Francul elvețian a atins astăzi un maxim istoric de 4,4228 lei, influențând simțitor ratele a sute de mii de români. Reacțiile nu au întârziat să apară, însă măsurile deocamdată se lasă așteptate. Până acum, o singură bancă a anunțat că va aplica reduceri ale marjei de dobȃndă, cu pȃnă la 1.5 puncte procentuale pentru clienții cu credite în franci elvețieni, cu dobȃndă variabilă.

36164-franc_elvetian.jpgFrancul s-a apreciat puternic față de moneda europeană, după ce Banca Națională a Elveției a anunțat că elimină plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci/euro. Joi, BNR a anunțat un curs valutar de 4,3287 lei/franc, în creștere cu aproape 16% față de ședința precedentă. Lucrurile nu s-au oprit aici, iar francul a urcat vineri la un nou maxim istoric de 4,4228 lei.

Situația este cu adevărat dramatică pentru numeroși români care au credite în franci elvețieni, cele mai multe contractate în anii anteriori crizei (când un franc elvețian valora chiar mai puțin de 2 lei). În urma deciziei luate de Banca Națională a Elveției de pe o zi pe alta, un român care avea o rată medie de 500-600 franci/lună, trebuie să scoată din buzunar cu aproximativ 400 lei în plus față de cât plătea săptămâna trecută.

OTP Bank, prima instituție care anunță soluții concrete

Prima instituție care anunță o soluție este OTP Bank România. Reprezentanții săi spun că vor aplica reduceri ale marjei de dobȃndă, cu pȃnă la 1.5 puncte procentuale pentru clienții cu credite în CHF cu dobȃndă variabilă, în urma analizei istoricului fiecărui client și a condițiilor aplicabile acestuia.

„Clienții pot solicita această facilitate pȃnă la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat inițial contractul de credit. OTP Bank Romȃnia reacționează rapid ca urmare a aprecierii substanțiale neașteptate a francului elvețian și le oferă o soluție eficientă clienților săi cu credite în CHF, pentru a reduce semnificativ impactul asupra ratelor lunare de rambursare”, explică reprezentanții instituției.

Astfel, începând cu data de 16 ianuarie 2015, în urma unei analize care vizează istoricul clientului și condițiile actuale ale acestuia, clienții vor putea beneficia de o reducere temporară cu pȃnă la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobȃndă variabilă, pentru o perioadă de trei luni. OTP Bank România va analiza constant evoluția pieței și își asigură clienții că va continua să găsească măsuri de protecție adaptate nevoilor reale ale acestora, pentru a-i susține în asemenea situații neașteptate.

„Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elvețian ne determină să reacționăm rapid și să adoptăm o măsură imediată de susținere a clienților noștri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecția clienților față de consecințele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluția pieței și vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar”, conchide László Diósi, CEO OTP Bank Romȃnia.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

16 January 2015