Numărul tranzacțiilor cu terenuri a urcat considerabil în prima parte a anului 2015, comparativ cu anii anteriori. Oamenii de afaceri au revenit în piață, profitând de prețurile atractive, pentru a dezvolta proiecte în viitorul apropiat, spun specialiștii. În prezent, cele mai interesante sunt terenurile pe care se pot ridica ansambluri rezidențiale sau clădiri de birouri.

37133-investitii_terenuri.jpgAnul 2015 este anul de revenire al dezvoltatorilor imobiliari. Ca un prim pas, aceștia achiziționează terenurile pe care urmează să construiască, profitând de prețurile în continuare scăzute. Drept urmare, piața terenurilor a redevenit o piață activă.  

„Piața de real estate a avut un start mult mai dinamic în 2015, în comparație cu activitatea înregistrată în anii precedenți, iar situații speciale se înregistrează în activitatea de tranzacții cu terenuri și cu apartamente în imobile rezidențiale noi”, se arată în cea mai recentă analiză Crosspoint Investment Banking & Real Estate.

  • În ultimii ani, piața terenurilor a fost susținută cu precădere de retaileri. Aceștia nu achiziționau terenurile cu scop investițional, ci în vederea unor proiecte viitoare
  • În prezent, activitatea este animată de dezvoltatorii imobiliari. Aceștia cumpără terenurile pe care urmează să ridice proiecte dedicate segmentului rezidențial sau office

Investitorii locali sau străini achiziționează succesiv mai multe terenuri, deoarece oferta încă este atractivă, atât din punctul de vedere al prețului, dar și din punctul de vedere al indicatorilor urbanistici, explică specialiștii. În ultimele luni, cei mai mulți cumpărători au investit în terenuri cu suprafețe cuprinse între 800 și 2.000 mp, pe care pot ridica ansambluri rezidențiale sau clădiri de birouri, potrivit datelor Crosspoint.

„Dacă acest trend se va menține, este posibil ca, în perioada următoare, să asistăm chiar la o apreciere a terenurilor, însă vorbim în special de terenuri foarte bine localizate și care beneficiază de planuri urbanistice zonale valabile”, subliniază Mihai Dumitrescu, managing partner Crosspoint Investment Banking & Real Estate.

Dezvoltarea constantă a unei piețe duce, în mod natural, la o creștere a prețului terenurilor, subliniază experții. Însă până când se va ajunge la acel punct, o concluzie este clară: România a revenit pe harta investitorilor, aceștia regăsind din nou aici oportunități de afaceri. Mai mult, nu va mai trece mult timp până când această revigorare a pieței se va reflecta în mod direct în stilul de viață al românilor.

„Dacă ne uităm numai la activitatea pe care o vedem în București (proiecte de birouri sau clădiri rezidențiale la care se lucrează intens), putem afirma cu tărie că România a revenit în lumina reflectoarelor, în special între țările din această parte a Europei. Toată această efervescență din imobiliare denotă clar interesul investitorilor locali și străini, cât și ai companiilor interesate să își desfășoare afacerile aici, iar efectele nu vor întârzia să apară. Toate păturile vor resimți o creștere economică, cât de curând”, conchide pentru IMOPEDIA.ro Heinrich Reuss, Head of Asset Management CEE în cadrul UNIQA Real Estate Management.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

20 May 2015