România trebuie să îşi modifice viziunea asupra modului în care se construieşte. Nu este nevoie numai de construcţii solide, ci totodată economice şi sănătoase. Este un teren necunoscut chiar şi pentru mulţi dintre cei care lucrează în domeniu, motiv pentru care cei care îndrăznesc să facă această schimbare sunt recompensaţi cu economii considerabile. În acest moment, campania de construire a clădirilor sustenabile energetic s-a concentrat asupra şcolilor. Cu o listă de exemple remarcabile construite în alte ţări, România încearcă să schimbe un obicei mult prea bine încetăţenit: şcoala, fortăreaţă de beton.

26008-green_school.jpgÎn România, conceptul de şcoală se reduce strict la demersul educaţional. Decenii întregi, nimeni nu a părut să fie interesat de clădirile în care se întâmplă acest lucru. De multe ori este vorba despre blocuri de beton cu zeci de ani vechime, în care respiră zilnic sute de persoane, timp de 12 ore legate. Aceleaşi pupitre, acelaşi mobilier, aceleaşi toalete care rar întrunesc normele sanitare.

Schimbarea poate fi gratis, pentru cei care se implică

Paradoxal, schimbarea este foarte la îndemână, poate fi făcută chiar gratis, dacă demersul este susţinut de persoane interesate. Acum există şi organizaţii dispuse să ajute în acest demers, punând la dispoziţie informaţii, precum şi parteneri dornici să participe în acest gen de proiecte.

„La nivel de construcţii noi, este cu 40% mai ieftin să construieşti o şcoală verde. În cazul celor construite, renovarea este binevenită şi se poate face cu investiţie zero. Materialele pot fi refolosite, mobila veche şi inutilă poate fi demontată şi transformată după un proiect nou, mai practic. Se pot implica şi elevii în proiect, arhitecţi voluntari, se pot semna înţelegeri cu furnizori care vor să sponsorizeze asemenea proiecte. Este nevoie de implicare, dar totul poate fi gratis sau cu costuri mici”, arată Steven Borncamp, preşedintele Romanian Green Building Council.

26011-branson_california_2.jpgÎn întreaga lume, construcţia de şcoli eficiente din toate punctele de vedere a devenit un trend puternic. Pentru ritmul în care funcţionează o asemenea instituţie, este nevoie de un sistem de aerisire impecabil, de multă lumină naturală, de vopsea care să nu fie toxică mult timp după ce a fost aplicată. Într-un cuvânt, este nevoie de şcoli verzi. Schimbările sunt de detaliu, dar rezultatele pe care le pot aduce sunt uimitoare.

„Avantajele unei şcoli verzi sunt foarte clare, demonstrate de studii de specialitate: creşterea cu 26% a ritmului de învăţare al elevilor, îmbunătăţirea cu 18% a rezultatelor obţinute la examene, reducerea cu peste 10% a absenţelor elevilor şi ale angajaţilor pe motive medicale. Foarte important, în cazul clădirilor construite pe principii sustenabile, costurile de întreţinere pot scădea cu până la 70% şi în unele cazuri chiar cu 90%”, continuă Steven Borncamp.

Schimbarea ferestrelor sau izolarea clădirii aduc beneficii imediate

Astfel, schimbarea ferestrelor cu unele economice sau izolarea termică a clădirii sunt concepte simplu de aplicat care pot aduce beneficii imediate, indiferent de sezon. În România, primul proiect de acest gen se dezvoltă la Cluj. Școala Internaţională Cluj vrea să extindă campusul prin ridicarea unei clădiri construite pe principii verzi. Inspiraţia a venit din proiecte de pionierat din întreaga lume.

În întreaga lume, constructorii se întrec în proiecte spectaculoase de şcoli ecologice

26009-green_school_1.jpgUnul dintre proiectele de referinţă în domeniu este Green School din Bali, Indonezia. Clădirea este construită integral din bambus şi toată puterea este generată de soare. Desigur, un asemenea proiect este imposibil de adaptat în România, dar perfect pentru mediul în care a fost construit.

Unul dintre cele mai simple metode de construit şcoli s-a aplicat în Watkinson School din Hartford, Connecticut. Practic, este vorba despre o clădire modulară, formată din panouri care se îmbină între ele. Totul decurge rapid, este ieftin, iar prin arhitectura ei, clădirea reduce 75% din consumul de energie, lumina naturală este abundentă, acoperişul este verde, iar panourile fotovoltaice asigură producţia unei cantităţi de energie mai mari decât necesarul.
26019-ecopolis-plaza_2.jpg

O construcţie remarcabilă s-a ridicat în Madrid. Proiectul Ecopolis Plaza a fost creat pentru a demonstra cum o clădire sustenabilă poate oferi confort, spaţiu şi luminozitate, în timp ce reduce consumul de energie. Cel mai important aspect legat de această clădire este că utilizează cu 35% mai puţin material decât o clădire normală de dimensiuni similare. Acestea au fost alese în aşa fel încât să permită luminii să intre, dar nu şi căldurii.

Mulţi constructori şi-au propus să obţină cele mai înalte calificative pentru şcolile pe care le construiesc. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Branson School din Ross, California. Clădirea a primit certificarea Leed Platinum, cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi o clădire sustenabilă. Acest lucru înseamnă nu numai că îşi produce energia necesară funcţionării, ci că generează o cantitate suplimentară de electricitate. Acoperişul este verde, încălzirea se face prin panouri radiante, ventilaţia este naturală,  există o suprafaţă generoasă acoperită de panouri fotovoltaice şi pavaj permeabil.

 

 

 

CITEȘTE ȘI Casa ideală: fără facturi pentru căldură sau electricitate, scoasă la vânzare cu 50.000 euro


14 August 2012