Ratele lunare reprezintă poate cea mai mare sursă de stres pentru majoritatea proprietarilor care au luat o locuință folosind un credit. Mulți dintre cei care au semnat un contrat înainte de 2008 se simt astăzi copleșiți de povara datoriei. Criza a arătat importanța crucială a unor aspecte precum stabilirea și menținerea unui buget sau planificarea financiară pe termen lung.

40676-probleme_financiare.jpgPlanificarea financiară sună ca o denumire complicată extrasă dintr-un tratat de afaceri, însă este ceva mult mai banal, fiind un concept cu care ar trebui să fim cu toții familiarizați. Calitatea vieții ne este afectată în mod direct de gestionarea a problemelor financiare: studiile arată că 80% dintre divorțuri sunt cauzate de problemele financiare, în timp ce 70% dinre salariați cheltuiesc totul până la următoarea zi de salariu. Totodată, mai bine de jumătate dintre clienții bancari nu își cunosc cu claritate cheltuielile lunare și mai puțin de 20% dintre cei care încheie un contract cu banca îl citesc cu atenție înainte de a-l semna.

„După explozia bulei financiare din anii trecuți, băncile au fost învinuite că nu au avut mai multă grijă de clienți. În același timp, bancherii s-au apărat că nici clienții nu s-au obosit să citească ce semnează. Învinuirile și contrazicerile nu își mai au rostul acum, dar este important să reținem o lecție: asemenea situații pot fi evitate, cu mai multă atenție, iar educația financiară este o materie ce trebuie studiată de la vârste mai mici”, explică brokerul de credite Marius Poenaru.

Cum începe întocmirea unui plan financiar? Primul pas vizează stabilirea unui scop pe termen scurt: poate reducerea cheltuielilor, pe următoarele șase luni sau o strategie de a economisi niște bani în următorul an. Pare simplu, la prima vedere, însă este vorba de schimbarea comportamentului. Acesta este singurul lucru care face practica să fie mai grea decât teoria – obișnuința. La început, curajoșii probabil că vor „sări” câteva dăți, găsind tot felul de scuze. Abateri pot exista, însă este important ca acestea să nu devină regula, iar planul să nu fie abandonat.

„Ești tânăr și te gândești că mai ai destul până când vei vrea să îți cumperi locuința ta? Sau ai impresia că salariul îți permite suficient încât aceste lucruri să pară simple? Lucrurile nu stau chiar așa. Am fost crescuți cu ideea că banii și finanțele sunt probleme pentru adulți, așa că am crescut complet lipsiți de astfel de noțiuni. Am crescut în lumea consumerismului, care permite achiziția înainte de plata în sine – nu este nimic ce nu poate rezolva un credit. Criza ne-a demonstrat că trebuie să fim mai cumpătați și să îi învățăm și pe copiii noștri să fie la fel. Trebuie să ne obișnuim să economisim, chiar dacă cheltuielile majore sau pensia par îndepărtate”, sfătuiește Mihaela Tudose, broker bancar As Finance.

Abia după introducerea în obișnuință a unor lucruri precum economisirea sau reducerea cheltuielilor, clienții ar trebui să se gândească la un plan financiar pe termen lung, întrucât acesta poate fi o provocare serioasă. Este nevoie de ani întregi de dedicare financiare, ceea ce înseamnă că, inevitabil, vor apărea mai multe situații neașteptate, pe parcurs. În asemenea situații, un client obișnuit să respecte un plan financiar, va identifica o soluție mult mai rapid. Exemple din această categorie sunt creditele ipotecare, imobiliare sau pregătirea unui cont de economii pentru bătrânețe.

„Ratele sunt un concept aparent simplu: la o anumită dată, plătești o anumită sumă. Dar, spre exemplu, dacă se achită mai întâi datoriile cu dobândă mai mare, suma totală este micșorată, pentru că dobânda achitată nu lasă suma lunară să crească. Pentru cei care au mai multe credite, este indicat să îl plătească pe cel mai mic la început, în timp ce plătește sumele minime, pentru celelalte. Astfel, clientul observă o reducere importantă a sumelor de plătit și este încurajat să plătească în continuare”, mai explică brokerul bancar.

Un client bine informat va primi cele mai bune dobânzi, cele mai bine personalizate condiții

Educația financiară este o materie care se predă la școală, în SUA, din 2013. Este un aspect crucial, pentru dezvoltarea unei economii solide, într-o societate consumatoristă. În momentul în care contractele, mai ales cele de credite, nu ar mai fi văzute drept orientative, angajamentul ambelor părți ar fi unul bine fundamentat.

„Creditele nu sunt o achiziție fără repercusiuni, cum mult timp s-a crezut. Creditele implică un termen lung, uneori chiar zeci de ani. Sumele care trebuie plătite lunar se vor transforma, fără de greș, într-o povară grea.  Iar consecințele sunt dure, în cazul în care termenii contractului nu sunt respectați. Neprevăzutul trebuie luat în calcul, în mod obligatoriu. Și clienții, și băncile, ar trebui să pornească de la premisa că în 20-30 de ani, va cel puțin o perioadă dificilă”, subliniază brokerul de credite Marius Poenaru.

Din graba de a primi sumele de bani dorite, clienții neglijează lecturarea și aprofundarea contractului, urmând a fi luați prin surprindere de clauzele contractuale, atunci când anumite situații apar. Analiza de piață corectă se poate face doar în condițiile în care sunt confruntate mai multe contracte, de la mai multe bănci. Ofertele multiple sunt prezentate elegant în broșurile băncilor, dar acestea pot camufla mai multe dezavantaje. Dacă aleg doar în baza reclamelor, clienții pot contracta instrumente greșite de creditare sau economisire, iar investițiile se pot transforma în pagubă cu ușurință.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

4 August 2016