Clienţii străini caută să achiziţioneze proprietăţi imobiliare în Spania, pe ultima suta de metri. Pentru a încuraja tranzacţiile imobiliare, guvernul spaniol a acordat anumite scutiri de taxe, valabile până la sfârşitul anului. Drept urmare, numărul tranzacţiilor în care sunt implicaţi cetăţeni străini a crescut cu circa 25% în ultimele luni, comparativ cu ultima parte a lui 2010.

22805-proprietate_malaga.jpgÎn Spania, numărul proprietăţilor imobiliare achiziţionate de cetăţeni străini a crescut în ultima parte a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2010. Procentul este semnificativ, de 24,7%, conform informaţiilor Ministerului Tranzacţiilor Publice.

Cifrele furnizate de autorităţi se referă la cetăţenii străini care locuiesc în Spania, astfel că, în perioada octombrie-decembrie 2011, provinciile cu cel mai multe tranzacţii în care sunt implicate persoane fără cetăţenie spaniolă sunt:

  • Alicante - 2.097
  • Malaga - 952
  • Bacelona - 607
  • Insulele Baleare - 516
  • Santa Cruz de Tenerife - 476

Această tendinţă s-a menţinut şi înainte de sărbătorile de iarnă, arată experţii imobiliari spanioli. Cetăţenii străini au vânat proprietăţile cu preţ redus şi au profitat de scutirile de taxe menite să resusciteze piaţa imobiliară spaniolă, precum şi de dobânzile mici la creditele ipotecare.

„Creşterea numărului de tranzacţii în care sunt implicaţi cetăţeni străini, din ultimul trimestru al lui 2011, nu face decât să demonstreze că aceştia au căutat să bată fierul cât e cald şi să îşi cumpere proprietăţi amplasate în zone excelente, al căror preţ a scăzut destul de mult în prima parte a acestui an", spune Marc Pritchard, director de marketing şi vânzări în cadrul Taylor Wimpey España, citat de Global Property Guide.

Sondajele efectuate de companiile imobiliare spaniole arată că, faţă de anul 2010, a crescut interesul străinilor pentru casele de vacanţă ridicate în Tenerife şi Malaga. După Marea Britanie, Spania a fost cea mai căutată ţară europeană de către investitorii „buy-to-let", oamenii de afaceri care achiziţionează o proprietate pentru a o închiria ulterior. Ghidându-se după rezultatele sondajelor, consultanţii imobiliari susţin că piaţa imobiliară spaniolă se va revigora în anul ce urmează.

 CITEȘTE ȘI: Barcelona, capitala schimbărilor imobiliare


29 December 2011