Preţul terenurilor a coborât în toată ţara, în ultima parte a anului trecut. La nivel naţional, scăderea înregistrată este de 16% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, arată un raport întocmit de compania de consultanţă şi evaluare Darian. Cu toate acestea, tranzacţiile cu terenuri au început să revină în atenţia dezvoltatorilor imobiliari.

23602-20102615185343tranz.jpgÎn ultimii ani, terenurile s-au devalorizat mai mult decât locuinţele. Din cauza situaţiei economice dificile, a scăzut interesul cumpărătorilor mici, dar şi cel al marilor investitori. În 2011, preţul a continuat să scadă pe acest segment, deşi nu la fel de mult ca în anii anteriori. Capitala a înregistrat o scădere de 12% a preţului mediu de tranzacţionare, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, arată studiile companiei Darian. În Bucureşti, în cazul terenurilor cu regim mediu de înălţime, preţul variază în funcţie de zonă:

  • Zone ultracentrale – între 1.200 şi 1.650 euro/mp
  • Zone centrale – între 725 şi 1.125 euro/mp
  • Zone semicentrale – între 475 şi 700 euro/mp
  • Zone periferice – între 30 şi 115 euro/mp

În schimb, aceste scăderi puternice de preţ au atras atenţia investitorilor. Marile lanţuri de magazine sau proprietarii de parcuri industriale au realizat că este momentul propice pentru achiziţii importante.

„Interesant de remarcat este însă faptul că blocajul în care intrase piaţa terenurilor imediat după declanşarea crizei economice pare aproape de sfârşit. Retailerii si proprietarii de parcuri industriale au revenit puternic şi au fost, anul trecut, cei mai activi jucători de pe aceasta piaţă. Prin tranzacţiile făcute, aceştia au urmărit, în general, mărirea cotelor de piaţă pentru hipermarketuri ori extinderea parcurilor industriale”, explică Adrian Crivii, preşedinte Darian.

Odată cu interesul crescut pentru tranzacţii, s-a domolit şi ritmul de scădere a preţurilor, mai arată studiul. Comparativ cu prima jumătate a anului 2011, preţul mediu de tranzacţionare a scăzut în ultima parte a anului trecut cu doar 5%, la nivel naţional.

În 2011, cele mai însemnate scăderi de preţ s-au înregistrat în oraşele:

  • Reşita – scădere de 40%
  • Arad şi Baia Mare – depreciere de 25%
  • Piteşti – preţul a coborât cu 24%
  • Bacău – scădere de 23%

În oraşe precum Miercurea Ciuc, Galaţi, Buzau sau Oradea s-au înregistrat cele mai nesemnificative scăderi de preţ.

În 2012, marile lanţuri de magazine vor fi principalii clienţi

Pentru 2012, se estimează că cererea va fi orientată tot către suprafeţe mari de teren, amplasate în zone cu vizibilitate ridicată, uşor accesibile atât cu mijloacele de transport în comun, cât şi cu mijloace proprii.

„Cu alte cuvinte, va exista în continuare un interes destul de ridicat pentru construcţia de hipermarketuri şi supermarketuri, cât şi pentru terenurile destinate construcţiei de birouri. În schimb, este de aşteptat ca în acest an să se menţină o cerere scăzută pentru terenurile destinate dezvoltărilor rezidenţiale”, încheie preşedintele Darian.

 

CITEŞTE ŞI: Preţul apartamentelor îşi va continua scăderea şi în 2012

 
 
 

27 February 2012