Atunci când vine vorba despre renovări, românii aleg cu atenţie materialele pe care vor să le folosească. Pentru a fi siguri că lucrarea lor va dura cât mai mult timp, ei sunt dispuşi să facă o investiţie iniţială mai mare. Tocmai de aceea, mulţi aleg să îşi modernizeze locuinţa treptat, cameră cu cameră.

26781-images.jpgÎn ultimul an, vânzătorii de materiale de construcţii au simţit o schimbare în comportamentul clienţilor: ei preferă să îşi amenajeze locuinţele treptat şi mai scump, decât să aibă totul gata deodată cu o investiţie iniţială mai mică. Prin această metodă, ei vizează lucrări mai durabile, alegând materialele mai scumpe.

„În funcţie de vânzările realizate în magazinele noastre, băile şi camerele de zi se clasează în topul celor mai renovate zone din locuinţele românilor, în ultimul an. În plus, şi pentru reamenajarea grădinilor am observat un interes în creştere în ultima perioadă”, a declarat Mugurel–Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România.

Cele mai mari vânzări înregistrate în magazinele de profil sunt pentru vopsele, pardoseli şi obiecte sanitare, în timp ce pe zona de grădină s-au cumpărat cu precădere articole pentru îngrijirea gazonului. La toate aceste articole, clienţii au ales să cumpere produsele cu un preţ mai mare, dar având o calitate superioară. Dacă în trecut, designul la cel mai mic preţ era principalul criteriu de decizie, astăzi românii se orientează în primul rând în funcţie de raportul calitate–preţ al produselor, arată statisticile în domeniu.

„Până în urmă cu trei ani, aproximativ 50% dintre clienţi erau atraşi doar de cele mai ieftine produse şi făceau alegerea decisivă exclusiv în funcţie de preţul de la raft. Această mentalitate s-a schimbat odată cu venirea crizei. Bugetele fiind restrânse, românii şi-au dat seama că este mult mai rentabil să investească în produse de o calitate superioară, chiar dacă preţul nu este cel mai mic de la raft” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Petrişor Grindeanu, Business Unit Manager Distribution al Sika România.

Cumpărătorii par să fi ajuns la concluzia că un produs ieftin nu garantează costul final al lucrării, calitatea şi nici durata de viaţă şi că un cost mai mic al produsului poate ascunde de fapt un consum dublu sau triplu. Iar acest fapt poate duce la un preţ mai mare pe metrul pătrat, dar şi la riscul deteriorării lucrărilor şi la apariţia unor noi cheltuieli pentru reparaţii.

CITEȘTE ȘI Renovare peste noapte. Cum poţi reduce de trei ori perioada de şantier din casa ta?

 

11 October 2012