Abu Dhabi este cel mai bogat şi mai mare stat al Emiratelor Arabe Unite, deşi nu reuşeşte să atingă faima Dubaiului. Metropolă modernă, Abu Dhabi este caracterizată de clădiri de sticlă, zgârie-nori, centre comerciale luxoase şi lanţuri hoteliere internaţionale de renume, dar şi de moschei ce sunt considerate a fi adevărate opere de artă.

33094-6c3.jpgAbu Dhabi este capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), cunoscute până nu demult sub denumirea de „Statele Truciale”. Unul dintre cele mai îmbelşugate şi mai relaxate oraşe arabe, Abu Dhabi a reuşit să se dezvolte într-un ritm rapid datorită rezervelor impresionante de petrol. Oraşul este adesea comparat cu Dubai, deşi este vizibil mai rezervat şi nu are aceeaşi strategie de a atrage turiştii internaţionali.

Aurul negru a transformat insula din Golful Persic într-una dintre cele mai elegante şi mai luxoase metropole ale lumii, aceasta fiind în prezent centrul politic şi industrial al ţării. Cel mai bogat emirat al EAU din punct de vedere al PIB-ului şi al venitului per cap de locuitor, Abu Dhabi a redus impozitarea la zero pentru rezidenţi şi pentru companiile non-petroliere şi non-bancare (model urmat ulterior şi de restul emiratelor).

  • Abu Dhabi deţine 9% din rezervele cunoscute de petrol din întreaga lume şi este considerat a fi cel mai înstărit oraş al prezentului
  • Cu o populaţie de circa 920.000 locuitori, Abu Dhabi este al doilea mare oraş al Emiratelor Arabe Unite, însă se întinde pe cea mai mare suprafaţă dintre toate cele şapte emirate

Apariţia primelor semne ale crizei financiare mondiale a impulsionat guvernul emiratului să conceapă o strategie de diversificare a economiei locale, deoarece aceasta se baza într-un procent copleşitor pe petrol. Rezultatele nu au întârziat să apară – conform Centrului de Statistică din Abu Dhabi, PIB-ul emiratului a ajuns la 248 miliarde dolari în 2012 (cu 8% mai mult decât în 2011 şi cu peste 100% mai mult decât în 2005). De asemenea, autorităţile estimează că PIB-ul va continua să urce cu cinci procente, de-a lungul lui 2014.

Planul de diversificarea a economiei a fost de succes, iar în prezent, industria petrolului reprezintă doar 55% din PIB-ul Abu Dhabi-ului. Cea mai rapidă dezvoltare au înregistrat-o sectorul real estate şi cel al educaţiei. Autorităţile din Abu Dhabi încearcă să aducă oraşului puţin din strălucirea Dubaiului, astfel că s-au investit sute de milioane de dolari în zgârie-nori, ansambluri rezidentiaţe şi alte construcţii impresionante. Totodată, guvernul oferă un puternic sprijin cetăţenilor care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.800 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.700 dolari/mp

Abu Dhabi este un oraş extrem de atrăgător atât pentru locuitorii din regiune, cât şi pentru expaţii de pe alte continente, nu numai datorită prosperităţii, ci şi datorită poziţiei geografice şi a climei. Cererea de pe segmentul închirierilor depăşeşte cu mult oferta, astfel că preţurile au crescut considerabil în ultimii doi ani. Deşi numărul acestora este destul de redus, apartamentele închiriate în regim hotelier sunt mobilate extrem de modern şi sunt amplasate în general în blocuri înalte, construite recent.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.700 dolari/lună; semicentral: 1.200 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.900 dolari/lună; semicentral: 2.850 dolari/lună

Deşi modern şi în continuă creştere, Abu Dhabi nu beneficiază de un sistem de transport public, dar guvernul plănuieşte ca până în anul 2030, să construiască 130 km de linii de metrou şi 340 km de linii de tramvai şi autobuz. Însă până atunci, proprietăţile amplasate în inima oraşului au preţuri foarte mari, atât la închiriere, cât şi la vânzare. Din acelaşi motiv, este foarte ridicat numărul zgârie-norilor din zona centrală, în timp ce locuinţele din suburbii sunt extrem de accesibile.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Dubai, definiţia modernă a opulenţei

 

22 February 2014