Proprietarii care au un apartament pe care nu îl vând, din diverse motive, dar nici nu vor să îl închirieze, au totuşi posibilitatea să câştige sute de euro pe lună. Banii vin de la cei care ar vrea să locuiască acolo. Este vorba despre sistemul numit aparthotel, modul în care proprietarii cu locuinţe strategic situate în oraş fac concurenţă acerbă hotelurilor, practicând tarife la jumătate faţă de acestea.

26695-rent.jpegPiaţa imobiliară din Bucureşti a dezvoltat puternic o nouă nişă, în ultimul an: apartamentele închiriate în regim hotelier. Potrivit datelor de la Ministerul Turismului, în Capitală există aproximativ 1.000 astfel de apartamente, gradul de ocupare este de aproximativ 70%, iar cererea a crescut cu 10% numai în ultimul an. Statisticile Ministerului sunt cu adevărat relevante pentru proprietarii care vor să se înroleze în sistemul de închiriere în regim hotelier, pentru că locuinţele trebuie să fie omologate de stat.

Înainte să demarezi un asemenea proiect, trebuie să te înţelegi cu Ministerul Turismului. Ca şi la hoteluri şi pensiuni, apartamentele primesc stele de la Minister, deci există reguli care trebuie respectate. Conform standardelor, bucătăria trebuie să fie utilată, intrarea în dormitoare trebuie să fie separată, iar curăţenia trebuie să fie exact ca la hotel”, spune Doroteea Iancu, preşedinte Rent per Day.

Oricine doreşte poate lucra în acest sistem, dar nu oricine poate face bani din el

Chiar dacă oricine poate aplica şi chiar primi dreptul de a lucra în acest sistem, nu oricine poate face bani din el. Cele mai căutate locuinţe sunt cele din centrul oraşului, care oferă acces facil către toate punctele de interes din oraş. Turismul de afaceri este cel care susţine acest domeniu, la fel ca şi pe cel hotelier, aşa că proximitatea faţă de destinaţia zilnică a clientului este vitală.

Zonele centrale şi ultracentrale, de exemplu Unirii sau Romană, sunt cele mai căutate. Urmează partea de nord a oraşului, care este dominată şi ea de centre de afaceri, deci un loc bun pentru clienţii business. O parte mult mai mică, dar existentă, este formată de oamenii care vin la spital în Bucureşti, iar însoţitorul vrea să se cazeze aproape de ei, cu un cost decent”, continuă Doroteea Iancu.

Vânzătorii vizează poziţionarea perfectă în oraş

Pentru că deja sunt multe companii care au în baza de date mai multe astfel de apartamente, unele dintre ele au ales să se concentreze pe o anumită categorie de clienţi. Unii includ servicii de transport, alţii se adresează celor care vor să se deplaseze singuri prin oraş.

În Bucureşti, este esenţial să fii aproape de mijloace de transport în comun pe care te poţi baza.  De aceea, am ales pentru apartamentele noastre locaţii ultracentrale, la maximum 400 metri de o staţie de metrou, cel mai de încredere mijloc de transport public în Bucureşti. Clienţii care vor totuşi transport, pot închiria de la noi o maşină de categorie superioară”, spun oficialii Corporate Apartments Bucharest.

Preţurile pornesc de la 20 euro/noapte, pentru garsoniere. Pentru apartamentele cu două camere, clienţii trebuie să plătească în medie 50 euro/noapte, iar pentru apartamentele cu trei camere preţul ajunge la 70 euro/noapte. La aceste tarife se pot adăuga taxe pentru menaj suplimentar sau transportul de la şi către aeroport.

CITEŞTE ŞI: Cât durează căutarea unei locuinţe cu preţ bun?

 

1 October 2012