Investiţiile în terenuri agricole sunt cunoscute, în toată lumea, drept cel mai sigur plasament în vremuri dificile. Specialiştii vorbesc chiar despre profituri de 800% întoarse în doar câţiva ani. Investitorii, fie ei români sau străini, mici sau mari, par să îşi fi dat seama de acest lucru. Astfel, preţurile pe acest segment s-au dublat într-o perioadă de câţiva ani, timp în care suprafaţa disponibilă la vânzare a scăzut până la jumătate.

23670-romania-agricultura-imagine-satelit.jpgRomânia încă are cele mai mici preţuri pentru terenurile agricole. Deşi s-au dublat, în perioada 2007-2011, sunt de până la şapte ori mai reduse decât ce se găseşte în majoritatea statelor europene. Astfel, vorbim despre un preţ mediu de aproape 2.000 euro/ha, potrivit unui studiu DTZ Echinox, care estimează că trendul ascendent se va păstra şi în anii care urmează. Se anticipează că scumpirile vor fi, în medie, de 3.000 euro/ha, anual.

  • În 2011, preţul mediu la nivel naţional era de 1.972 euro/ha
  • În 2007, preţul mediu era de 927 euro/ha
  • În 2010 – 1.700 euro/ha 

Preţurile diferă însă foarte puternic de la o regiune la alta:

  • În zonele de Nord-Est şi Sud-Est, preţul mediu de vânzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 euro/ha
  • În zonele de lângă Bucureşti, ajunge la 2.200-2.700 euro/ha

România are 14,7 milioane hectare de teren agricol, dintre care 10 milioane hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arată că 6,8 milioane hectare sunt neutilizate.

„Suprafaţa de teren disponibilă spre vânzare în prezent în România este estimată la 500.000 hectare. În general, este aproape imposibil să găseşti parcele mari de teren de vânzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizări, generaţii după generaţii. Suprafeţele mari sunt foarte rare. În aceste condiţii, este posibilă achiziţia unor suprafeţe mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor bucăţi sau prin cumpărarea unui teren deja comasat. În acest caz, ofertele sunt rare şi foarte scumpe", se menţionează în raport.

Valoarea de piaţă a unei suprafeţe mari de teren este, în general, cu 50% mai mare decât cea a loturilor de dimensiuni mai mici.

„Comasarea terenurilor mici în loturi mai mari în scopul creşterii productivităţii şi a eficacităţii a devenit o oportunitate de afaceri pentru investitorii din domeniul agricol", apreciază specialiştii DTZ Echinox.

În aceste condiţii, analiştii DTZ apreciază că investitorii sunt din ce în ce mai interesaţi de terenurile agricole din România, având în vedere că în celelalte ţări europene are loc o reaşezare a preţurilor pe acest segment.

CITEȘTE ȘI Terenurile s-au ieftinit cu până la 40%. Unde sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe parcele?

 

29 February 2012