Într-o lume a clădirilor de oţel şi sticlă, puţinele construcţii care sparg tiparele devin celebre. De asemenea, clădirile acestea îi fac faimoşi pe arhitecţii şi designerii care îi exprimă individualitatea. IMOPEDIA.ro prezintă câteva dintre clădirile excentrice faimoase în întreaga lume.  

21811-10_muzeul_guggenheim.jpg10. Muzeul Guggenheim- Bilbao, Spania

Niciun clasament nu poate fi alcătuit fără ca arhitectul Frank Gehry să nu fie prezent. Clădirea este de-a lungul râului Nervion, iar liniile sale rotunde, tipice lui Gehry, sunt gândite pentru a proiecta lumina. Muzeul, deschis publicului în 1997, expune opere ale unor artişti spanioli şi internaţionali. Dar designul neobişnuit al clădirii este cel care l-a transformat într-o atracţie turistică. În onoarea statutului de port al oraşului Bilbao, arhitectul a proiectat o clădire care să se asemene cu o navă. Construcţia este acoperită cu sticlă şi panouri de titan, pentru a da impresia unor solzi de peşte.

21810-9_teatrul_si_muzeul_dali.jpg9. Muzeul Dali - Figueras, Spania

Un alt muzeu spaniol de artă, ce găzduieşte cea mai mare colecţie din lume a operelor lui Salvador Dali. Figueras este locul naşterii lui Dali, iar artistul a dorit să reconstruiască vechiul teatru aflat în ruine din cauza bombardamentelor din timpul Războiului Civil Spaniol. Muzeul a fost inaugurat în 1974 şi a tot fost extins până în anii '80. Dali a supravegheat personal lucrările, designul potrivindu-se ca o mănuşă cu picturile şi sculpturile sale excentrice. Cripta artistului este la subsolul muzeului.

21813-8_turning_the_place_over.jpg8. Turning the Place Over - Liverpool, Marea Britanie

O clădire abandonată a fost transformată într-un îndrăzneţ proiect artistic, pentru momentul în care Liverpool a fost Oraşul European al Culturii. Artistul britanic Richard Wilson a creat ceea ce presa britanică a numit „cea mai uimitoare operă artistică publică din Marea Britanie": în zidul clădirii este o secţiune de forma unui oval, cu un diametru de 8 metri, care se roteşte pe un pivot, dezvăluind  astfel interiorul clădirii.


21812-7_casa_din_copac.jpg7. Casa-Ciupercă din Copac - Cincinnati, Ohio, SUA

Clădire cu un aer al altei lumi, Casa-Ciupercă din Copac pare desprinsă dintr-o carte ilustrată pentru copii. Nici nu pare a fi construită, ci pare a fi „crescută" din pământ. Acest efect a fost obţinut de către fostul profesor de arhitectură şi design interior din cadrul Universităţii din Cincinnati, Terry Brown. Acesta a reuşit ducă la capăt acest proiect cu ajutorul studenţilor săi, aceasta fiind tema lor de absolvire. Clădirea este amplasată în Parcul Hyde, iar în anul 2006, pe piața imobiliară locală, ciudata clădire se regăsea la vânzare. 


21807-6_muzeul_ripley.jpg6. Clădirea Ripley - Branson, Missouri, SUA 

Muzeul Branson aparţine unui lanţ de muzee cu opere bizare, deţinute de compania Ripley. Clădirea a fost ridicată pentru a comemora un cutremur devastator, de peste 8 grade pe scara Richter, ce a avut loc în 1812 în Missouri. Fisura clădirii dă iluzia că aceasta ar fi supravieţuit unui seism puternic. Clădirea Ripley din Orlando este astfel proiectată încât pare că se scufundă în pământ.

21814-5_cladirea_robot.jpg5. Clădirea Robot - Bangkok, Tailanda

Construcţia cu design robotic, ce poartă semnătura arhitectului Sumet Jumsai, găzduieşte sediul central al United Overseas Bank, deși inițial trebuia să fie pentru Banca Asiei. Amplasată în districtul de afaceri Sathorn, clădirea a fost finisată în 1986, când designul contemporan era la mare modă. Prin designul său, arhitectul a dorit să facă o declarație cu privire la modul de afaceri din segmentul bancar, unde totul este extrem de modern și computerizat. Robotul prietenos cu ochi aprinși pe post de ferestre este printre ultimele exemple din Bangkok de clădiri construite în stilul arhitectural modernist, reacție cu împotriva stilului neoclasic sau high-tech postmodern.



21815-4_sagrada_familia.jpg4. Sagrada Familia - Barcelona, Spania

Mulţi turişti merg la Barcelona numai pentru a vedea operele de artă ale lui Antonio Gaudi. Arhitectului catalan nu i-au plăcut deloc liniile drepte şi le-a evitat de câte ori a reuşit. Cel mai ambiţios proiect al său, Catedrala Romano-Catolică Sagrada Familia, nu este încă dus la capăt. Gaudi a lucrat aici din 1882 şi până la moartea sa, în 1926, ultimii 15 ani din viaţa sa fiind dedicaţi exclusiv acestui proiect. Actualmente, sursele de finanţare ale catedralei sunt donaţiile private şi încasările proprii - bugetul încasat în anul 2009 se apropia de 20 milioane euro. Turnurile Sagrada Familia sunt cea mai descriptivă imagine a Barcelonei, deşi par de poveste. Alte opere celebre ale lui Gaudi sunt Casa Mila sau Parcul Guell, din Barcelona.


21804-3_cladirea_cos.jpg3. Clădirea-Coş - Newark, Ohio, SUA

Nu sunt prea mulţi oameni în lume care să aibă biroul într-o imitaţie a unui coş de răchită. Aici este sediul central al companiei Longaberger, producător de coşuri pentru picnicuri. Fondatorul, Dave Longaberger, şi-a dorit ca toate clădirile de birouri ale companiei să aibă această formă, dar după ce a murit, dorinţa nu i-a fost respectată de către fiicele sale. Cu toate acestea, replica de şapte etaje a unui produs al companiei nu este singurul coş din zonă. Fondatorul a inspirat şi Coşul-Măr din Frazeysburg, o casă ca un coş de picnic din Dresden şi Coşul de Paşte din Lorain.

21803-2_casa_incovoiata.jpg2. Clădirea Încovoiată - Sopot, Polonia

Pentru a proiecta această clădire spectaculoasă, compania de arhitectură Szotynscy Zaleski s-a inspirat din ilustraţiile cărţilor cu basme şi din designul arhitectului Antonio Gaudi. Impresia de acoperiş din ardezie este dat de şindrila verde-albastră emailată, care arată ca nişte solzi de balaur. Interiorul este convenţional, găzduind magazine, cafenele şi baruri.


21802-1_casa_dansatoare.jpg1. Casa care Dansează - Praga, Cehia

Turişti din întreaga lume vin pentru a se bucura de frumuseţea Pragăi, de bisericuţele şi clădirile istorice la tot pasul, astfel că sunt surprinşi să găsească această minune contemporană. Clădirea găzduieşte compania de asigurări Nationale-Nederlanden şi a fost proiectată de Vlado Milunic şi Frank Gehry. Construcţia a avut loc între 1992 şi 1996 şi chiar a fost aprobată de preşedintele ceh Vaclav Havel. Acoperişul este ocupat de un restaurant francez, oferind o panoramă deosebită. O altă poreclă a clădirii este Casa Beată.

CITEȘTE ȘI: Top 10 - Cele mai mici locuinţe din lume




4 November 2011