Certificatul energetic al locuinţelor este o obligaţie legală, dar nimeni nu pare să ia acest lucru în serios acum. Din contră, notarii chiar au emis o normă internă prin care au decis să îşi îndemne clienţii să ignore această lege. Drept urmare, în Parlament există deja un proiect de lege care urmează să fie discutat pentru modificarea legii actuale. Printre altele, se menţionează sancţiuni considerabile pentru cei care nu respectă legea şi beneficii precum anularea impozitului pe locuinţă, pe o perioadă determinată.

23727-dreamst.jpgCertificatul energetic pentru locuinţe nu are nici pe departe acelaşi impact asupra clienţilor, precum are certificatul similar pentru electrocasnice. Paradoxal, clienţii par să înţeleagă importanţa economiei atunci când este vorba despre un frigider sau un aparat de aer condiţionat, dar nu şi atunci când vine vorba despre o investiţie atât de mare precum o locuinţă.

„Este exact ca acum 10-15 ani, când a început cadastrarea. Nu înţelegea nimeni de ce este nevoie să ai un plan al locului, atunci când cumperi un teren.  La fel şi certificatul energetic: la început, a fost privit ca o nouă cheltuială inutilă, dar când clienţii şi-au dat seama că, prin acel certificat, află lucruri importante despre cheltuieli viitoare legate de acel imobil, au fost dornici să îl solicite”, a declarat Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Române a Auditorilor Energetici, în cadrul Real Estate Club, eveniment organizat de IMOPEDIA.ro.

Nici măcar autorităţile statului sau specialiştii în domeniu nu vor să lucreze potrivit noilor legi. Tocmai de aceea, o modificare legislativă a fost considerată drept imperios necesară. Astfel, în noul format al legii sunt prevăzute sancţiuni şi beneficii.

„Certificatul energetic este obligatoriu, într-o serie de tranzacţii: vânzare-cumpărare, închiriere. Unde-i lege nu-i tocmeală, teoretic, dar la noi este tocmeală. Am primit o informare că anumite autorităţi locale refuzau să solicite acest act. Am făcut sesizare la Minister, iar Ministerul a luat măsuri, așa că sperăm să se remedieze situaţia”, mai arată preşedintele Asociaţiei Române a Auditorilor Energetici.  

Clienţii care se supun legii vor fi răsplătiţi prin nişte facilităţi fiscale. Proiectul prevede scutiri de la impozitul pe locuinţă pe o perioadă de cinci-şapte ani.

Notarii Publici au hotărât să ignore legea privind certificatul energetic

Uniunea Naţională a Notarilor din România a lansat o directivă internă prin care se promovează lipsa de obligativitate a certificatului energetic pentru locuinţe. Clienţilor li se spune că pot da o declaraţie pe proprie răspundere că ştiu legea, dar că nu vor să se supună ei.

„Omul, ca să încheie tranzacţia repede, semnează. Dar este important de ştiut: hotărârea notarilor nu este lege în România! Problema este că nu există penalităţi, iar noua formă de directivă include obligativitatea sancţiunilor. Astfel, vorbim despre anularea contractelor fără certificat energetic, există penalităţi pentru auditori, pentru autorităţilor locale şi oricine altcineva încalcă legea. Sumele sunt de ordinul a zeci de milioane”, continuă Emilia-Cerna Mladin.

Blocurile vechi pot atinge cele mai înalte standarde, după izolarea energetică

Izolarea energetică este cu atât mai eficientă pentru clădirile vechi. Acestea au, de cele mai multe ori, probleme de izolare. Însă nu este exclus nici ca multe dintre imobilele noi să aibă probleme grave, din construcţie.

„Blocurile vechi, modernizate, pot ajunge mult mai bune decât cele noi. Doar prin termoizolarea anvelopei, reducerile consumului de energie pentru încălzire scad cu 75%. Este atât de uşor să ajungă la aproape zero energie, şi vorbesc doar pentru o termoizolare de 10 cm, care nu mai este un capăt de ţară ca investiţie. Dacă mai punem şi panouri solare pentru apă caldă, dacă ne permitem şi o investiţie de pompă de căldură, care e scumpă la o casă individuală, dar este extrem de convenabilă la o locuinţă multi-familială, deja se reduce la minimum”, susţine Emilia-Cerna Mladin.

O altă categorie de probleme este reprezentată de cei care au obţinut deja certificatul energetic pentru locuinţă, dar nu ştiu să se adapteze la noua realitate a locuinţei ei.

„După ce termini termoizolarea, este nevoie de doar un sfert din suprafaţa radiantă. Dar nimeni nu îşi schimbă caloriferele, pentru că îi costă. Și atunci deschid geamurile, ceea ce duce din nou la risipă”, subliniază oficialul Asociaţiei Române a Auditorilor Energetici.

Deşi progresele se fac deja simţite, la nivel de acceptare a certificatului energetic, specialiştii sunt de părere că progresul va veni inevitabil. Fiind vorba despre o directivă europeană, lucrurile avansează, pentru simplul fapt că nu avem încotro. Potrivit standardelor europene, cărora ne supunem, se va ajunge în curând la momentul în care orice ofertă imobiliară va trebui să conţină informaţii din certificatul energetic.

Auditorii energetici îţi pot spune cu exactitate cât o să plăteşti întreţinerea

 

5 March 2012