România confirmă statutul de piață foarte atractivă în regiune: într-un clasament al celor mai importante tranzacții realizate în prima jumătate a lui 2015, țara noastră ocupă primul loc. Totodată, piața românească a înregistrat cea mai dinamică evoluție din Europa Centrală și de Sud-Est: valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 250% față de anul trecut.

38565-analiza_fuziuni_achizitii.jpgRomânia a atras numeroase investiții de mari dimensiuni, în 2015, reușind să înregistreze cea mai importantă evoluție din regiune, pe sectorul de fuziuni și achiziții. Valoarea totală a tranzacțiilor semnate în prima jumătate a acestui an a urcat spectaculos, ajungând la 2,1 miliarde dolari (comparativ cu aceeași perioadă a lui 2014, creșterea este de 250%). Vestea este cu atât mai bună, având în vedere faptul că, în 2014, valoarea tranzacțiilor urcase cu aproape 200% față de anul anterior.

  • Cele mai atractive sectoare din România, din punct de vedere al valorii tranzacțiilor, au fost sectorul energie și minerit
  • În 62% dintre tranzacțiile realizate în prima jumătate din 2015, au fost implicate companii străine care au achiziționat companii locale. Cei mai mulți investitori au provenit din SUA și Olanda, urmați de investitori din Cipru, Marea Britanie, Italia și Republica Cehă
  • Doar 8% dintre tranzacțiile făcute publice au fost realizate de investitori români care au achiziționat companii străine (unul dintre cele mai mici procente din regiune)

„România confirmă statutul de piață foarte atractivă în regiune, atât prin performanțele macroeconomice, cât și prin poziția geostrategică. În viitor, ne așteptăm ca sectorul energiei să atragă investitori importanți prin potențialul noilor surse de energie. Ne așteptăm, de asemenea, la o consolidare accentuată a sectorului financiar și a sectorului serviciilor medicale, care intră în cel de-al doilea val investițional”, punctează Florin Vasilică, Liderul departamentului de Asistență în Tranzacții al EY România.

Tranzacția anului, la nivel regional: achiziția UniCredit Țiriac Bank, de peste 770 milioane dolari

Confirmând așteptările pozitive, România a înregistrat cea mai mare tranzacție din Europa Centrală și de Sud-Est. Este vorba de achiziția UniCredit Țiriac Bank, în care specialiștii estimează 38566-top10.jpgcă a fost vorba despre o sumă de peste 770 milioane dolari. În clasamentul celor mai importante tranzacții, România este urmată de Serbia (un investitor britanic a cumpărat grupul Danube Foods, cu peste 657 milioane dolari), Grecia (cu două achiziții, de 642 milioane dolari și 634 milioane dolari, realizate de investitori din Marea Britanie și Franța) și Italia (unde un investitor ceh a cumpărat compania de energie E.ON, pentru 592 milioane dolari).

„Piața de fuziuni și achiziții din regiunea CSE (Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia) a crescut, în ansamblul ei, cu 2,9%. Numărul de tranzacții din regiune a crescut în primul semestru 2015 la 647 tranzacții, de la de 629 în primul semestru 2014. Cele mai multe tranzacții au fost încheiate în Turcia (155 tranzacții), locurile următoare fiind ocupate de Polonia (117 tranzacții) și Republica Cehă (98 tranzacții). Doar patru din cele 11 țări din regiune au raportat scăderi ale numărului de tranzacții finalizate – Croația, Republica Cehă, Bulgaria și Serbia”, precizează reprezentanții EY România.

La nivel regional, cei mai activi au fost investitorii americani, urmați de cei din Marea Britanie, Germania și Austria. Potrivit analiștilor, tranzacțiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractivă a fost IT, în vreme ce, în termeni de valoare, cele mai mari tranzacții au avut loc în sectorul bancar și în cel al serviciilor financiare.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

27 October 2015