Terra încă mai are o mulţime de secrete imposibil de descifrat. Există numeroase regiuni ciudate, ce atrag turişti din toate colţurile lumii, unde au loc fenomene inexplicabile, chiar şi pentru oamenii de ştiinţă. În continuare, IMOPEDIA prezintă zece dintre cele mai bizare destinaţii, locuri fascinante prin aura de mister ce le înconjoară sau prin frumuseţea ce încântă sufletul.

20176-10_statele_unite.jpg10. Plaja Racetrack, Statele Unite ale Americii

Plaja Racetrack (în traducere „pistă de curse") este situată în Death Valley (Valea Morţii) din California şi este unul dintre cele mai plate locuri din lume. În timpul iernii, climatul este ploios, astfel că suprafaţa devine alunecoasă. În acest anotimp pietrele „se mişcă", lăsând urme clare pe jos. Conform credinţei populare, vântul este de vină pentru acest fenomen ciudat. Cu toate acestea, pietrele nu au fost niciodată filmate sau fotografiate în timp ce se mişcă. Întrebarea de pe buzele tuturor americanilor este: de ce, în era tehnologiei, nu există cadre care să surprindă fenomenul?

20177-9_mauritania.jpg9. Ochiul Saharei, Mauritania

Turiştii nu pot vedea mare lucru de la faţa locului, dar o călătorie cu Google Earth oferă imagini de neuitat. În Mauritania există stânci ciudate, asemănătoare unui glob ocular, având un diametru de 50 kilometri, care poartă numele de Structura Richat. Sunt mai multe teorii care încearcă să explice originea acestei minuni, după ce iniţial se stabilise că este un crater. Teoria cea mai răspândită susţine că este produsul unui eroziuni, o minune geologică străveche, în mijlocul deşertului Maur Adrar.

20178-8_china.jpg8. Sanqingshan, China

Este vorba despre un Parc Naţional, din provincia Jiangxi, care este micuţ, dar impresionant. Excepţionalele roci de granit înălţate deasupra pământului datorită eroziunii (fenomen cunoscut sub numele de „afloriment") sunt adesea înconjurate de ceaţă, astfel că se formează un decor de-a dreptul mistic, care oferă o senzaţie de linişte şi aventură în acelaşi timp. Apusurile aici sunt spectaculoase, mai ales că se revarsă peste cascade, lacuri şi izvoare. Este o destinaţie obligatorie pentru amatorii de imagini suprarealiste.

20179-7_turkmenistan.jpg7. Poarta Iadului, Turkmenistan

În inima Asiei Centrale, în deşertul Kara-Kum, este Poarta către Iad, constituită cu puţin ajutor din partea oamenilor. În 1971, experţii sovietici au hotărât să foreze în peştera plină de gaz natural, dar în urma lucrărilor, acoperişul acesteia s-a surpat, lăsând o gaură cu un diametru de 60-70 metri. După acest incident, a continuat să iasă gazul din adâncuri. Conştienţi de pericolul la care erau expuşi cetăţenii, reprezentanţii guvernului au hotărât să aprindă gazul. De atunci şi până astăzi, focul nu s-a oprit, oferind o privelişte spectaculoasă, în special noaptea. Fenomenul a atras turişti din întreaga lume, dar oamenii nu pot sta prea aproape mai mult de câteva minute, din cauza căldurii şi a gazului sufocant.

20180-6_noua_zeelanda.jpg6. Moeraki, Noua Zeelandă

Strămoşii populaţiei din Noua Zeelandă foloseau canoele ca mijloc de transport, iar când acestea s-au scufundat, întregul echipaj s-a transformat în pietre imense. Aceasta este legenda din jurul ciudatelor pietre sferice de pe Plaja Koekohe de pe coasta Otago, Noua Zeelandă. Dar geologii oferă o variantă mai puţin interesantă, şi anume că Bolovanii Moeraki s-au format prin sedimentarea depozitelor în jurul unui miez, exact ca şi în cazul perlelor, în jurul unei particule de nisip. Oricum ar fi, pietrele de câteva tone şi înălţimi de până la trei metri reprezintă principala atracţie din sudul Noii Zeelande.

20181-5_turcia.jpg5. Pamukkale, Turcia

Pamukkale înseamnă „castelul de bumbac", iar priveliştea este de basm, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Terasele albe au fost create de mişcările seismice, care sunt destul de frecvente în zonă. Cutremurele au permis apei fierbinţi şi calcaroase din adâncuri să ajungă la suprafaţă. Astfel că în ultimele două milenii, s-au depus extrem de multe straturi de material alb ca varul, formând aceste terase spectaculoase. La tot pasul sunt sculpturi naturale din calcar, înconjurate de ape termale, Pamukkale fiind un loc de tratament pentru diverse afecţiuni cardiovasculare sau ale sistemului nervos.

20182-4_tazmania.jpg4. Eaglehawk Neck, Tasmania

Situată în sudul Tasmaniei, este o fâşie subţire de pământ care leagă Peninsula Tasmania de continent. Eaglehawk Neck este unic, deoarece solul arată ca şi cum ar fi format din dale cu forme geometrice perfecte, de parcă ar fi pavat. Fenomenul este foarte rar, acest aspect fiind dat de eroziunea rocilor sub acţiunea plăcilor tectonice. Cu toate acestea, a devenit cunoscut pe plan mondial nu din cauza peisajului deosebit, ci din cauză că locul era străjuit de câini fioroşi. Acum mulţi ani, când erau trimişi aici criminalii englezi, condamnaţii încercau să evadeze pe aici. Pentru a-i împiedica, un comandant a adus nouă bestii legate cu lanţuri lungi, astfel încât se apropiau foarte mult, dar fără a se atinge. Aşa că sfâşiau pe oricine încerca să treacă. Numai trei osândiţi au reuşit să evadeze printre aceşti cerberi ai zilelor noastre.

20183-3_egipt.jpg3. Deşertul Alb, Egipt

Deşertul Alb din Sahara a stat sub apă în vremuri antice, dar acum este situat deasupra nivelului mării, iar sculpturile calcaroase, formate de-a lungul a mii de ani, pot fi văzute. Figurinele sunt în apropierea Deşertului Negru şi al Muntelui de Cristal, astfel că zona este foarte populară printre turişti. Când vizitatorii au început să devină o ameninţare pentru menţinerea acestor aglomerări calcaroase, au început să protesteze diferite organizaţii ecologiste, iar astăzi Deşertul Alb este pe lista rezervaţiilor naturale.

20184-2_filipine.jpg2. Dealurile de Ciocolată, Filipine

Simbol al frumuseţilor naturale filipineze, Dealurile de Ciocolată sunt reprezentate inclusiv pe drapelul provinciei Bohol, din care fac parte. Formate în urma unor fenomene geologice rămase încă nedescifrate, dealurile sunt acoperite de vegetaţie, care în timpul sezonului secetos capătă o culoare cafeniu-închis - de aici provine şi numele. Formaţiunile sunt răspândite pe o suprafaţă întinsă: conform studiilor, sunt peste 1.700 de dealuri pe circa 50 kmp. Înălţimea acestora variază între 30 metri şi 120 metri.

20185-1_australia.jpg1. Uluru, Australia

Uluru este o formaţiune nisipoasă de 348 metri înălţime şi o circumferinţă de 9,4 km, a cărui mare parte este sub pământ. Acestui munte i se schimbă culoarea în diferite perioade ale zilei sau ale anului - arămiu puternic la răsărit sau apus, gri-argintiu în rarele cazuri când plouă. Geologii au stabilit că este un afloriment masiv de gresie roşiatică erodată, cu o vârstă de milioane de ani, dar nu se ştie exact cum s-a format.

Situat în Teritoriul de Nord al Australiei, Uluru a fost botezat de băştinaşii Pitjantjatjara. Englezul William Goss a fost primul european care l-a descoperit, în 1873, botezându-l Ayers Rock. Astfel că în zilele noastre, numele oficial al formaţiunii este de „Uluru/Ayers Rock".

CITEŞTE ŞI

 

5 August 2011