Stăm mai bine la capitolul tranzacţii imobiliare decât alte ţări din Europa. La noi, lucrurile se mişcă, iar acest lucru este extrem de important, apreciază Dragoş Dragoteanu, director general Euroest, într-un interviu acordat IMOPEDIA.ro

29704-dragos-dragoteanu2.jpgCum aţi descrie piaţa imobiliară din România, în prezent?

Demnă de invidiat de către alte ţări europene!  În România, încă se fac tranzacţii importante numeric, spre deosebire de Spania, Portugalia, Irlanda sau Grecia.

Cât de mult aţi schimbat strategia de vânzări pentru a vinde în perioada de criză? Care este cheia succesului pentru a vinde şi când piaţa este la pământ?

Strategia mea este "punct ochit-punct lovit"! Nu am timp să fac educaţie imobiliară cu oameni care vor să rămână analfabeţi în domeniu şi cred că oricine se pricepe la imobiliare. Cine vrea să vândă ceva, scoate un imobil la vânzare, cine chiar vrea să vândă, lasă la preţ. Cine are nevoie de bani, vinde cu orice preţ! Aşa se scrie abecedarul imobiliar pe timp de criză!

Ce segment al pieţei imobiliare merge cel mai bine?

Segmentul comercial poziţionat strategic, rezidenţialul de necesitate (Prima Casă), închirierile de spaţii în clădirile de birouri care se află situate în zone cu o infrastructură eficientă.

Mai este România o destinaţie interesantă pentru investitori?

Oricând, orice ţară, mai ales în perioade de criză, constituie interes pentru investitorii serioşi din imobiliare. România nu face excepţie!

Cum apreciaţi ideea Guvernului de a transforma Prima Casă în Noua Casă?

Tardivă, dar salutară!

Care ar fi avantajele acestui program?

Diminuează stocul disponibil la vânzare de apartamente noi, aşează la preţul corect în cazul apartamentelor vechi, creează premisele unor noi dezvoltări rezidenţiale în viitorul apropiat, schimbă în bine percepţia potenţialilor cumpărători, în sensul că programul face diferenţa între potenţialul unui apartament nou şi unul vechi.

Dezavantaje ar avea acest nou program?

Blochează piaţa rezidenţialului vechi pe o scurtă perioadă, până la reaşezarea preţurilor la noile valori de piaţă.

Am putea asista la o scădere a preţului în cazul locuinţelor vechi şi la o creştere în ce priveşte apartamentele noi?

Cu siguranţă!

Mai este aproape o lună până la Ziua Agentului Imobiliar, cel mai important eveniment imobiliar al anului, cum apreciaţi acest eveniment?

Ca programul Prima Casă! Necesar, perfectibil, eficient şi real.

Are nevoie piaţa imobiliară de un astfel de eveniment? Care sunt elementele de plus valoare pe care le aduce?

Are nevoie ca de aer, precum brokerii care stau cu masca de oxigen pe faţă. Plus valoarea este o fata morgana. Dacă vrei să trăieşti cu această senzaţie, trebuie să mergi înainte. Dacă vrei să te uiţi la ea, te topeşti sub soarele crizei. Plus valoarea este palpabilă numai dacă îţi atingi obiectivele, exişti şi te perfecţionezi în piaţa imobiliară, în orice condiţii.

 

CITEȘTE ȘI: 2013 va fi un an de acalmie pe piaţa imobiliară. Va urma relansarea?

 

13 March 2013