Întreaga lume asistă înmărmurită la violenţele aparent inexplicabile din Londra. Localnicii nu mai sunt în siguranţă, nu mai ştiu cărei tabere să-i aparţină - autorităţilor, care refuză să explice de ce a murit un om împuşcat de poliţişti sau manifestanţilor, care distrug fără niciun motiv tot ce le stă în cale? Între timp, micii afacerişti se văd nevoiţi să îşi apere vitejeşte magazinele sau să privească neputincioşi cum le dispare munca de o viaţă. Şi asta după ce îşi puseseră toate speranţele în relansarea economică ce ar fi trebuit să aibă loc în 2012, odată cu Jocurile Olimpice.

20281-sursa_dailymail.jpgConsorţiul Britanic de Retail a condamnat revolta din Londra. Autorităţile au declarat că problemele din comunitate nu vor fi rezolvate în niciun caz prin incendierea magazinelor şi distrugerea afacerilor micilor comercianţi.

„Probabil că sunt întemeiate nemulţumirile din cadrul comunităţii în aceste zone, dar acestea nu vor fi soluţionate prin incendierea magazinelor. Retailul este motorul comunităţilor prospere. În urma acestor acte violente, este evident că au fost afectate multe afaceri mici, iar proprietarii acestora nu vor reuşi prea curând să le repună pe picioare. Pagubele vor fi resimţite multă vreme de-acum încolo", a declarat Stephen Robertson, directorul general al Consorţiului Britanic de Retail.

Reprezentanţii Consorţiului consideră cu atât mai grave aceste probleme, cu cât Londra va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2012. Astfel că în momentul de faţă, chiar şi cele mai defavorizate zone din capitala britanică aşteaptau o creştere substanţială a vânzărilor. Dar violenţele recente trimit un mesaj nefavorabil potenţialilor turişti din întreaga lume, ceea ce ar putea afecta toate micile magazine londoneze, care au investit tot ce aveau în vederea acestui eveniment.

Afacere de 140 de ani a fost distrusă de flăcări

20284-casa_reeves.jpgO mică afacere de familie, un magazin de mobilă transmis din tată în fiu, a fost arsă în totalitate de focul revoltei londoneze. Nu este nici pe departe un caz izolat, dar a fost preluat de tabloidele englezeşti din cauza implicaţiilor sociale.

Casa Reeves a fost căminul mai multor generaţii de proprietari şi a servit mulţi clienţi timp de peste un secol, până când a fost ochită de anarhiştii englezi. Deşi construcţia de pe colţ din Croydon, în sudul Londrei, a supravieţuit bombardamentelor aeriene, violenţele din ultimele zile i-au venit de hac. Flăcările au ars din temelii clădirea istorică şi s-au răspândit asupra vecinilor, până când pompierii au reuşit să stingă infernul. Acum, clădirea veche de 140 de ani trebuie demolată şi reconstruită în totalitate.

„Am rămas fără cuvinte atunci când am văzut ce s-a întâmplat. S-a dus tot ce au agonisit cinci generaţii din familia mea" au fost primele declaraţii ale proprietarului, Trevor Reeves.

Refuzul poliţiei de a explica moartea unui englez a dus la formarea unui teatru de război

20282-sursa_dailymail_1.jpgDin ce în ce mai multe cartiere londoneze au fost cuprinse de violenţe şi incendieri. Tottenham, Enfield, Brixton - toate sunt scenele unor secvenţe apocaliptice. Revoltele au început după ce poliţiştii au refuzat să explice de ce a fost împuşcat mortal un localnic din Tottenham. Iniţial, familia victimei a manifestat pașnic împotriva autorităţilor, protest ce s-a extins şi a degenerat rapid, cu ajutorul reţelelor de socializare. Reprezentanţii poliţiei nu au explicat nici până la acest moment de ce Mark Duggan şi-a pierdut viaţa.

CITEŞTE ŞI Israelul nu priveşte impasibil majorarea chiriilor, ci iniţiază protestul corturilor


10 August 2011