Bogătanii ruşi îşi plasează banii în proprietăţi imobiliare de lux din Londra, din cauza instabilităţii politice de la Moscova. Mai mult de atât, aceştia se orientează chiar şi către mici orăşele britanice, dar renumite pentru siguranţa investiţiilor şi a pieţei imobiliare.

23271-londra17.jpgValoarea proprietăţilor premium din Londra creşte, pentru a 14-a lună consecutiv, arată datele Knight Frank LLP. Clienţii înstăriţi consideră că proprietăţile de lux reprezintă o investiţie sigură, în vremuri în care aurul sau acţiunile nu mai prezintă garanţii. Mai mult de atât, numărul locuinţelor din gama de top din Londra este limitat, deşi cererea este în creştere. Spre sfârşitul anului trecut, nenumărate astfel de solicitări au venit din partea bogătaşilor ruşi, arată ultimul comunicat al Hamptons International. Aceştia încearcă astfel să îşi adăpostească averile, deoarece la Moscova persistă incertitudinea politică.

Clienţii ruşi investesc sume fabuloase în Londra, una dintre cele mai sigure pieţe imobiliare din lume. În perioada octombrie-decembrie 2011, în aproape 20% dintre tranzacţiile de proprietăţi premium, cumpărătorii au venit din Rusia. Cartierele vizate au fost Kensington, Chelsea, Belgravia şi Knightsbridge, arată raportul Hamptons.

„Colaborarea cu un translator este acum inclusă în serviciile noastre curente, deoarece cumpărătorii de peste hotare vin în număr din ce în ce mai mare. Mai mult de atât, un client străin care vede o proprietate care îi place, cu un preţ rezonabil, se decide extrem de rapid şi caută să semneze contractul cât mai repede”, declară un reprezentant Knight Frank LLP.

Nici investitorii din Orientul Mijlociu nu s-au lăsat mai prejos, aceştia reprezentând aproximativ 16% din piaţă. În schimb, numărul cumpărătorilor din China a scăzut, ponderea acestora fiind de 2%, în ultimele luni ale lui 2011.

Nu numai Londra este atractivă. În Oxford, aproape jumătate din cumpărătorii locuinţelor costisitoare sunt străini.

Oxford este adesea descris ca fiind „Londra fără poduri”, spun consultanţii britanici, părere împărtăşită şi de clienţii străini, cu dare de mână. În ultimele luni, în 40% dintre tranzacţii au fost implicaţi cumpărători străini, efecte care se vor vedea peste 5-10 ani, când populaţia oraşului va fi extrem de diversificată.

„Londra nu este singurul oraş în care se observă un aflux dramatic de cumpărători străini. Marea Britanie este, în continuare, percepută având o economie solidă, sigură. Acest fapt, dar şi lira britanică slăbită, au dus la o creştere semnificativă a cumpărătorilor veniţi de peste graniţe, iar Oxford este printre primele opţiuni după Capitală”, declară Damian Gray, director al biroului din Oxford al companieiKnight Frank LLP.

Oxford se bucură de un renume internaţional de a supravieţui cu brio furtunelor economice, astfel că a devenit o atracţie imobiliară atât pentru englezi, cât şi pentru cetăţenii străini. Dar în ultimii doi ani, a crescut cu 50% numărul tranzacţiilor în care sunt implicaţi cumpărători străini, conform informaţiilor Knight Frank LLP. Iar cea mai mare cerere vine din partea cumpărătorilor ruşi, care se orientează către proprietăţi cu o valoare în jurul a 2,5 milioane lire sterline.

CITEŞTE ŞI Londra iese din criză. Bogătaşi din toată lumea cumpără locuinţe de milioane de euro

 

2 February 2012