Sectorul bancar spaniol se află în dificultate, ca urmare guvernul de la Madrid se pregăteşte să ceară asistenţă financiară externă. Spania va deveni astfel a patra ţară care beneficiază de fonduri europene de ajutor, de la începutul crizei financiare care macină întreaga lume.

25235-bank-of-spain.jpgMinistrul spaniol al Economiei recunoaşte public că segmentul bancar spaniol este într-o situaţie fără precedent. Dacă nu se utilizează ajutorul Zonei euro, Spania s-ar putea îndrepta către o situaţie la fel de gravă ca Grecia, ceea ce oficialii europeni încearcă să prevină.

„Ajutorul va fi direcţionat către Frob (fonduri publice de ajutor), iar Frob va dirija aceşti bani către băncile care au nevoie de ajutor. Nu vor exista noi reforme economice, numai băncile vor avea de îndeplinit câteva condiţii, iar societăţii spaniole nu i se va impune nimic”, a declarat Luis de Guindos, ministrul Economiei.

Oficialul a subliniat că acest ajutor financiar european nu trebuie confundat cu o operaţiune de salvare, menţionând că fondurile vor merge către o treime din băncile care se confruntă cu dificultăţi, instituţii indicate în ultimul raport FMI. În analiză se arată faptul că băncile spaniole ar avea nevoie de circa 40 miliarde euro, dar oficialii europeni spun că fondurile oferite s-ar putea ridica la 100 miliarde euro. Documentele vor fi întocmite după ce se vor publica rapoartele de audit făcute de companiile Roland Berger şi Oliver Wyman, rezultate ce vor ajunge la guvernul spaniol cel târziu pe 21 iunie.

Oficialii europeni pregătesc fonduri de până la 100 miliarde euro pentru sectorul bancar spaniol

Reprezentanţii Zonei euro analizează injectarea unor fonduri de până la 100 miliarde euro în segmentul bancar spaniol. Deşi suma nu a fost stabilită cu exactitate, oficialii europeni pregătesc un plan de salvare, pentru a reacţiona cu promptitudine în momentul în care Spania va apela la această soluţie. Jean-Claude Juncker, şeful Eurogrup, insistă pentru găsirea unei soluţii rapide, deoarece Spania nu este într-o situaţie la fel de gravă ca Grecia, astfel că încă poate fi evitat un dezastru.

Fondul European de Stabilitate Financiară se pregăteşte pentru o eventuală solicitare a Spaniei, deşi guvernul de la Madrid nu a utilizat încă instrumentele necesare pentru a cere ajutor financiar. După îndeplinirea paşilor necesari, Spania ar deveni a patra ţară care solicită asistenţă financiară externă, după Grecia, Irlanda şi Portugalia.

CITEȘTE ȘI: Europa nu mai este prima alegere a celor care doresc să emigreze. Află care sunt cele mai căutate ţări

 

11 June 2012