Cacica, un sat de nici 2.000 de locuitori din judeţul Suceava, ar putea deveni un reper internaţional pentru cei mai buni specialişti din construcţii, IT şi domeniul energiei regenerabile. Acolo este în plină desfăşurare unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte imobiliare din lume: ecoBiblioteca. Este vorba despre modernizarea unei biblioteci locale, până la nivelul la care aceasta va stimula economia întregii comunităţi.

22451-using-the-salvaged-wood-for-roof.jpgEcoBiblioteca este un proiect care ţinteşte schimbarea conceptului de construcţii, atât în România cât şi în restul lumii. Iniţiatorii programului spun că vor să transforme complet o clădire tradiţională într-una care beneficiază de tehnologiile viitorului.

„În demersul nostru, respectăm un standard numit Living Building Challenge. Este un standard care se referă la clădirile regenerative, deci nu clădiri care sunt mai puţin nocive sau clădiri care nu sunt deloc nocive, ci clădiri care sunt construite pentru a repara problemele iniţiale.", spune Steven Borncamp, preşedinte Romania Green Building Council.

Paradoxal însă, clădirea aleasă nu este una de referinţă, exclusivistă, din Capitală, ci o simplă bibliotecă dintr-un mic sat sucevean. Este o clădire cu încărcătură istorică însă, aşa că renovarea va urma atât această direcţie, dar va avea şi o componentă verde. La final, biblioteca din Cacica ar putea să fie cea mai eficientă clădire din Europa. În acest moment, în toată lumea, doar alte patru grupuri de investitori s-au încumetat să demareze proiecte similare.

„În acest moment, sunt patru astfel de clădiri în America de Nord. După ce terminăm construcţia, va trebui să aşteptăm un an pentru a-i testa performanţele. Ceea ce este diferit este că acest standard nu se aplică doar pentru că ai construit o clădire extraordinară, trebuie să dovedeşti performanţele acesteia. Deci dacă terminăm şi nu vom avea nicio problemă în întrunirea exigenţelor de performanţă, vom avea singura astfel de clădire din Europa.", completează Steven Borncamp.

Iniţiatorii proiectului vor construi o fermă fotovoltaică ce va deservi întregul sat

Demersul este însă anevoios. Toţi cei implicaţi sunt familiarizaţi doar la nivel teoretic cu acest concept, este vorba despre o muncă de pionierat. Totuşi, ei au experienţa unor proiecte similare, care îi ajută acum, căci modificările pe care trebuie să le facă sunt radicale. Ele nu se referă numai la clădire, ci şi la modul la care aceasta poate creşte valoarea satului în care este construită.

„Am păstrat întreaga structură iniţială, dar am făcut câteva găuri pentru iluminare naturală, am dublat cumva pereţii la interior, astfel încât să delimităm zona podului de cea a interiorului clădirii. Asta înseamnă că, în funcţie de sezon, se va încălzi sau se va răci o parte mai mică a clădirii, ceea ce o va face mult mai eficientă. Pe exterior, adăugăm o cameră tehnică, ce va include panouri solare, vom investi împreună cu primarul într-o fermă fotovoltaică la exterior.", spune oficialul Green Building Council.

Costul total al lucrării de modernizare se ridică la aproximativ 150.000 euro

Asta înseamnă că dezvoltatorii împart cu primăria costurile unui proiect care va susţine întreaga comunitate. Iar proiectul urmează să fie livrat în prima jumătate a anului viitor.

„Construcţia per total, dacă nu luăm în calcul perioada de iarnă, când nu putem construi, va fi de 6 luni. Suntem deja la jumătatea drumului, deci din momentul în care se încălzeşte, ar trebui să fim gata în două-trei luni pentru a deschide clădirea. Dar construcţia în sine este doar o parte din tot efortul. Am lucrat foarte mult la planurile iniţiale, cercetările au fost intense, dat fiind faptul că aceasta este o clădire prototip, nu una standard. Acest lucru nu va fi necesar de aici înainte, alţii vor putea învăţa din ceea ce am făcut noi, nu vor fi nevoiţi să treacă prin aceleaşi etape preliminare. Vor putea trece direct la implementare.", arată Borncamp.

Pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, s-au implicat mai mulţi parteneri Green Building Council. Mulţi dintre ei au acordat discounturi sau beneficii, absorbind astfel o bună parte din costuri. Proiectul în sine este o renovare de 60.000-70.000 euro, dar toată munca de cercetare, încercarea diferitor soluţii, dar şi planificarea - toate acestea dublează prețul inițial, estimează cei care se ocupă de proiect.

CITEȘTE ȘI Cum să îţi renovezi casa cu bani de la stat





6 December 2011