Peste o mie de spargeri de locuinţe s-au înregistrat în Capitală, numai în prima jumătate a anului 2012, respectiv cea mai mare cifră din ultimii trei ani, arată statisticile. Infracţionalitatea este în creştere în orice domeniu, iar hoţii au revenit în România cu metode mai noi şi mai pregătiţi informaţional, constată cu îngrijorare reprezentanţii Poliţiei Române. Nu numai sistemele scumpe de alarmă îi pot ţine departe pe spărgători, ci există şi soluţii care nu implică mari costuri.

29126-ar134266752391062.jpgNumărul plângerilor primite de Poliţie în legătură cu spargerile de locuinţe a crescut în ultimul an, iar oficialii spun că hoţii devin tot mai îndrăzneţi. Reabilitarea blocurilor din cele mai multe oraşe a adus schele uşor de escaladat pentru spărgători, metodele acestora s-au îmbunătăţit, dar oficialii atrag atenţia că, în cele mai multe cazuri, hoţii au succes datorită neatenţiei victimelor.

„În cele mai multe judeţe, furtul săvârşit din apartamentele de bloc se petrece cu o mare probabilitate în cursul săptămânii, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 18.00. Atunci când furtul se produce din locuinţele tip casă, mult mai numeroase în localităţile urbane mici, infracţiunea are loc cu mai mare probabilitate în timpul nopţii”, arată specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Anual, au loc circa 130.000 spargeri de locuinţe la nivel naţional, precum şi 50.000 de tentative nereuşite, arată statisticile. Din păcate, mai puţin de 20% dintre cazuri sunt soluţionate. În Capitală, se pare că hoţii sunt atraşi în număr mare de blocurile din Drumul Taberei, Pantelimon, Dristor, precum şi de cele din centru, în aceste zone înregistrându-se cele mai multe forţări ale încuietorilor.

Sistemul perfect nu există, dar pungaşii sunt îndepărtaţi de încuietorile de calitate

Sistemele de securitate au devenit o dotare standard în cele mai multe ansambluri noi, dar mulţi dintre proprietarii locuinţelor vechi consideră că o uşă ponosită şi o încuietoare modestă nu vor atrage atenţia infractorilor. Acest argument nu mai este valabil, atrag atenţia reprezentanţii Poliţiei, deoarece lipsurile materiale din anii de criză i-au făcut pe infractorii mărunţi să nu mai fie selectivi.

„O locuinţă poate fi protejată printr-o informare corectă şi cu ajutorul specialiştilor. În funcţie de bugetul disponibil, recomandăm clienţilor să îşi doteze locuinţa cu un sistem de închidere şi cu o uşă de cât mai bună calitate, care să îi facă misiunea cât mai grea eventualului spărgător. Această cheltuială este, de fapt, o investiţie în siguranţa personală, în siguranţa celor dragi şi în siguranţa bunurilor personale. Este o investiţie în păstrarea calităţii vieţii şi ar trebui privită ca atare”, explică ing.Tiberiu Ceuţă, director tehnic Hofbauer Trading.

Uşa de la intrarea în locuinţă trebuie să fie încuiată permanent

Cei mai mulţi oameni consideră că nu este nevoie să încuie uşa apartamentului dacă merg până la maşină, până la magazinul din colţ sau până la poştă. Specialiştii ne contrazic: hoţii vânează astfel de oportunităţi, deoarece sunt scutiţi de bătaia de cap pe care o implică spargerea uşii. Aceştia petrec între 8 şi 15 minute într-o locuinţă, astfel că dacă lăsaţi uşa descuiată, chiar şi pentru o perioadă scurtă, le oferiţi infractorilor ocazia perfectă.

„Asiguraţi-vă uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsaţi cheia sub preş sau în cutia cu scrisori. Când părăsiţi locuinţa, verificaţi dacă aţi încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul, acest lucru fiind recomandat şi în cazurile de schimb de locuinţă”, recomandă reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Casele iluminate sunt mai puţin atractive în ochii spărgătorilor

Casele în întuneric facilitează intrarea şi ieşirea hoţilor, iar dacă uşa de la intrare sau aleea sunt luminate puternic, proprietatea va fi mai puţin atractivă în ochii unui infractor. În plus, chiar dacă se încumetă vreun spărgător, datorită luminii, acesta va fi mai uşor de identificat de nişte posibili vecini. Sistemele de iluminat care pot fi programate sau folosesc senzori de mişcare sunt eficiente din punct de vedere energetic, dar sunt utile şi pentru proprietarii care uită să aprindă luminile seara. În cazul apartamentelor de la bloc, asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor.

Securizarea uşilor şi a ferestrelor

Sistemele de alarmă însoţite de serviciile de intervenţie rapidă sunt extrem de utile, însă costul acestora nu este pentru toate buzunarele. În schimb, alarmele simple montate la uşa de la intrare pot intimida spărgătorii, mai ales dacă vorbiţi cu vecinii să alerteze imediat poliţia. De asemenea, dacă plecaţi pentru o perioadă îndelungată, închideţi complet ferestrele, indiferent de anotimp.

Prezenţa unui proprietar este un factor descurajant

Nu toţi infractorii sunt atât de îndrăzneţi încât să încerce să intre într-o locuinţă când e cineva acasă, aşa că puteţi simula acest lucru. Lumina aprinsă într-o cameră, un televizor sau radio lăsat în funcţiune sau un vecin care să îndepărteze corespondenţa şi materialele promoţionale lăsate la uşă sunt câteva metode de a descuraja infractorii, ce nu implică mari costuri. Mai mult, deşi poate părea amuzant, specialiştii ne îndeamnă să punem orice semne de intimidare – menţionarea supravegherii video sau a unui câine rău, de exemplu.

„Nu faceţi publică plecarea dvs. de acasă şi rugaţi vecinii să supravegheze locuinţa. Procedaţi la fel şi dvs. când aceştia sunt plecaţi. Nu lăsaţi bilete în uşă atunci când sunteţi plecaţi de acasă şi rugaţi un vecin să ia eventualele facturi sau înştiinţări prinse în uşă”, sfătuiesc reprezentanţii IGPR.

Reţelele de socializare sunt utilizate şi de infractori

Când vine vorba de protejarea locuinţei, uneori, a nu face anumite lucruri poate fi la fel de eficient ca a lua măsuri de protecţie, iar costurile sunt inexistente. Specialiştii atrag constant atenţia proprietarilor să nu mai scrie pe reţelele de socializare atunci când pleacă în concediu, deoarece este ca o invitaţie pentru infractori. De asemenea, este bine să ştie cât mai puţini vecini perioada concediului şi nu sunt recomandate mesajele automate setate la e-mail sau mesajele vocale la robotul telefonului fix, în care să specificaţi că veţi fi plecaţi în concediu.

Nu vă jenaţi să cereţi explicaţii unei persoane străine, care staţionează nejustificat în scara blocului

Criminalitatea poate fi redusă prin măsuri simple de siguranţă adoptate de fiecare persoană în parte, astfel că nu trebuie să vă jenaţi să întrebaţi un străin la ce apartament merge în bloc, iar nimeni nu trebuie să se simtă jignit de această întrebare.

„Înştiinţaţi Poliţia când observaţi că în jurul imobilului dvs. staţionează autoturisme cu mai mulţi indivizi care urmăresc activitatea persoanelor din bloc şi încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora şi ale autoturismelor lor”, încheie reprezentanţii IGPR.

CITEȘTE ȘI: Trucuri pentru a redecora baia rapid şi ieftin


18 January 2013