România tânjeşte după locuinţe ieftine și eficiente, care reduc la maximum costurile cu întreţinerea. Deja este clar: dezvoltatorii care vor să rămână în afaceri, trebuie să construiască ceea ce clienţii sunt dispuşi să cumpere. Proiecte concretizate sunt încă puţine, dar tot mai mulţi investitori se acomodează cu această perspectivă. Și cum dincolo de nevoia pieţei există şi presiunea directivelor europene, este de aşteptat ca, până în 2020, piaţa să fie inundată de asemenea construcţii.

23213-green_home.jpgRomânia anului 2020 trebuie să fie verde. Este mandatoriu, o spune agenda EU 2020. Potrivit acestei politici, la care preşedintele Băsescu a subscris în mai multe rânduri, este nevoie de schimbări urgente în domenii-cheie: cel minier, alimentar sau în petrochimie. ţinând însă cont de faptul că, în România, 38% dintre emisiile de dioxid de carbon sunt generate de clădirile vechi, schimbările din domeniul imobiliar sunt, deja de ani buni, pe lista celor urgente. şi totuşi, abia am marcat pionieratul în construţii integral verzi, autosustenabile, care pot reduce până aproape de zero cheltuielile cu întreţinerea. şi, cel mai important, construite la un preţ pe care şi-l pot permite şi clienţii de Prima Casă.

„Problema este educaţia, care lipseşte din ecuaţie, în acest moment. Constructorii, arhitecţii şi dezvoltatorii, în general, nu se pregătesc pentru această evoluţie. Ei consideră că momentul 2020 este încă departe, iar toată această schimbare i-ar costa timp şi bani, căci implică reeducarea cumpărătorului final”, arată Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.        

Pionieratul a fost cel mai greu pas. Cu tehnologiile deja testate şi implementate, următorul val de constructori va avea o muncă mult mai uşoară

Chiar şi în aceste condiţii, progresul de mentalitate se face simţit. Până acum câţi ani, chiar şi conceptul de panouri solare era unul complet străin pieţei. Acum, se vorbeşte deja despre case, clădiri de birouri sau spaţii industriale autosustenabile. Iar tehnologia verde, care evoluează rapid în toată lumea, va livra şi în România tehnici, materiale, produse şi servicii la care nu ne-am gândit până acum, mai repede decât ne aşteptăm.

„Cele mai performante clădiri de acum se vor transforma în fundaţia pe care companiile de top vor construi clădiri care sunt atât estetice, cât şi extrem de eficiente din punct de vedere energetic, dar şi responsabile faţă de mediu. Anticipez că ritmul rapid în care va creşte performanţa în industria construcţiilor la nivel local va fi o surpriză atât pentru România, cât şi pentru comunitatea internaţională”, arată Steven Borncamp, preşedinte Romanian Green Building Council.

În 2020, criza economică va fi doar o amintire neplăcută, preţurile vor creşte, iar creditarea va fi din nou accesibilă

Adaptarea la noul mediu de piaţă, precum şi depăşirea crizei economice, într-un fel sau altul, vor da un caracter dinamic pieţei imobiliare locale, în anul 2020. Lucrurile nu vor mai semăna decât în linii mari cu ceea ce ştim astăzi.

„Piaţa imobiliară locală, în anul 2020, va fi cu certitudine vibrantă, după o perioadă atât de lungă de turbulenţe, recesiune şi nesiguranţă. Preţurile, în 2020, vor fi cel puţin dublu faţă de azi. Asistăm acum la un minim fără precedent în piaţă şi vedem efectele a zece ani de boom în salarii şi inflaţie de proprietăţi. Chiar dacă am asistat la tăieri de salarii, în ultimii doi ani, costul locuinţelor a scăzut cu o viteză mult mai mare”, este de părere Andrew Prelea.

Românii vor renunţa la locuinţele vechi, pe măsură ce vor avea mai multe opţiuni

Pe măsură Europa şi România, în particular, vor ieşi din recesiune, odată ce încrederea în piaţă va fi restabilită şi, cel mai important, în momentul în care lichiditatea va reveni în sistemul bancar, România ar trebui să se transforme într-o destinaţie preferată pentru investiţiile străine directe. Acest lucru va stimula angajările, deci va resuscita segmentul rezidenţial.

„Numărul proiectelor mari şi mici va fi enorm, pe măsură ce românii îşi vor da seama că merită să se înconjoare de clădiri frumoase, confortabile, sănătoase şi funcţionale. De asemenea, va exista o paradigmă generată de preţurile mari ale energiei şi neajunsurile clădirilor convenţionale. Se va pune accent pe crearea unui spaţiu funcţional, nu doar pe aspectul exterior. Noile clădiri vor fi performante, iar cele vechi – renovate, pentru a deveni economice. Clădirile vechi nu vor mai fi interesante, căci vor exista multe alternative mai bune pe piaţă”, anticipează Steven Borncamp.

Toate aceste planuri ar trebui să se concretizeze, mai ales în perspectiva în care România încă are un deficit de peste un milion de locuinţe. Iar în ritmul actual de construcţie, va dura mai mult de 30 de ani până când va fi acoperită nevoia pieţei.

CITEȘTE ȘI: Locuinţe noi, ieftine şi bune – două treimi dintre români aşteaptă oferte care încă nu există


30 January 2012