Crizele economice sunt ciclice, în istoria mondială. Când se întâmplă și cum evoluează, rămâne însă un mister. După prăbușirea din 2008, părerile specialiștilor în economie au rămas împărțite. Unii spun că a trecut ce a fost mai greu. Ceilalți sunt însă de părere că greul abia urmează. Din această perspectivă pesimistă, oficialii americani au încercat să afle cât de pregătită este țara să înfrunte un noul val de criză economică. Rezultatele studiilor au fost însă îngrijorătoare: numărul celor care au tot ce le trebuie pentru a înfrunta o nouă depresiune financiară este prea mic.

35494-tornada_bani.jpgÎn ultimii ani, economia americană a fost relativ stabilă. Prin urmare, și restul lumii a reușit să se stabilizeze. Această realitate este una încurajatoare, dar nu ar trebui să stea drept o garanție a unui viitor apropiat la fel de stabil. În orice caz, precauția ar trebui să fie o prioritate pentru oricine, iar oficialii americani vor să se asigure că o nouă criză economică nu va mai avea un impact atât de puternic în rândul populației. Tocmai de aceea, a fost dezvoltat un set de chestionare care să estimeze nivelul financiar la care se află acum majoritatea americanilor.

Într-un studiu întocmit de Atif Mitan, de la Universitatea Princeton și Amir Sufi, de la Universitatea de Chicago, prima întrebare, ca importanță, a fost: „Puteți să faceți rost chiar acum de 2.000 dolari, presupunând că apare o problemă neașteptată?”. În mod surprinzător, 40% dintre repondenți au declarat că nu ar putea să facă acest lucru. După cum au explicat inițiatorii studiului, surpriza vine din faptul că panica din 2008 pare să fi dispărut din mentalul colectiv, care ar fi trebuit să fie încă marcat de evenimentele recente care au cerut lichidități la nivel de buget personal. În același studiu, americanii au fost întrebați: „Aveți fondurile necesare pentru a acoperi o perioadă de trei luni, în caz de boală, pierderea serviciului sau prăbușire economică?”. Un procent de 60% dintre repondenți a declarat că nu pot face acest lucru.

Taxele prea mari îi împiedică pe americani să pună bani deoparte

Dar această situație nu se datorează neapărat neglijenței, cât cheltuielilor lunare. La fel ca și în cazul românilor, americanilor le este greu să și economisească, după ce plătesc toate cheltuielile de întreținere și taxele datorate statului. Dealtfel, există rapoarte care demonstrează că americanii cheltuiesc acum mai mult pe taxe decât cheltuiesc însumat pe mâncare, haine și casă. Acest lucru a condus la o dependență ridicată de ajutoarele de stat, după cum arată și datele Biroului de Recensământ al Americii. Concret, 49% dintre americani locuiesc acum într-o gospodărie care primește beneficii directe de la guvernul federal.

Economiile în metale prețioase sunt o raritate, printre americani

Economiile în formă de metale prețioase sunt o raritate printre americani. Mai puțin de 10% dintre aceștia dețin aur sau argint, cumpărat în scop investițional. În plus, americanii nu par să fie pregătiți nici la nivel de prim-ajutor, pentru situații de urgență care ar dura câteva zile. Potrivit statisticilor întocmite de Centrul în Inovații pentru Sănătate Adelphi:

  • 44% dintre americani nu au truse de prim ajutor
  • 48% dintre aceștia nu au deloc provizii de urgență
  • 53% nu au acasă provizii de mâncare neperisabilă și apă
  • 55% dintre americani sunt siguri că autoritățile vor veni să îi salveze, în cazul unei calamități
  • 52% dintre americani nu au stabilit un loc de întâlnire cu familia, în caz că sunt despărțiți într-o situație de urgență, iar 42% dintre ei nu au memorat numerele de telefon ale membrilor apropiati ai familiei 

Prin urmare, cei mai mulți dintre americani continuă să aibă încredere în sistem, iar ipoteza unei prăbușiri totale a sistemului nu este un pericol pe care să îl considere fezabil. Prin urmare, populația SUA preferă să se sprijine pe sistem, în loc să își organizeze un plan de rezervă personalizat. Iar această plasă de rezervă s-ar putea arăta folositoare oricui, la nivel mondial, în cazul în care scenariul cel mai pesimist va deveni realitate. La fel cum în 2008, criza a pornit din SUA, dar a atras întreaga lume în acest vortex, și într-un val secundar de prăbușire economică, ar fi antrenate economiile mondiale mici și mari deopotrivă.

CITEȘTE ȘI:

22 October 2014