Piaţa Amzei este unul dintre cele mai boeme locuri din Capitală. Încărcătura istorică a locului întâlneşte însă trendul modern pe care îl impun tinerii, pentru că ei sunt prin excelenţă locuitorii zonei. Tocmai de aceea, Piaţa Amzei s-a transformat într-un paradis al investitorilor care şi-au dat seama că pot cumpăra proprietăţi ultra-centrale la preţuri care se încadrează lejer în programul Prima Casă.

25379-bucurestiiunie2008-315.jpgPiaţa Amzei este o zonă ignorată complet de cei care caută un loc în care să trăiască pe termen lung. Tocmai de aceea, s-a transformat în locul preferat al studenţilor.

„Este centru, poluare, zgomot, mulţi tind a se muta în zone mai liniştite, nu caută rezidenţe în Amzei. Este mai degrabă o piaţă a chiriilor, în zonă. Se caută apartamentele cu două-trei camere pentru studenţi. Chiriile sunt de 400-500 euro, dar pot ajunge la maximum 600 euro, în funcţie de dotări şi finisaje”, susţine Dana Sofia, manager Coldwell Banker Magheru.

Dacă prind un preţ bun, clienţii nu mai sunt interesaţi de bulina roşie de pe clădire

Clădirile sunt construite în general în perioada interbelică şi cele mai multe au grad seismic ridicat. În acest context, oferta este mare, dar numărul clienţilor care vor să cumpere rămâne relativ redus. Totuşi, acest lucru nu îi descurajează pe proprietari, care ţin puternic de preţ, chiar dacă nu este nivelul pieţei. În acest moment, tranzacţiile se fac doar dacă apartamentele cu două-trei camere au preţuri cuprinse între 50.000 şi 60.000 euro. Proprietarii însă cer şi 70.000-80.000 euro.

„Majoritatea celor care vor să cumpere în zonă cumpără pentru investiţie, să renoveze şi apoi să închirieze. Dacă e un preţ bun, nu îi sperie bulina roşie. Pentru rezidenţe, cererea este mică, dar pentru investiţie, este ok”, continuă Dana Sofia.

Dincolo de piaţa chiriilor, tranzacţiile în zona Amzei sunt dedicate unei anumite nişe de clienţi. Este vorba despre cei care preţuiesc zona şi valoarea arhitecturală a clădirilor de acolo.

„Există câteva construcţii, vile boiereşti foarte vechi, specifice ambasadelor sau sediilor de firmă, ca şi clienţi potenţiali. Apartamentele în case, vile, blocuri sunt căutate în general de tineri sau persoanele dinamice care vor centrul Bucureştiului. De cealaltă parte, sunt persoanele în vârstă care nu se dezrădăcinează, privesc zona ca fiind una de suflet, o zonă foarte veche a Bucureştiului care are şi un  iz istoric”, explică Claudiu Haţegan, manager Klauss&Partners.

Problemele legate de parcări şi cerşetori nu au nicio soluţie, momentan

Cei care vând locuinţa pe care o deţin în zona Amzei, fie se află într-o situaţie dificilă în care au nevoie urgentă de bani, fie vor să fugă de agitaţia pe care o oferă centrul oraşului.

„Cine vinde acolo, vinde doar pentru a se muta undeva la periferia Bucureştiului sau chiar în afara oraşului, la casă. Pentru că cine îşi doreşte o locuinţă tot într-un imobil multifamilial, nu schimbă acea zonă pe alta pentru că, din punct de vedere financiar, nu se justifică. Preţurile nu sunt mult mai mari decât ale celor mai nou construite în cartiere, mă refer după anii 1970 şi atunci nu se justifică o retrogradare a zonei în acelaşi buget”, continuă Claudiu Haţegan.

Piaţa Amzei este însă destul de neprietenoasă cu rezidenţii. Parcările lipsesc aproape cu desăvârşire, iar numărul mare de cerşetori şi oameni ai străzii poate deveni deranjant. Primăria a fost trasă la răspundere în nenumărate rânduri referitor la aceste probleme, dar oficialii ei au declarat de fiecare dată că nu au nicio soluţie.

CITEŞTE ŞI Turda: o zonă dedicată clasei medii superioare

 


21 June 2012