bates a ocupat platforma în septembrie 1967 şi, împreună cu asociaţii şi familia sa, au pretins că este un stat suveran independent, căpătând astfel numele de micro-naţiune.

De atunci, a avut o istorie agitată, incluzând o invazie (muncitori britanici au intrat în pretinsele ape teritoriale ale Sealand, fiind alungaţi cu focuri de armă), o criză cu ostatici (Alexander Achenbach împreună cu mercenari nemţi au atacat zona şi l-au reţinut pe fiul lui Bates), o criză diplomatică minoră între Germania şi Anglia, bătăi pentru putere (diferiţi indivizi au dorit să preia conducerea Sealand, există chiar şi un „guvern în exil" în Germania), scandaluri cu paşapoarte (în 1997 existau 150.000 de paşapoarte ilegale în circulaţie).

În prezent, Principalitatea Sealand este căminul a câtorva îngrijitori, în timp ce Măria Sa, Prinţul Michael (Bates) Regent al Sealand locuieşte în Essex. În trecut, Sealand a avut paşapoarte şi monedă proprie, ba chiar a fost reprezentat şi la diferite evenimente sportive internaţionale. Mai ciudat de atât nu se poate!

19623-8_hotel_din_matmata_-_tunisia.jpg8. Matmâta - Tunisia

La 355 km de capitala Tunisiei, este așezarea Matmâta. Locuitorii au săpat galerii şi tuneluri în pământ, stabilindu-şi căminul în subteran. Deşi este o aşezare străveche, a rămas necunoscută publicului larg până la mijlocul anilor '60. Atenţia întregii lumi a venit odată cu filmul Star Wars, cand zona s-a transformat în casa lui Luke Sky Walker de pe planeta Tatooine, pentru perioada filmărilor.

Legendele spun că locuitorii şi-au săpat aceste galerii pentru a se ascunde de invadatorii egipteni sau că tunelurile au fost iniţial peşteri ale unor monştri din deşert, care au dispărut în timp. Cea mai faimoasă locuinţă este hotelul Sidi Driss (în imagine), unde cazarea costă aproximativ 20 dolari/noapte.

19624-7_ponte_vecchio_-_italia.jpg7. Ponte Vecchio - Italia

Podul Vechi, după cum i-ar fi traducerea, este în Florenţa şi datează în forma actuală din anul 1345. Uimitor este că acesta încă mai găzduieşte magazine pe suprafaţa sa, iar multe dintre spaţii conţin şi apartamente ascunse de privirile turiştilor. Iniţial erau numai măcelării pe acest pod, din cauza uşurinţei de arunca resturile în râu. Din 1593 s-a interzis prezenţa măcelarilor pe pod, iar clădirile au fost preluate de vânzătorii de aur şi bijuterii - tradiţie ce persistă până în ziua de astăzi.

19625-6_casa_do_penedo_-_portugalia.jpg6. Casa do Penedo - Portugalia

Casa de Piatră (trad.) este situată în munţii Fafe, în nordul Portugaliei. Datând din 1974, iniţial a fost locuinţa de vacanţă a unui inginer din orașul Guimarães. Constructorul a fost inspirat de spaţiul dintre patru blocuri de piatră, pe care le-a unit cu ziduri. Deși nu pare din afară, interiorul este foarte spațios, fiind decorat în stil rustic. 

Deoarece este izolată, casa a fost ţinta repetată a furturilor şi vandalismului. Iar designul său neobişnuit a atras mulţi turişti curioşi care se uitau pe ferestre şi încercau să intre neinvitaţi. Anul trecut, locuinţa se afla în proprietatea unui anume Vitor Rodrigues, care şi-a montat uşi masive de securitate şi bare la ferestre, pentru a se proteja.

19626-5_setenil_de_las_bodegas_-_spania.jpg5. Setenil De Las Bodegas - Spania

Caută oamenii numai medii prietenoase şi terenuri pe care se construieşte uşor? Setenil De Las Bodegas demonstrează că nu. Aşezarea din provincia spaniolă Andaluzia poate avea mii de ani vechime şi s-a tot extins de-a lungul râului Trejo. Locuitorii au săpat în pereţii strâmtorii naturale, stabilindu-şi căminul în aceste cotloane. Nu sunt ruine ale indienilor nativi meso-americani şi nici peşteri abandonate ale civilizaţiilor biblice. Aceste locuinţe au fost construite şi refăcute de-a lungul secolelor, fiind ocupate şi în ziua de astăzi. În anumite locuri sunt case care au deasupra lor mii de tone de piatră, iar peste - sunt construite alte case. În Setenil De Las Bodegas, săpat îndeajuns de mult în subsolul unei locuinţe, se ajunge la acoperişul alteia.

19627-4_manastirea_roussanou_-_grecia.jpg4. Mănăstirea Roussanou - Grecia

Metéora, tradus prin „suspendat în aer", este descrierea rămasă nume al aşezămintelor monahale construite pe stâlpii de stâncă aproape netezi în vârf. Aceştia pot ajunge chiar la 400m înălţime, fiind rezultatul eroziunilor masivilor muntoşi Olimp şi Ossa. Cea mai faimoasă mănăstire dintre toate cele construite în vârful acestor stânci, este Mănăstirea Roussanou, veche din 1545.

Între 1730 şi 1937, mănăstirea a fost nelocuită, dar icoanele şi bijuteriile religioase au rămas intacte. Dar după ce Grecia a fost ocupată de nemţi în 1941, Roussanou a fost jefuită de către soldaţii nazişti, multe dintre comori nefiind recuperate niciodată. Din 1988, Mănăstirea Roussanou este căminul unui grup restrâns de măicuţe.

19628-3_cappadocia_-_turcia.jpg3. Cappadocia - Turcia

Această aşezare bizară, dar uimitor de frumoasă, este în regiunea Anatolia şi se păstrează intactă în Turcia modernă a zilelor noastre. Cappadocia este monument UNESCO, despre atestat de documente din secolul 6 î.Hr., încă de atunci fiind descrisă ca una dintre cele mai vechi regiuni ale Imperiului Persan.

În orăşelul Göreme din această regiune, depozitele de gresie s-au erodat de-a lungul timpului, căpătând forme spectaculoase. Acestea au fost sculptate de către localnici şi transformate în locuințe, biserici, chiar şi o secţie de poliţie. Peste 2.500 de oameni locuiesc în Göreme, care este una dintre cele mai faimoase destinaţii turistice istorice din Turcia.

19629-2_xuankong_si_-_china.jpg2. Xuankong Si - China

Muntele Heng (Heng Shan), din provincia Shanxi, este unul dintre Cei Cinci Munţi sacri. Kuankong Si este lipită de baza acestui munte, numele traducându-se prin „mănăstirea din mijlocul aerului", adesea numită şi „mănăstirea suspendată". Construită în anul 491, încă stă agăţată de stâncă datorită tehnicilor inginereşti străvechi, care sunt de mare interes pentru arhitecţii moderni. Mânere orizontale au fost săpate în versantul muntelui, care servesc drept puncte de ancorare. Bucăţi de lemn masiv au fost introduse în scobiturile din stâncă, iar adâncimea săpăturilor şi tăria lemnului au furnizat o fundaţie temeinică. Sunt îndeajuns de multe astfel de suporturi, încât unul dintre ele să poată fi scos pentru reparaţii, fără a afecta întreaga structură.

19630-1_al_hajarah_-_yemen.jpg1. Al Hajarah - Yemen

Oraşul, datat din secolul XII, a fost construit peste roci şi minerale ieşite la suprafaţa pământului (fenomen cunoscut sub numele de „afloriment”) în munţii Haraz, din regiunea San‘a' Governorate. Aşezarea izolată şi rezervată şi-a păstrat cultura şi tradiţiile, chiar şi în zilele noastre.

Casele cu mai multe niveluri din Al Hajarah au evoluat în timp, fiind mărite și refăcute de-a lungul secolelor, astfel că au ajuns să acopere complet partea de sus a aflorimentului. Din cauza îngrămădelii de construcţii, străzile sunt foarte înguste, iar unele clădiri par să se balanseze pe marginea stâncilor.

Citeşte şi:

Top 10 - Cele mai periculoase oraşe din lume
Top 10 - Cei mai impresionanţi zgârie-nori din lume
Topul celor mai riscante aşezări din lume

 

8 July 2011