Străinii care vor să îşi aducă banii în România sunt adesea descurajaţi de dificultatea cu care se fac investiţiile aici. Acum, această situaţie se resimte mai mult ca niciodată. Contextul politic local, precum şi problemele economice internaţionale au închis piaţa afacerilor din România, în care se încumetă să mai joace doar cunoscătorii. Un mare dezavantaj pentru noi, într-o perioadă în care piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est îşi revine după criză, iar investitorii vânează locurile ideale pentru investiţii.

25763-puzzle.jpgPentru a plasa bani în România, investitorii vor să ştie la ce să se aştepte. Pentru România, acesta este un concept abstract. România nu are informaţiile disponibile pentru investitori, iar calitatea serviciilor pe care funcţionarii le oferă este printre cele mai reduse, la fel ca şi calitatea mediului de afaceri sau a cadrului legal. Totodată, sprijinul băncilor interne este redus la cote minime.

„Să încerci să faci afaceri cu băncile în România este complet diferit de oriunde altundeva în lume. Nu există lichidităţi, nu avem bănci care să investească în îmbunătăţirea financiară a ţării. Avem în schimb bănci care nu vor să împrumute deloc, aproape exclusiv bănci străine. Multe dintre ele sunt din Grecia şi nu vor să împrumute, chiar dacă au lichidităţi, pentru că riscul este prea mare. Băncile austriece au o mare problemă de a împrumuta bani altundeva decât în Zona euro, mai ales pentru segmentul rezidenţial, deşi consider că acum este cel mai potrivit moment să dezvolţi, să cumperi şi să construieşti. Am atins un preţ minim din 2004 încoace, deci cu 50% sub preţul de construcţie din 2007-2008. Mai jos de atât nu se poate”, a declarat Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

90% dintre ţările din regiune au progresat, în anii de criză. Nu şi România

Toate aceste probleme au făcut România să scadă puternic în topul mondial al transparenţei, pe piaţa imobiliară. De la o ediţie la alta am scăzut de pe locul 32 până pe locul 40, dintre cele 97 de poziţii ale topului. Asta în timp ce 90% dintre ţările din regiune au înregistrat o îmbunătăţire a transparenţei, în perioada de criză. Polonia, veşnicul nostru rival atunci când vine vorba despre atragerea investiţiilor, chiar a urcat pe locul 19, comparabil cu Marea Britanie sau Germania.

„Europa Centrală şi de Est beneficiază puternic datorită investiţiilor străine. Pieţele sănătoase încurajează intrările de capital. Pieţe precum Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia şi-au îmbunătăţit puternic nivelul de transparenţă în domeniul imobiliar. Iar un nivel mai ridicat de transparenţă este asociat cu un nivel mai ridicat de investiţii străine directe în imobiliare”, arată Kevin Turpin, reprezentant Jones Lang LaSalle.

Investitorii care vizează România sfârşesc prin a se reorienta către o altă ţară

Astfel, România pierde un moment important în evoluţia pieţei imobiliare. Iar investitorii care simt potenţialul ţării noastre sfârşesc prin a se mulţumi cu un câştig mai mic, într-o altă ţară, în care este mult mai uşor să faci afaceri.

„Lipsa informaţiilor corecte din studii face viaţa companiilor internaţionale îngrozitor de dificilă. Toţi lucrează cu băncile şi se bazează, în deciziile lor, pe studii de marketing. Din experienţa mea, cele mai multe dintre aceste studii, făcute pentru România, sunt ancorate doar vag în realitate. Rezultatul este că aproape orice produs care este construit aici fără oameni direct implicaţi în piaţă este o catastrofă. Dacă vedeţi scheleţi de construcţii blocate la mijlocul proiectului, înseamnă că acolo a încercat să construiască o astfel de companie internaţională. Piaţa nu este transparentă”, arată Ofer Lieberson, preşedintele firmei de investiţii Tagor Capital.

Iar perspectivele în acest domeniu nu sunt deloc încurajatoare. Lipsa de transparenţă de pe piaţa imobiliară din România este văzută ca o metodă de adaptare la tumultul de pe scena politică şi la schimbările frecvente de pe piaţa financiară. În acest context, singurii care se mai încumetă să facă afaceri imobiliare în ţară sunt cei care cunosc deja sistemul, l-au mai experimentat şi au reuşit să îşi transforme planurile în profit. Investiţiile străine directe scad an de an, până la cote infime.

CITEȘTE ȘI România, între bine şi rău. Construcţiile sunt incerte, sistemul bancar are pierderi, iar investiţiile sunt instabile.

 

25 July 2012