Averile celor mai bogați oameni din lume au crescut, în unele cazuri, spectaculos față de anul trecut. Marele câștigător este cel denumit „Oracolul din Omaha”, în timp ce fondatorul Microsoft este din nou cel mai bogat om al Planetei. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai avuți miliardari din lume, potrivit analizei Forbes de la începutul lunii martie 2015.  

36525-10_liliane_bettencourt.jpg10. Liliane Bettencourt

  • Avere netă: 40,1 miliarde dolari
  • Originea averii: L'Oréal, cosmetice
  • Vârstă: 92 ani

Averea principalului acțional L'Oréal a urcat în 2014, datorită achiziției a încă 8% dintre acțiuni de la Nestle. În prezent, Liliane Bettencourt și familia sa dețin 33% din compania de cosmetice L'Oréal, fondată de tatăl său, în urmă cu peste un secol. Deși de-a lungul vieții, miliardara a evitat să apară în presă, o serie de scandaluri au adus-o în lumina reflectoarelor, în ultimii ani – după relația extravagantă cu fotograful François-Marie Banier, a urmat procesul cu propria fiică, ce a demonstrat că Liliane nu mai poate administra afacerile familiei, întrucât suferă de demență. Din 2012, Liliane Bettencourt a fost înlocuită în consiliul director de către nepotul său, Jean-Victor Meyers.

36526-9_jim_walton.jpg9. Jim Walton

  • Avere netă: 40,6 miliarde dolari
  • Originea averii: Wal-Mart
  • Vârstă: 67 ani

Membru al consiliului director al Wal-Mart, Jim Walton este cel mai tânăr dintre urmașii lui Sam Walton, unul dintre cei doi fondatori ai ceea ce a ajuns să fie cel mai mare retailer din lume. Cu circa 11.000 magazine în 27 țări, compania a generat venituri de 473 miliarde dolari în anul 2014. În februarie 2015, Wal-Mart a anunțat că va mări salariile la cel puțin 9 dolari/oră anul acesta și 10 dolari/oră în 2016. Dincolo de activitatea sa în cadrul Wal-Mart, Jim Walton este CEO și președintele Băncii Arvest, cu sucursale în Arkansas, Kansas, Oklahoma și Missouri, instituție ce administrează bunuri în valoare de 15 miliarde de dolari.

36527-8_christy_walton.jpg8. Christy Walton

  • Avere netă: 41,7 miliarde dolari
  • Originea averii: Wal-Mart
  • Vârstă: 60 ani

În timp ce familia Walton este cea mai bogată familie americană, cu o avere cumulată de 152 miliarde dolari, Christy Walton este, în prezent, cea mai bogată femeie din lume, dar și cel mai avut membru al familiei. Walmart este cel mai mare retailer din lume, fiind cel mai mare angajator privat (cu peste 2 milioane angajați, la nivel global). Christy Walton a moștenit averea în 2005, când soțul său, John Walton, a murit într-un accident de avion. Aceasta nu se amestecă în deciziile consiliului de administrație și locuiește în Jackson, Wyoming, împreună cu unicul său fiu.

36528-6_charles_si_david_koch.jpg6/7. Charles Koch și David Koch

  • Avere netă: 42,9 miliarde dolari fiecare
  • Originea averii: diverse
  • Vârstă: 79 ani, respectiv 74 ani

Sfera de activitate a fraților Koch se întinde atât în domeniul afacerilor, cât și în politică și filantropie. Charles și David Koch se ocupă de afacerea fondată de tatăl lor, care a dezvoltat o nouă metodă de cracare, folosită la rafinarea petrolului. Koch Industries este a doua mare companie privată din Statele Unite ale Americii, după Cargill. Ambii frați sunt implicați în politică, fiind susținători activi ai liberalismului politic și economic integral. În același timp, fracții Koch sunt cunoscuți pentru actele caritabile – la mijlocul anului 2014, Koch Industries și Koch Foundation au donat 25 milioane dolari unei organizații americane care acordă burse studenților negri, gest ce a stârnit numeroase discuții între partidele de stânga și de dreapta.

36529-5_larry_ellison.jpg5. Larry Ellison

  • Avere netă: 54,3 miliarde dolari
  • Originea averii: Oracle
  • Vârstă: 70 ani

Ellison a fondat compania de Oracle în 1977, fiind inspirat de cercetările făcute de CIA în domeniul bazelor de date. În scurt timp, a devenit unul dintre cei mai de succes furnizori de baze de date pentru infrastructuri IT de complexitate mică și medie. În toamna anului 2014, Ellison a șocat lumea afacerilor cu anunțul că va renunța la postul de CEO din cadrul propriei companii, rămânând doar președintele acesteia. În același timp, miliardarul se ocupă de dezvoltare imobiliară pe insula hawaiană Lanai, pe care a cumpărat-o în anul 2012, contra sumei de 300 milioane dolari.

36530-4_amancio_ortega.jpg4. Amancio Ortega

  • Avere netă: 64,5 miliarde dolari
  • Originea averii: Inditex, retail
  • Vârstă: 78 ani

Fondatorul lanțului Inditex, cu branduri branduri precum Zara, Massimo Dutti, Berschka etc., Amancio Ortega este considerat a fi unul dintre cei mai inovatori și mai agresivi retaileri din lume. Și-a început business-ul în 1975, iar recenta criză financiară mondială l-a propulsat între primii miliardari ai lumii  - între 2009 și 2014, averea sa a urcat cu 45 miliarde dolari. În ultimul deceniu, omul de afaceri a investit sume importante în proprietăți imobiliare din cele mai importante orașe ale lumii, precum Madrid, Barcelona, Londra, Chicago sau New York.

36531-3_warren_buffet.jpg3. Warren Buffet

  • Avere netă: 72,7 miliarde dolari
  • Originea averii: Berkshire Hathaway
  • Vârstă: 84 ani

Mulțumită faptului că și-a diversificat afacerile, Warren Buffett este mai bogat ca niciodată – averea i s-a mărit cu 14,5 miliarde dolari, în ultimul an, ceea ce l-a făcut să urce cu un loc în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Abilitățile sale de a identifica oportunutăți investiționale i-au adus porecla „Oracolul din Omaha” și titlul de „cel mai de succes investitor al secolului XX”. În ciuda profiturilor sale uriașe, omul de afaceri spune că cea mai bună investiție din viața sa a fost cartea „Investitorul Inteligent”, scrisă de Benjamin Graham, în 1949.

36532-2_carlos_slim_helu.jpg2. Carlos Slim Helu

  • Avere netă: 77,1 miliarde dolari
  • Originea averii: telecomunicații, diverse
  • Vârstă: 75 ani

Magnatul mexican rămâne pe locul doi în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, în ciuda schimbărilor impuse de autoritățile mexicane în domeniul telecomunicațiilor (noile legi anti-monopol au dus la schimbări importante în peisaj). Compania deținută de Carlos Slim Helu, América Móvil, este cel mai important operator de telefonie din Mexic, cu o cotă de 70% din piața telefoanelor mobile și 80% din piața telefoniei fixe. În afara acestui domeniu, miliardarul mexican mai derulează afaceri și în piața imobiliară, în sectorul industrial și în cel financiar.  

36533-1_bill_gates.jpg1. Bill Gates

  • Avere netă: 79,2 miliarde dolari
  • Originea averii: Microsoft
  • Vârstă: 59 ani

Fondatorul Microsoft este din nou cel mai bogat om de pe planetă, titlu pe care l-a obținut de 16 ori, în ultimii 21 ani. Deși miliardarul este faimos datorită companiei de software fondate în 1975, în ultimii ani, atenția sa s-a orientat către filantropie, Fundația Bill & Melinda Gates fiind principala sa preocupare. În ciuda amplelor sale acțiuni caritabile și a faptului că își vinde constant din acțiuni, averea lui Bill Gates a crescut cu 3,2 miliarde dolari, în ultimul an.

VEZI ȘI ALTE CLASAMENTE:

6 March 2015