Franţa reprezintă un nume greu în istoria mondială. Cultura franceză este extrem de bogată şi de veche. Parisul sau Oraşul Luminilor a fost, dintotdeauna, un important centru artistic şi cultural, fiind oraşul cu cele mai multe situri cu caracter cultural din lume (muzee, palate, clădiri, etc.). Cu toate acestea, Franţa înseamnă mult mai mult decât Paris. IMOPEDIA.ro prezintă cele mai importante destinaţii turistice din Franţa.

21610-10-turnul_eiffel.jpg10. Turnul Eiffel, Paris

Simbol al Parisului şi al Franţei deopotrivă, turnul Eiffel este cel mai important punct de reper, dar care, la începuturi, a fost dispreţuit de francezi, fiind privit ca o monstruozitate arhitecturală. Astăzi este considerat a fi una dintre minunile lumii moderne, oferind privelişti care taie respiraţia. Panoramele spectaculoase nu sunt recomandate celor care suferă de rău de înălţime.


21611-9-notre_dame.jpg9. Notre Dame, Paris

Catedrala „Doamnei Noastre" a fost făcută faimoasă în toată lumea de către Victor Hugo, cu al său „Cocoşatul de la Notre Dame". „Crezi că sunt urât?" este întrebarea pe care anti-eroul principal o adresează obsesiv Esmeraldei, cu toate că nu este nimic urât la construcţia care are ca fundal malul Senei. Mostră superbă de arhitectură gotică, catedrala Nostre Dame este un punct turistic ce nu trebuie ratat.

21612-8-louvre.jpg8. Muzeul Louvre, Paris

Luvrul este, probabil, cea mai cunoscută galerie de artă din lume, găzduind mai multe opere de artă decât orice alt muzeu din lume. Mona Lisa (Gioconda) lui Leonardo da Vinci oferă al său zâmbet enigmatic, dar aici se găsesc mai mult de 35.000 de opere de artă, datând din antichitate şi până în zilele noastre. O atracţie diferită în cadrul aceluiaşi decor o reprezintă piramida modernă, reprezentând eterna fascinaţie a francezilor pentru Egiptul Antic.

21613-7-palatul_versailles.jpg7. Palatul Versailles

Nu numai Parisul deţine atracţii turistice. În apropierea Capitalei franceze este palatul Versailles, căminul capetelor încoronate. Palatul este o ocazie specială de a petrece ziua într-un mod minunat - turiştii sunt îndrumaţi către Sala Oglinzilor, spre grădinile magnifice şi fântânile splendide, totul într-un oraş în care sunt cele mai bune restaurante din regiune (inclusiv Paris).

21614-6-bayeux_si_normandy.jpg6. Plajele din Bayeux şi Normandy

La nord-vest de Paris este coasta Normandiei. Bayeux este căminul Tapiseriei de Bayeux, realizată în secolul al XI-lea, care ilustrează cucerirea normandă a Angliei. Pânza are o lungime de circa 70 m, fiind brodate 58 de scene, incluzând peste cinci mii de personaje care au participat la evenimentele din 1066.

Spre nord sunt plajele pitoreşti, plate, deschise şi superbe, de unde se pot vedea valurile spărgându-se la mal, într-o zi însorită.

21615-5-rocamadour.jpg5. Rocamadour, Occitan

La sud de Paris este Rocamadour, cu ale sale defileuri şi stânci spectaculoase, prin care trece un afluent al râului Dordogne. Oraşul este căminul a numeroase relicve religioase, ba chiar există teorii conform cărora aici ar fi locul de veci al Fecioarei Maria. Aceste teorii au făcut din Rocamadour o destinaţie importantă pentru pelerini de-a lungul secolelor. Aici există o sumedenie de clădiri şi monumente istorice.


21616-4-riviera_franceza.jpg4. Cannes, Riviera Franceză

Riviera Franceză este destinaţia favorită a bogătaşilor din întreaga lume - aici sunt plaje exotice, astfel că s-au construit hoteluri luxoase, restaurante cu pretenţii şi localuri de entertainment greu de întâlnit în alte părţi ale lumii. Nu întâmplător aici se organizează Festivalul de Film de la Cannes, care reuneşte cele mai în vogă vedete.


21617-3-lourdes.jpg3. Lourdes, munţii Pirinei

Lourdes era o aşezare liniştită, în inima Pirineilor, unde singura atracţie erau ruinele unui castel. Dar în 1858, Bernadette Soubirous, o fetiţă de 14 ani, a povestit lumii întregi că Fecioara Maria i s-a arătat într-o peşteră. Au apărut din ce în ce mai mulţi credincioşi dornici de a vedea minunea, astfel că iniţial, prefectul oraşului a oprit accesul publicului la grotă. Împăratul Napoleon III, aflat pentru odihnă în Pirinei şi dornic de a câştiga simpatia francezilor, i-a anulat ordinul.

Lourdes din zilele noastre are aeroport, zeci de hoteluri, o bazilică subterană cu 20.000 locuri, primind anual circa cinci milioane de credincioşi veniţi în pelerinaj.

21618-2-lyon.jpg2. Lyon, capitala mondială a gastronomiei

Este uşor de crezut că Parisul deţine titlul de „cea mai bună bucătărie franceză", dar Lyon este, de fapt, cel mai important loc pentru a învăţa şi practica arta de a fi bucătar. Oraşul conservă un important patrimoniu cultural, de la vestigii din epoca romană până la construcţii din secolul XX. Partea cea mai valoroasă a oraşului (cartierul Vieux Lyon, colina Fourvière, colina Croix-Rousse) face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii al UNESCO, din 1998.

21619-1-besancon.jpg1.Besançon, Franche-Comté

Capitala regiunii Franche-Comté, Besançon este înconjurat de o buclă a râului Doubs. Oraş antic, Besançon este probabil cea mai bună destinaţie pentru cei care vor să ştie cu adevărat istoria teritoriului care este astăzi al Franţei - primele urme înregistrate aici datează de acum 50.000 de ani. Aici sunt construcţii şi monumente din diferite ere, de la semne dinaintea romanilor, până la clădiri din Evul Mediu, din perioada Renaşterii şi epoca modernă. Pentru cei care se satură de atâta cultură, pârtiile de ski ale Alpilor sunt la mică distanţă; dar Besançon este un orăşel atât de fermecător, încât este puţin probabil ca cineva să dorească să mai plece de aici.

CITEŞTE ŞI Top 10 - Cele mai atractive obiective din Statele Unite ale Americii


21 October 2011