București a devenit unul dintre centrele tehnologice ale Europei, iar angajații români din IT beneficiază atât de pachete salariate atractive, cât și de condiții de lucru motivante. Veniturile ridicate sunt de la sine înțelese, într-un domeniu în care cererea de forță de muncă este cu mult mai mare decât oferta, așa că angajații sunt atrași cu alte beneficii. Dintre toate, zona și amenajarea spațiului de lucru au urcat în topul celor mai importante criterii, spun specialiștii. Birourile cu design inovativ sau cu spații de recreere nu mai reprezintă o noutate pentru programatorii români, devenind aproape obligatorii.  

37461-birouri_it.jpgSegmentul office înregistrează, la momentul acesta, cea mai însemnată activitate din întreaga piață. În București, cele mai bune clădiri de birouri se închiriază rapid, iar contractele se semnează pe perioade îndelungate. În cele mai bine cotate zone, precum CBD, Floreasca-Barbu Văcărescu, Dimitrie Pompeiu sau Nordul și Vestul Capitalei, rata de neocupare este sub 10%, la nivelul întregului oraș înregistrându-se o medie de 13,4%, potrivit „Bucharest City Report” pentru prima jumătate a lui 2015. Totodată, valoarea medie a chiriei, în cazul clădirilor de clasă A, este de 18,5 euro/mp în cele mai bune zone, variind între 14 și 16 euro/mp, în zonele semicentrale. 

În IT, la nivel mondial, România nu mai este privită ca un furnizor de forță de muncă ieftină

Motorul acestei activități intense îl reprezintă companiile de IT&C, spun specialiștii. Cea mai puternică cerere pentru spațiile de birouri vine atât din partea companiilor care deja derulează afaceri aici, cât și din partea unor nume noi, care analizează România de ceva vreme, iar acum au hotărât să intre pe piață. Realitatea este cu adevărat optimistă: București este unul dintre centrele tehnologice ale Europei, fiind inclus în aceeași categorie cu nume grele, precum Berlin, Londra, Tel Aviv sau Stockholm.

„Multe companii internaționale de dimensiuni mari își au sediul central pentru Europa de Sud-Est la noi în țară. Nu mai suntem priviți ca un furnizor de forță de muncă ieftină, nu mai suntem pe același loc cu India, spre exemplu. Dincolo de numărul mare de specialiști, unul dintre cele mai mari avantaje pe care le avem este că vorbim cel puțin limba engleză, precum și alte limbi străine, utile pentru diverse proiecte. În plus, mentalitatea noastră este aproape de cea a occidentalilor, avem afinități culturale. Iar peste toate acestea, programatorii români sunt responsabili și descurcăreți, nu solicită nenumărate specificații, știu să ia decizii. Mediul este deja creat, s-a format deja această reputație, așa că marile companii continuă să vină în România”, arată Cătălin Banu, Software Development Manager în cadrul RUN, companie românească ce dezvoltă aplicații web.

Cum au ajuns companii de talie mondială să își mute mare parte din afaceri în România? Inițial, au deschis aici centre low-cost, ajungând să se extindă masiv, de-a lungul anilor. Exemplele sunt atât din domeniul IT&C, cât și din zona BPO (business process outsourcing) – Amazon, IBM, Oracle, Ericsson, 1&1, Electronic Arts sau HP sunt câteva dintre cele mai cunoscute nume internaționale care desfășoară afaceri la noi.

„Au fost atrași inițial de salariile mici, însă ulterior au descoperit forța de muncă de calitate. Electronic Arts, spre exemplu, a început la noi cu un mic centru de testare a jocurilor. În ultimii doi ani, s-au extins și s-au transformat în centru de excelență. Au mutat aici partea de producție, ceea ce este un pas imens. Două dintre cele mai importante jocuri create de această companie de talie mondială sunt concepute în România, în proporție de 80%, ceea ce este o realizare”, subliniază Marius Șcuta, Head of Office Department & Tenant Representation JLL.

Programatorii nu primesc doar salarii bune, ci și condiții de lucru atractive

În prezent, companiile de IT&C care își desfășoară activitatea la noi în țară caută să angajeze personal calificat mediu sau înalt, pentru care sunt dispuse nu doar să plătească salarii mai bune, dar și să ofere condiții de lucru atractive. În vremuri în care cererea depășește cu mult oferta de forță de muncă pe acest segment, programatorilor li se oferă mult mai mult decât venituri ridicate. Clădirile de birouri amplasate în zone bune au devenit obligatorii, spațiile de birouri amenajate modern au devenit o obișnuință, iar proximitatea de restaurante, cafenele sau malluri este ceva normal.

„În provincie, situația este ușor diferită, dar în București, primul criteriu luat în calcul de un angajat în IT&C nu mai este salariul, ci locația birourilor. Am auzit, în mai multe situații, plângeri că angajații pleacă de la o companie la alta pentru 50 euro în plus. Este greșit, ei nu pleacă doar pentru banii aceștia, ci pentru că există o companie care le oferă o locație mult mai bună, cu mai multe facilități, la câteva minute de mers. Într-adevăr, la companiile care se bazează pe angajați low-cost, 50 euro reprezintă o sumă pentru care un angajat ar putea pleca. Dar sunt multe companii în care angajații au salarii normale în piață, iar oamenii pleacă atrași de alte lucruri. Ca să poți angaja acum, în domeniul IT, trebuie să ai o locație bună pentru angajații tăi”, punctează reprezentantul JLL.

Birourile angajaților din IT sunt recunoscute pentru soluțiile de amenajare informale

Pentru a fi mai aproape de angajați, spațiile de birouri au început să se transforme din ce în ce mai mult, oferind și alte lucruri, în afara unui simplu birou. Spațiile de lucru au devenit mai creative, deoarece s-a observat că angajații devin mai productivi atunci când își desfășoară activitatea într-un spațiu neconvențional. Birourile IT-știlor sunt recunoscute pentru soluțiile de amenajare informale, care reușesc să sporească atât energia angajaților, cât și a vizitatorilor.

„Sunt multe lucruri care au devenit aproape obligatorii pentru companiile din segmentul IT&C, lucruri cărora nu le dădea nimeni atenție, în urmă cu niște ani. Chiar dacă sunt restaurante în jurul clădirii, tot este nevoie ca spațiile de birouri să fie dotate cu săli de meeting interactive, camere de recreere, cafeterii, phone booths. Astfel de opțiuni au devenit importante, pentru că angajații le apreciază, îi ajută să se relaxeze, dar și să se concentreze și să fie focusați pe business, să fie mai productivi, la urma urmei. Mersul la birou trebuie să fie o plăcere”, conchide Marius Șcuta, Head of Office Department & Tenant Representation JLL.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

 

17 June 2015