România abia învaţă să folosească energia regenerabilă, în timp ce restul lumii se pregăteşte deja să speculeze acest potenţial al ţării noastre. Este poate unul dintre puţinele momente în care România are un avantaj în faţa Poloniei, care a avut un scoring mai mic decât al nostru, într-un top al ţărilor cele mai atractive privind investiţiile în energia regenerabilă.

25002-renewable-energy-seo-advertising.jpgÎn domeniul energiei regenerabile, România pare să atingă o performanţă rară: concurează în mod direct cu ţări către care tindem: Suedia, Australia şi Japonia. România rămâne în topul celor mai atractive 15 ţări privind investiţiile în energie regenerabilă, potrivit raportului Country Attractiveness Indices, publicat luni de compania de audit şi consultanţă Ernst & Young. Polonia, veşnicul nostru concurent, a rămas în urmă.

„Indicele calculat de Ernst & Young pentru ultimele trei luni plasează România înaintea Poloniei şi Irlandei, cu care se afla la egalitate privind scorul energiilor eoliene în luna februarie. Mai mult, România se află aproape de ţări precum Spania, Suedia, Australia şi Japonia", se arată într-un comunicat al companiei.

România a ajuns la această performanţă pentru că a reuşit să cumuleze puncte pentru toate categoriile de energie regenerabilă: eoliană, solară, geotermală şi biomasă.

„Conform celor mai recente date publice, producătorii de energie electrică din surse regenerabile au început deja să încaseze sume importante din partea statului român, ca urmare a cantităţilor livrate în primele patru luni ale acestui an” notează Ernst & Young.

România ocupă locul 14, ca şi în ediţia anterioară a clasamentului, topul fiind condus de China. Printre cei mai mari producători din România se numără CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Energias de Portugal. O evoluţie surprinzătoare a marcat Japonia, care a urcat trei locuri în clasament. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unor investiţii majore în proiecte de energie eoliană.

Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructură şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.

CITEȘTE ȘI Polonia ne suflă investitorii, dar România luptă dur. Încă suntem pe harta ţărilor interesante pentru afaceri.

 

29 May 2012