Aflat la mică distanță de Dubai, orașul Sharjah are un uriaș potențial economic, turistic și imobiliar, deocamdată fiind considerat a fi o variantă mult mai puțin costisitoare a emiratului vecin. Onorat anul acesta cu titulatura de „Capitala Culturală Islamică”, al treilea mare oraș al Emiratelor Arabe Unite se mândrește cu un amestec impresionant între construcții vechi și clădiri moderne, între obiceiuri tradiționale și tehnologie de ultimă oră.

35720-homepage.jpgSharjah este al treilea mare oraș al Emiratelor Arabe Unite (după Dubai și Abu Dhabi), aici fiind sediul guvernului din emiratul cu același nume. Orașul este un centru industrial al zonei, cu un important rol pe scena economică locală, contribuind cu aproape 8% la PIB-ul Emiratelor. Condus de dinastia Al Qasimi încă din secolul al XVIII-lea, Sharjah este recunoscut pentru legile sale severe (de exemplu, vânzarea, consumul sau transportul de băuturi alcoolice sunt aspru pedepsite).

În același timp, Sharjah este unul dintre cele mai importante centre culturale regionale, având în spate o bogată istorie, dar și numeroase clădiri, monumente și edificii religioase remarcabile. Totodată, orașul este gazda a numeroase evenimente sportive și culturale, fiind onorat anul acesta cu denumirea de Capitala Culturală Islamică.

  • Cu o istorie de 5.000 ani, Sharjah a fost dintotdeauna unul dintre cele mai bogate orașe din zonă
  • Orașul Sharjah se întinde pe o suprafață de 235 kmp și are o populație de circa 800.000 locuitori
  • Descoperirea petrolului pe insula Abu Musa, în 1971, a avut un rol major în progresul economic al acestui emirat, și în special al celui mai important oraș al său
  • Emiratul Sharjah se întinde pe o suprafață de 2.600 kmp și cuprinde atât Sharjah, cât și alte orașe mai micuțe, precum Kalba, Dibba Al-Hisn și Khor Fakkan

Avântul luat de Dubai în domeniul construcțiilor a atins și Sharjah, iar peisajul acestui oraș s-a schimbat semnificativ în ultimul deceniu. Numeroase clădiri moderne și zgârie-nori s-au ridicat în toate cartierele, dar în special în Al Khan și Khaled Lagoon. Din păcate, ca multe alte orașe dezvoltate într-un ritm rapid, Sharjah a devenit brusc aglomerat – având o infrastructură învechită, orașul a tolerat cu greu apariția construcțiilor înalte și creșterea populației, astfel că locuitorii săi suferă frecvent din cauza ambuteiajelor. Această problemă este amplificată și de distanța mică la care Sharjah se află de Dubai (doar 15 km), întrucât mulți localnici lucrează sau vizitează orașul vecin, în special la sfârșit de săptămână.

ARTICOL RECOMANDAT: Dubai, definiția modernă a opulenței

Însă proximitatea de Dubai are mai multe avantaje decât dezavantaje, cele mai multe dintre acestea fiind resimțite în sectorul real estate. Prețul locuințelor scade simțitor în Sharjah față de Dubai, aici acestea tranzacționându-se în medie cu 1.000 dolari/mp, conform Numbeo Cost of Living. Cererea pentru locuințe accesibile din punct de vedere financiar a crescut simțitor în ultimul deceniu, numeroși locuitori ai emiratului vecin fiind dispuși să parcurgă o navetă atât de mică pentru e economisi sume importante. Deși a existat o perioadă în care activitatea imobiliară din Sharjah a stagnat din cauza problemelor financiare globale, aceasta a revenit în forță în ultimii doi ani, fiind alimentată și de numeroasele proiecte finanțate de Guvern.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 760 dolari/lună; semicentral: 500 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.600 dolari/lună; semicentral: 1.200 dolari/lună

Turismul contribuie semnificativ la PIB-ul emiratului, iar autoritățile investesc constant în acest sector, pentru a îi crește atractivitatea între destinațiile turistice ale EAU – în primele șase luni ale lui, Sharjah a atras nu mai puțin de un milion de vizitatori, cu 15% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În mod suprinzător, cei mai mulți turiști au venit din Europa (37%), urmați de vizitatori din țările membre ale Consiliului de Cooperare din Golf (34%) și locuitori ale altor țări arabe (12%). Cu o activitate atât de efervescentă în turism și real estate, Sharjah s-a făcut remarcat în ochii investitorilor regionali, care subliniază că orașul are un mare potențial, pentru viitorul apropiat.

AFLĂ INFORMAȚII DESPRE ALTE ORAȘE DIN ZONĂ:

 

 

 

8 November 2014