Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu au scăzut sub nivelul pre­vizionat la începutul anului trecut, în ciuda crizei econo­mice, care a generat o reducere puternică a cererii. În acest moment, casele nou-construite au preţuri cu circa 15% mai mici decât cele ridicate în urmă cu un an, numai pe baza ieftinirii materialelor.

Previziunile producătorilor din industrie indică noi reduceri de preţ şi în 2010, la majoritatea materialelor, dar dezvoltările noi aşteaptă vremuri mai bune. Există şi excepţii, cum este piaţa metalelor, unde preţurile încep să intre pe un trend ascendent.

Capital a realizat o analiză a fluctuaţiilor de preţ înregistrate de oţel-beton, ciment, BCA, cărămidă, termopane şi ţiglă, materiale de bază în construcţia unei case la roşu. „Din semnalele primite până acum, nu cred că mai sunt rezerve de scădere a preţului la materialele de construcţie. Cred că se vor stabiliza. Există nişte zone speciale, cum este cazul pieţei metalelor, care nu sunt dependente de piaţa românească. Unde materia primă vine din străinătate, se aşteaptă uşoare creşteri de preţ. De regulă, când apar programe guvernamentale care includ materiale produse în străinătate, se manifestă o tendinţă de creştere a preţurilor", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

La nivelul cererii, constructorii nu întrevăd schimbări în bine, în condiţiile în care banii de la bugetul de stat se subţiază pe zi ce trece, iar absorbţia de fonduri europene pe zona construcţiilor este doar de 2%. Anul trecut, firmele din domeniu au supravieţuit din sumele încasate de pe urma proiectelor aflate în faze de finalizare, însă anul acesta nu se întrevăd prea mulţi dezvoltatori care să demareze lucrări noi. Compania de monitorizare a şantierelor Infobau a realizat, la începutul lunii mai, un studiu asupra solicitărilor de materiale de construcţii centralizate în decursul ultimelor două luni. În luna aprilie 2010 au fost centralizate 704 cereri de materiale, iar în luna martie 553, adică un total de 1.257 de solicitări. Prin comparaţie cu intervalul martie-aprilie 2009, se observă o scădere cu 23,32%. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a anunţat că în România există şantiere deschise pentru proiecte în valoare de circa 40 de miliarde de euro, cel mai vechi datând din anul 1974, însă multe sunt inutile şi greu de finanţat.

Pieţele străine fac muzica

Preţul oţelului-beton, produs care dă tonul în materie de costuri în construcţie, a crescut în ultimul an cu 25%, după ce în 2009 afişa o reducere de 50% faţă de 2008. În prezent, kilogramul de oţel-beton este vândut cu 2,1 lei, în comparaţie cu 1,6 lei, cât era în 2009.

Preţul oţelului-beton va continua cursul ascendent impus, în principal, de creşterea preţului la fierul vechi atât în România, cât şi pe plan internaţional. Pe o piaţă globalizată a oţelului, nici producătorii şi nici distribuitorii de metal nu pot influenţa această tendinţă de creştere la oţel-beton, aspect de care trebuie să ţină seama consumatorii", subliniază Călae Mândru, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal. Ponderea preţului de achiziţie al fierului vechi în preţul de vânzare al oţelului-beton este cuprinsă între 0,47% şi 0,60%.






Sursa

20 May 2010