România încă este una dintre ţările ale căror locuitori plătesc mai degrabă cu cash decât cu cardul. Companiile din domeniul plăţilor electroncie încurajează însă renunţarea la numerar cu un argument care străbate dincolo de individ şi vizează binele economiei naţionale: potrivit studiilor lor, plăţile electronice pot reduce evaziunea fiscală.

32889-credit-card-payment-original.jpgMomentul în care Guvernul României a decis să limiteze plăţile în numerar a fost aplaudat de instituţiile din domeniul comerţului electronic. Acest lucru ar trebui să conducă în mod indirect la o economie mai sănătoasă.

„Măsurile de limitare a plăţilor în numerar sunt o dovadă că Guvernul României înţelege importanţa plăţilor electronice pentru societatea românească. Cele mai recente rapoarte ale noastre au găsit legături strânse între nivelul economiei subterane şi numărul plăţilor electronice”, arată un comunicat Visa Europe.

În acest moment, România este printre ţările cu cei mai puţini locuitori interesaţi de plata cu cardul. Doar 75 din totalul cheltuielilor de consum ale populaţiei sunt achitate cu cardul, mult sub media europeană de 30%. De cealaltă parte, ţara noastră este în topul ţărilor cu un nivel ridicat de economie subterană.

Potrivit unul proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice, comisioanele interbancare nu pot fi mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit şi peste 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.

CITEŞTE ŞI: Viitorul este aici. Portofelele virtuale au ajuns şi în România

 

3 February 2014