Imobiliarele din Europa redevin atractive pentru investitori, pe măsură ce Zona Euro îşi revine din cea mai lungă recesiune din istoria sa. Odată cu redresarea pieţelor externe mature, specialiştii consideră că piaţa imobiliară din România are toate premisele să fie una dintre candidatele importante pentru fondurile de investiţii.

32952-housing-market-recovery.jpegProprietăţile imobiliare de pe Bătrânul Continent revin în atenţia investitorilor internaţionali, odată cu îmbunătăţirea condiţiilor economice din Zona Euro. Pesimismul oamenilor de afaceri dispare treptat, iar tranzacţiile imobiliare se relansează chiar şi în ţările puternic lovite de criza financiară, precum Spania, Olanda sau Italia.

  • Pentru prima dată în ultimii doi ani, majoritatea directorilor executivi ai companiilor care investesc în active de pe piaţa imobiliară din Europa consideră că sectorul real estate redevine atractiv
  • Cea mai frapantă creştere a sentimentului de încredere se înregistrează în Spania şi Italia, două dintre ţările din Zona Euro cel mai sever afectate de criza datoriilor

„Investitorii au devenit mai conştienţi despre noile evoluţii care au loc în sector. Printre acestea se numără şi pierderea constantă din cota de piaţă a brokerilor tradiţionali în favoarea serviciilor de listare online, evoluţia segmentului de home office şi impactul generat de e-commerce asupra proprietăţile comerciale”, explică analiştii EY România.

În prezent, 84% dintre respondenţii din Spania şi 61% dintre respondenţii din Italia consideră că ţara lor este o destinaţie atractivă pentru de investiţii, conform analizei „European real estate assets investment trend indicator 2014 – Building confidence”. Rugaţi să evalueze comparativ atractivitatea pieţei imobiliare locale faţă de alte pieţe imobiliare din Europa, respondenţii din Germania şi Marea Britanie s-au clasat în fruntea topului. Doar în cazul Ucrainei, 44% din respondenţi au considerat că ţara lor este o destinaţie mai puţin atractivă pentru investiţii în comparaţie cu alte ţări europene.

Sectorul real estate din România, urmărit de marii investitori internaţionali

Odată cu redresarea pieţelor externe mature, specialiştii consideră că piaţa imobiliară din România are toate premisele să fie una dintre candidatele importante pentru fondurile de investiţii.

„Pe lângă tranzacţii ale unor active individuale, foarte probabil vom asista şi la vânzări de portofolii din partea corporaţiilor care sunt mari proprietari de active imobiliare, dar nu sunt dezvoltatori/investori ci au alt obiect principal de activitate. Din perspectiva dezvoltatorilor, continuarea tendinţei de scădere a dobânzilor la RON din ultima perioadă este un semnal pozitiv atâta timp cât planurile dezvoltatorilor vor întampina corect cererea pieţei", încheie David Ţiplea, EY Tax & Law, Business Development Leader Central and South-East Europe.

CITEŞTE ŞI: Investiţiile imobiliare în România, în creştere cu 25%. Europa de Est revine în atenţia străinilor

 

6 February 2014