Tapetul este una dintre cele mai apreciate modalităţi de finisare şi decorare a căminului, cu o vastă paletă de modele şi culori, dar şi cu numeroase opţiuni de aplicare. Orice încăpere poate fi (re)decorată cu uşurinţă, prin aplicarea tapetului în toată camera, într-un colţ, pe un singur perete, cu o anumită formă sau după cum dictează imaginaţia.

28680-tapet2.jpgRenaşterea actuală a tapetului se datorează în mare parte colaborării dintre designerii de interior şi companiile producătoare. În prezent, există două mari categorii de tapet – cu suprafaţa imprimată şi cu textura în relief. Tapetul cu model reliefat poate fi lavabil şi non-lavabil, fiind extrem de important să alegem tipul de tapet în funcţie de camera în care va fi aplicat.

„În ziua de astăzi, tapetul este folosit oriunde există un mesaj suficient de puternic de spus. Dacă în trecut era rezervat cu precădere dormitoarelor, acum îl întâlnim peste tot: în zona de living, uneori poate exista pe acelaşi perete cu televizorul, în bucătării sau chiar în încăperile de baie, pentru că în prezent există şi texturi rezistente la umezeală”, explică arhitectul Alexandra Zamfirescu.

Tapetul timpurilor noastre beneficiază de tehnologii actuale de producţie, astfel că poate fi aplicat pe aproape orice fel de suprafeţe, fără restricţii – pe panouri de gips-carton, pe tencuială, pe suprafeţe vopsite, chiar şi pe beton. Tapetarea este o operaţiune ce poate fi îndeplinită de oricine are răbdare şi timp liber, chiar fără experienţă în domeniu. Însă este important ca prima fâşie de tapet să fie aplicată perfect (deoarece celelalte vor fi puse în funcţie de ea) şi să fie folosit un adeziv de bună calitate, pentru o mai bună rezistenţă în timp a tapetului.

Dimensiunile grafice ale modelului de tapet trebuie să se raporteze la proporţiile camerei

28681-tapet3.jpgÎn general, decorurile florale pot fi considerate specific feminine, iar modelele geometrice sunt cele care oferă un echilibru, dând un ton sofisticat interioarelor. Texturile inspirate din fibre naturale aduc un aer cald oricărui cadru, fie el clasic sau contemporan, spun specialiştii, rezolvând elegant problema pereţilor nefinisaţi perfect. De asemenea, camerele cu suprafeţe reduse sunt avantajate de modelele delicate, printre cele mai inspirate alegeri fiind modelele cu reflexe metalice, deoarece reflectă plăcut lumina, oferind senzaţia de spaţiu.

„Este recomandat ca dimensiunile grafice ale modelului ales să fie raportate la proporţiile spaţiului în care urmează să se folosească. În încăperile mici, vor arăta mai bine modele fine. În spaţiile largi, se pot percepe imagini mult mai ample, evidenţiate prin culoare”, recomandă reprezentantul Biroului de Arhitectură Alexandra Zamfirescu.

Amenajarea locuinţelor moderne se inspiră din trecut, astfel că specialiştii ne propun modele vintage

Estetica vintage este noua tendinţă în domeniul amenajărilor interioare, iar producătorii de tapet ţin cont de acest aspect. Amenajarea locuinţelor moderne se inspiră din trecut, astfel că specialiştii ne propun modele inspirate din anii ’60-’70.

„Cum mai toate tendinţele în designul de interior revin, tapetul se reîntoarce în prezent cu un aer retro. Noutatea o constituie imginile grafice, supradimensionate, de la caractere tipografie la elemente vegetale, motive etnice sau mitaţii ale unor materiale constructive. Toate fac parte dintr-o revenire spectaculoasă a tapetului în tendinţele actuale”, arată arhitectul Alexandra Zamfirescu.

  • Printre cele mai căutate, în prezent, sunt modelele geometrice accentuate, în culori tari, regăsite în designul textil, o amintire a anilor ’60
  • Sclipirile metalice specifice erei disco revin în tendinţe nu doar în modă, ci şi în stilul decorurilor pentru pereţi
  • Texturile continuă să fie un trend, fie că este vorba de suprafeţe catifelate, mătăsoase sau cu un aspect de fribre naturale (tot un produs al anilor ’60-’70)
  • Un alt ecou al trecutului îl reprezintă modelele tridimensionale cu profile arhitecturale, ce pot fi vopsite în culori la alegere, redând interioarelor acel aer de eleganţă clasică

Înfăţişarea camerei se poate schimba complet, prin tapetarea unui singur perete sau a anumitor porţiuni

28682-tapet4.jpgTapetarea unui singur perete poate schimba complet înfăţişarea camerei, dacă alegem un model contrastant cu restul încăperii. Peretele tapetat va deveni astfel punctul de atracţie al camerei, însă aceasta nu trebuie supraîncărcată prin aşezarea altor elemente decorative puternice. Specialiştii ne sfătuiesc să dăm frâu liber imaginaţiei şi să tapetăm un anumit colţ al încăperii sau anumite porţiuni, să folosim un singur model sau anumite culori complementare, în funcţie de fiecare locuinţă.

 „Aproape ca o reacţie al stilul supraîncărcat al perioadei ’80-’90, ne-am orientat către punerea în valoare a unui singur perete ca accent, mai degrabă decât în decorarea întregului interior cu tapet. În felul acesta, se creează un centru de interes într-un spaţiu, evitându-se supraîncărcarea lui. Poate că, pe viitor, folosirea tapetului doar pe tavan, spre exemplu, va reprezenta noul mod de a crea un impact vizual suficient de dramatic”, conchide arhitect Zamfirescu.

 

CITEȘTE ȘI: Revelionul acasă, dar departe de casă: închirierea unui apartament în regim hotelier, soluţie pentru bugetul de criză

 
 

14 December 2012