Creditele de nevoi personale, preferatele anilor dinaintea crizei, au fost catalogate drept nocive şi intolerabile de către Banca Naţională a României. Produsele în sine nu au fost scoase de pe piaţă, dar condiţiile în care pot fi accesate sunt atât de dure, încât prea puţini se mai pot atinge de ele. Nici măcar în condiţiile în care s-a marcat un nou record: dobânzile au scăzut atât de mult, încât creditul de consum în lei, fără ipotecă, a ajuns la nivelul împrumutului omolog în euro.

25870-credite_lei_euro.jpgStrategia BNR de schimbare a politicii monetare a acţionat pe două planuri: în primul rând, creditarea în euro a fost puternic descurajată. În al doilea rând, condiţiile de acordare ale creditelor de nevoi personale s-au înăsprit atât de puternic, încât puţini ar mai putea să le acceseze. Perioada de creditare s-a redus de la 20 la cinci ani, iar garanţiile necesare se ridică până la 130% din suma solicitată. Totuşi, în acest caz, creditele de consum în lei, fără ipotecă, au rămas mai scumpe cu până la două puncte procentuale faţă de împrumuturile în euro. La finalul lunii iulie însă, DAE medie pentru creditele de consum este de 17,80%, atât pentru lei, cât şi pentru euro.

Pe parcursul primului semestru însă, campaniile promoţionale şi reducerile dobânzii de politică monetară realizate de BNR au făcut ca nivelul costului aferent creditelor în lei să scadă simţitor. În acelaşi timp, creditele în euro nu au mai beneficiat de aceeaşi popularitate ca în anii trecuţi, cel puţin în ofertele băncilor. Multe instituţii de credit chiar au renunţat la varianta creditelor de consum în valută, păstrând în ofertă doar opţiunea de finanţare în lei a nevoilor personale”, arată specialiştii Conso.ro. 

Este pentru prima oară când creditele în lei devin cel puţin la fel de avantajoase ca şi cele în euro la nivel de medie, oferind astfel un avantaj net clienţilor. Dacă în trecut, diferenţa de costuri nu compensa cu lipsa riscului valutar, acum clienţii pot înclina balanţa către un credit în lei, fără ca nivelul ratelor lunare să fie mai mare decât daca ar fi mers pe varianta euro.

CITEŞTE ŞI: Creditul care nu dă greş pe timp de criză

7 August 2012