După instalarea crizei financiare, România se confruntă cu o permanentă incapacitate de a atrage investiţii. Primul semestru al acestui an confirmă acest trend, cu doar două tranzacţii importante semnate. Este cel mai scăzut nivel de investiţii, din 2005 încoace. Profiturile mari pe care le promite ţara noastră par să pălească în faţa incertitudinii economice şi politice, precum şi a întregului context economic de criză.

25573-investitii.jpgÎn primele şase luni ale lui 2012 au fost încheiate doar două tranzacţii, în valoare de 55 de milioane de euro: vânzarea fabricii Nokia de către producătorul De’Longhi şi cumpărarea complexului City Business Centre din Timişoara de către NEPI, arată Raportul despre piaţa investiţională din S1 2012 al CBRE România. Ţara nostră rămâne în continuare o piaţă atractivă, dar lipsa finanţării şi problemele din zona Euro au determinat creşterea riscului investiţional în perioada analizată, menţionează raportul.

Piaţa din România este încă atractivă pentru investitorii străini pe fondul diferenţei înregistrate la nivelul randamentelor prime în comparaţie cu ţările vecine din Europa Centrală şi de Est. Lipsa finanţării şi problemele din zona Euro au condus însă la un nivel scăzut al volumului de investiţii în prima jumătate a anului, determinând creşterea riscului investiţional, o încetinire a procesului decizional şi mărirea timpului de finalizare a unei tranzacţii”, a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.

De cealaltă parte, Rusia şi Polonia sunt două ţări care au reuşit să crească apetitul investitorilor pentru plasamente. Se pare că oamenii de afaceri preferă un profit mai mic într-o piaţă mai sigură. În România, randamentul pe segmentul birouri s-a stabilizat la 8%, iar în sectoarele retail şi cel industrial, s-a menţinut la nivelul de 8,75% (centre comerciale), respectiv 10,25% (depozite). Spre comparaţie, în Varşovia, în primul trimestru al acestui an, randamentul pe segmentul birouri a fost de 6,25 %, pe cel industrial de 7%, iar domeniul retail a înregistrat un nivel de 6%. Un nivel similar al randamentul prime a fost în Praga, cu 6,50% pentru birouri, 8% pentru segmentul industrial şi 6,25 % pentru sectorul retail. Budapesta a înregistrat pe segmentele birouri, industrial şi retail, randamente prime de 7,25%, 8,75%, respectiv 7%.

Cel mai important volum de investiţii în primul semestru al anului, în Europa Centrală şi de Est, a fost înregistrat în Rusia: peste 900 milioane de euro, urmată de Polonia, cu peste 800 de milioane de euro, şi Cehia cu aproximativ 180 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI:  Terenurile agricole: o mină de aur, dar doar pentru cei care au răbdare


10 July 2012