Sankt Petersburg este al doilea oraş ca mărime din Rusia, dar şi un important centru cultural european. Oraşul istoric beneficiază de cel mai însemnat port rusesc la Marea Baltică, astfel că este un valoros centru comercial rusesc, ceea ce atrage şi numeroşi oameni de afaceri străini. Aceste considerente au făcut ca preţul proprietăţilor din Sankt Petersburg să ajungă la un nivel comparabil cu alte mari oraşe europene.

25729-sankt-petersburg.jpgSankt Petersburg, cunoscut în trecut cu numele de Petrograd şi Leningrad, a fost fondat în 1703, de ţarul Petru cel Mare, ca o „fereastră către Europa”. A fost capitala Imperiului Rus până în 1918, iar astăzi, centrul oraşului este patrimoniu universal inclus pe lista UNESCO. În ciuda distrugerilor din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, au reuşit să supravieţuiască magnificile clădiri în stil neoclasic sau baroc, cât şi numeroasele palate pentru care oraşul este faimos pe plan internaţional.

Circa 4,5 milioane de oameni locuiesc în Sankt Petersburg, astfel că este al doilea oraş ca mărime din Rusia, clasându-se pe locul patru între cele mai mari oraşe din Europa. De asemenea, Sankt Petersburg este cel mai nordic oraş european cu peste un milion locuitori.

Piaţa imobiliară din Sankt Petersburg este în continuare atractivă pentru investitorii străini, deoarece preţurile sunt considerabil mai mici decât în Moscova, deşi au ajuns la niveluri similare cu cele din alte importante oraşe europene. Cu toate acestea, achiziţia unei proprietăţi în Sankt Petersburg (sau şi în alte oraşe ruseşti) trebuie făcută numai după conştientizarea unor riscuri – există anumite probleme asociate cu dreptul de proprietate şi cu privatizarea proprietăţilor statului, precum şi un sistem greoi de protecţie socială care favorizează primii ocupanţi ai unei proprietăţi. Astfel, clienţii străini sunt sfătuiţi să apeleze la un consultant imobiliar familiarizat cu piaţa imobiliară din Sankt Petersburg.

Locuinţele renovate amplasate în clădiri istorice sunt extrem de apreciate de către clienţii străini

Rusia a trecut printr-un boom imobiliar între 1998 şi 2007, iar segmentul rezidenţial  din Sankt Petersburg nu a făcut excepţie. În numai şapte ani (între 2000 şi 2007), preţul locuinţelor noi a crescut cu 293%, în timp ce preţul locuinţelor aflate la al doilea proprietar a urcat cu 338%. În ciuda scăderilor masive din ultima vreme, raportul dintre preţul per metru pătrat al locuinţelor şi nivelul salariilor (la nivel naţional) este unul dintre cele mai ridicate din lume.

Preţul locuinţelor din St. Petersburg a crescut semnificativ în special datorită investitorilor străini, astfel că proprietăţile de aici au ajuns la valori similare cu cele din marile oraşe europene. Cu toate acestea, există oferte pentru toate buzunarele, în funcţie de zonă şi condiţii, dar multe dintre locuinţe au nevoie de recondiţionări masive pentru a ajunge la standarde occidentale.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 euro/mp

O tendinţă a ultimilor ani este ca numeroase apartamente din clădirile vechi să fie renovate şi transformate, cartierul Nevsky fiind cel mai popular în acest sens. După ce sunt restructurate şi restaurate, aceste locuinţe valorează şi mai mult, mai ales că sunt amplasate în cele mai bune zone ale oraşului, astfel că puţini îşi pot permite un astfel de cămin. Din ce în ce mai apreciate printre familiile cu venituri medii spre mari încep să devină casele cu grădină, în general amplasate în suburbii. Acestea au un preţ accesibil, unul din cele mai populare cartiere cu astfel de locuinţe fiind Insula Vasilievskii.

Locuinţele de lux se închiriază la preţuri exorbitante, deoarece oferta este limitată

În Sankt Petersburg, oferta de apartamente închiriate în regim hotelier este extrem de bogată, economiile fiind între 20% şi 50%, comparativ cu o cameră de hotel cu condiţii similare, însă cu o chirie mai ridicată decât în cazul apartamentelor normale. Zona, un loc de parcare asigurat, servicii de pază şi securitate, dar şi nivelul de renovare al locuinţei reprezintă cele mai importante aspecte la care se uită clienţii în acest oraş.

Valoarea medie a chiriei pentru apartamentele normale:

  • Apartament cu un dormitor – central: 700 euro/lună; semicentral: 450 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună

Diferenţa dintre preţul de închiriere al unui apartament normal şi al unuia premium este mult mai mare în Sankt Petersburg decât în alte oraşe europene, deoarece oferta de astfel de locuinţe este extrem de restrânsă, în timp ce cererea este ridicată, mai ales din partea oamenilor de afaceri străini.

CITEȘTE ȘI Beirut, oraş cu o piaţă imobiliară atractivă, dar riscantă

 

21 July 2012