Cât de eficient este programul Prima Casă? – este întrebarea pe care și-o pun autoritățile, la aproape opt ani de la demararea acestei inițiative. Deși acesta este cel mai de succes program guvernamental din ultimele decenii, nu a beneficiat de o analiză de eficiență. Care va fi soarta acestui program, în viitor? Deocamdată nimic nu este sigur, cu excepția fondurilor rămase, suficiente pentru a garanta încă 1.600 de dosare.

40524-prima_casa_2016.jpgLansat în anul 2009, programul Prima Casă este instrumentul cu ajutorul căruia peste 180.000 de români și-au cumpărat o locuință. Fără îndoială, acesta este cel mai de succes program lansat de autorități, în epoca modernă. Dar faima nu garantează și eficiența. Există voci care spun că acest program dezechilibrează piața imobiliară, sunt păreri care argumentează că acesta produce efecte negative mult prea mari și sunt specialiști care punctează că efectele pozitive sunt vizibile și incontestabile. În ciuda opiniilor diverse, statul nu a studiat niciodată eficacitatea celui mai important program de achiziție a locuințelor din epoca modernă.

„În acest moment am invitat băncile, discutăm cu ele, pentru că dorim să avem o reacție a lor cu privire la eficiența acestui program. El a fost demarat în 2009 și, până în prezent, nu s-a făcut o analiză a programului. Aceasta este faza în care discutăm cu toți factorii implicați, să vedem și noi ce efect a produs acest program în piață”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Anul 2016 a fost primul an în care plafonul alocat programului Prima Casă a fost epuizat aproape în totalitate în primele patru luni, în special din cauza panicii create de Legea dării în plată. Bugetul alocat acestui program a fost de 1,6 miliarde lei, mai mic decât în anii trecuți, însă numărul mare de solicitări a dus la o suplimentare de 500 milioane lei, în luna mai.

Avansul minim nu va fi majorat, în viitorul apropiat, promit autoritățile

Zvonurile recente legate de majorarea avansului minim (de la 5% la 15%) ar putea crea un nou val de panică în piață, spun specialiștii. În contextul în care avansul mic este principalul atu, din punctul de vedere al clienților, triplarea acestuia ar putea scoate mulți potențiali cumpărători din cărți. Însă ministrul Finanțelor subliniază că nu vor urma modificări, în viitorul apropiat. În schimb, autoritățile vor să analizeze numărul actual de solicitări și, eventual, să facă o reîmpărțire a fondurilor.

„Nu luăm în calcul modificarea condițiilor pentru „Prima Casă”. Sunt 280 milioane lei disponibili în acest moment. Facem o analiză. Trebuie să identificăm dacă există sume disponibile la anumite bănci, să facem o redistribuire a acestora și apoi vom decide ce se întâmplă cu cererile care există în acest moment la bănci”, promite deocamdată ministrul Finanțelor.

În anul 2015, valoarea medie a finanțării a fost de aproape 37.000 de euro, deci banii rămași pentru anul acesta ar mai fi de ajuns pentru garantarea a 1.600 de dosare. În schimb, majoritatea instituțiilor oferă numeroase alte produse avantajoase, cu dobânzi atractive.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

6 July 2016