Două dezastre naturale şi un accident nuclear într-o Japonie cu o economie fragilă, fără semne de ieşire din criză, înseamnă mai mult decât dezastrul imediat. Piaţa imobiliară a fost îngenuncheată. Zone întregi vor trebui reconstruite, zone uriaşe trebuie aduse din nou în civilizaţie după ce toate serviciile au fost întrerupte.

17021-japonia.jpgPoduri, drumuri, căi ferate, case, linii de electricitate - toate trebuie înlocuite. Deşi toate acestea par probleme locale, atât apariţia cât şi rezolvarea lor au implicaţii mondiale.

În Japonia, Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei documentează anual efectul cutremurelor asupra pieţei imobiliare. Potrivit ultimului raport din acest an, fiecare cutremur aduce o ieftinire cu 10.000 yen (88 euro) din chiriile lunare şi de 3.8 milioane yen (33.600 euro) din valoarea locuinţelor. Asta înseamnă cam 16% din chiria medie şi 13% din valoarea medie a unei locuinţe.

La materiile prime, tot procesul de reconstrucţie înseamnă creşteri de preţuri. Oţelul se scumpeşte. Cuprul se scumpeşte. Aluminiul se scumpeşte. Iar toate acestea se adaugă la contextul în care oricum piaţa imobiliară japoneză este cea mai scumpă din lume. Preţul unei locuinţe de nivel mediu este de două ori mai mare decât al unei locuinţe de aceeaşi calitate din SUA.

Japonia a devenit expertă în construcţii anti-seismice în 1995, după un cutremur care a ucis şi rănit peste 8.000 de oameni

Japonia are experienţa reconstrucţiei după calamităţi. Un episod similar s-a petrecut în anul 1995. Un cutremur de 6,9 grade a lovit atunci coasta de sud. Într-un singur oraş - Kobe, mai mult de 6.400 de oameni au fost ucişi şi 1.500 răniţi. 82 de hectare de pământ au fost mistuite de foc şi peste 400.000 de clădiri au fost afectate, dintre care 100.000 dărâmate complet. Exact după cutremurul din Kobe, Japonia a investit miliarde de dolari în tehnologii de ultimă generaţie pentru zonele cu risc seismic şi a înăsprit orice lege şi regulă legată de construcţii. Iar acestea se modifică pe măsură ce tehnologia avansează.

  • Investitorii sunt obligaţi prin lege să demonstreze că au fonduri suficiente pentru a repara orice defect de construcţie
  • Arhitecţii sunt obligaţi prin lege să participe la seminarii de specialitate şi să dea permanent examene de certificare

De asemenea, conform legilor japoneze, o construcţie nu are voie să depăşească vârsta de 50 ani. După această perioadă, clădirea este dărâmată şi reconstruită, folosindu-se cele mai noi tehnologii ale momentului.

În aceste condiţii, mulţi investitori s-au retras de pe piaţa construcţiilor, iar numărul proiectelor noi a scăzut vertiginos după ce legile au devenit mai severe. Şantierele de locuinţe începute în 2008 au fost cu 15.3% mai puţine faţă de cele 1.3 milioane înregistrate în 2006. De atunci şi până la sfârşitul lui 2010, numărul construcţiilor începute a fost în continuă scădere.

Cum construiesc japonezii pentru a rezista la cutremure?

Japonia, arhipelag situat la îmbinarea a patru plăci tectonice, este afectată în fiecare an de aproximativ 20% dintre cele mai dure cutremure înregistrate în întreaga lume. Ultimul cutremur major a avut o magnitudine de 8,9 grade Richter şi a fost urmat de sute de replici. Cu toate acestea Japonia a rămas „în picioare". Locuinţele japonezilor nu au fost dărâmate ca în alte ţări unde cutremure mai mici au pus la pământ oraşe întregi. Şi asta tocmai pentru japonezii sunt extrem de atenţi la felul în care construiesc.

  • Bucăţi enorme de oţel şi cauciuc sunt instalate în cel mai adânc punct al zonei excavate pentru construcţie. Astfel, clădirea stă pe această fundaţie elastică.
  • Cele mai multe clădiri au în structura lor cilindri hidraulici care contrabalansează mişcarea generată de cutremur.

 

Pagube similare celor produse de Katrina

Pierderile în urma dezastrului vor totaliza cel puţin 100 miliarde de dolari, dintre care pagube de 20 de miliarde dolari în cazul locuinţele şi 40 de miliarde pagube în cazul infrastructurii.

AIR Worldwide estimează pierderile acoperite de asigurări vor ajunge undeva între 15 miliarde şi 35 de miliarde dolari, numai în urma seismului. Deocamdată, nu au fost estimate pierderile provocate de tsunami sau de problemele de la centrala nucleară Fukushima I.

„Dacă suma va fi la jumătatea intervalului estimat, costul dezastrului va depăşi costul tuturor celorlalte dezastre naturale, în afară de uraganul Katrina din 2005", spune un expert. „Katrina a costat industria asigurărilor circa 45 miliarde de dolari".

Ultimii patru ani au fost critici pentru piaţa imobiliară din Japonia

Japonia, a treia economie a lunii, a stagnat în ultimele două decenii iar PIB a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut, potrivit studiilor IPD, unul dintre liderii mondiali pe analize imobiliare. În timp ce alte pieţe importante ale lumii dădeau semne de stabilizare, valoarea proprietăţilor în Japonia a continuat să scadă. În ultimul trimestru al anului trecut, preţurile au scăzut cu 6.3% faţă de anul anterior. Ca o comparaţie, în aceeaşi perioadă SUA, Marea Britanie şi Australia intrau pe un trend de creştere.

  • Segmentul de birouri a marcat cele mai mari probleme - a scăzut cu 8,3% faţă de anul anterior
  • Vânzările de locuinţe au scăzut cu 4,5% în primele nouă luni ale lui 2010
  • Sectorul retail a avut cele mai mici scăderi - 2,8%

Se vorbeşte deja şi despre o criză bancară

Milioane de locuinţe sunt girate de băncile japoneze, care acum se uită la capitalul pe care l-au împrumutat şi nu ştiu cum să îl acopere. În condiţii normale, clientului care nu mai poate să plătească i s-ar fi solicitat să acopere banii pe care banca nu poate să şi-i recupereze din vânzarea locuinţei girate. Dar acum, când economiile individuale au fost înghiţite de tsunami, scenariul trebuie schimbat. Banca centrală din Japonia a anunţat că va pompa între două şi trei mii de miliare de yeni (12-17 miliarde euro) în sistemul bancar, pentru a menţine pieţele stabile după seismul de vineri. Estimările iniţiale anticipează pierderi de 7 miliarde euro în sistem.

 

CITEȘTE ȘI: În Tokyo, preţul locuinţelor a scăzut dramatic, dar tot nu este accesibil oricui

 

14 March 2011